Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan vagy mennyi idő után...

Hogyan vagy mennyi idő után lehet feldolgozni azt ha valaki elveszt egy szülőt?

Figyelt kérdés
Sajnos még nagyon friss az esemény. Három hete vesztettem el édesapámat teljesen hirtelen. Aznap még beszéltem vele telefonon, de mondta, hogy nagyon nehezen szedi a levegőt. Akkor még nem gyanakodtam semmire, volt már ilyen máskor is. Éjjel lefeküdtem a szokásos időben aludni, de valami furcsát éreztem, nyugtalan voltam. Egyszer hidegséget éreztem magam körül. Nem sokkal ezután éjjel kettőkor megcsörrent a telefon. Belerezzentem. Felkaptam és közölte egyik családtagom, hogy apukámat bevitték a kórházba, soká jött a mentő, újra kellett éleszteni, elájult és már nem valószínű, hogy megéli a reggelt. Szóhoz sem tudtam jutni, talán fel sem fogtam, ami történt. Gyorsan beültünk a taxiba, irány a Honvéd kórház. Amikor láttam már nem érzékelt, a vérnyomása 46 volt. Egy ideig maradtunk, aztán mondták, hogy semmi értelme, majd később jöjjünk vissza. Reggel közölték, hogy vége. Azóta mikor megcsörren a telefon mindig remegek. az éjszakákat utálom, nyugtatót szedek. Képzeletben mindig szólok hozzá, beszélgetek vele vagy csak meredten ülök és előhívom a vele töltött emlékeket. Bánt, hogy nem tudtam visszafordítani a folyamatot és sokszor magamat okolom. Előtte volt barátnőm két évig és ahelyett, hogy apukámmal lettem volna, vele töltöttem minden időmet. Miért nem használtam ki az időt, amit vele együtt tölthettem volna? Ugyanakkor most meg arra gondolok ha karácsony előtt barátnőmmel nem tettünk volna pontot a kapcsolatunk végére, akkor érzelmi támogatás lenne, így anyukám és nagymamám részéről van, de az nem ugyanaz, mintha kizökkennék. De ki kell-e zökkenni vagy inkább rágódni? Karácsony előtt nagymamám elesett és eltörte az állkapcsát, aztán szerencsére abból felépült. Utána két nappal szilveszter előtt megdöglött a kutyám, akkor azt hittem rosszul zárul az év, jobb jön. Tévedtem. Most az állásomból is betegállományban vagyok inkább, mivel így nem tudnám ellátni. Mi vár még rám mindezek után? Mit lehet tenni jelen helyzetben?
2015. márc. 4. 23:49
 1/6 anonim ***** válasza:
Őszinte részvétem. Fel kell tudni állni,az elveszített családtag is így szeretné. Feldolgozni szerintem nem lehet,csak helyén kezelni,elengedni és csak a szépre emlékezni. Nem kell siettetni,hogy a fájdalom múljon...sírni kell,gyászolni és szép lassan építkezni lelkileg,minden fájdalom erősebbé tesz.
2015. márc. 5. 00:31
 2/6 anonim ***** válasza:
Szia, őszinte részvétem. Nekem tavaly halt meg a keresztanyam, utána tavaly április 27-én anyukám, karácsonykor keresztapám és az unokatesom agyvérzest kapott, már nem lesz a régi. Anyukám halála szörnyű volt, mert rákban halt meg és bár lassan egy éve történt, még mindig minden nap magam előtt látom és sokszor érzem az a szagot a kórházból. Más rossz dolgok is történtek, úgyhogy teljesen befordultam. Erős jellem vagyok, de még biztos eltart egy ideig feldolgozni. Ez egy lassú folyamat, idő kell hozzá. Azt tudnám tanácsolni, hogy ne fojtsd magadba az érzéseid, mert azzal hosszú távon ártasz magadnak. Sajnos minden rossznál történhet rosszabb, de sajnos ilyen az élet. A lényeg hogy nem vagy egyedül és hogy a leírásod alapján nem szenvedett. Még egyszer fogadd őszinte részvétem, kívánom hogy mielőbb túljuss ezen a nehéz időszakon.
2015. márc. 5. 00:32
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Szinte semennyit nem szenvedett. Talán ez még jobb. Azért igazságtalan az élet, mert 1,5 éve lett volna a nyugdíjig. Már nem élvezhette.
2015. márc. 5. 00:38
 4/6 anonim ***** válasza:

Részvétem. Nehéz lesz, nagyon. Mindenkinek más segít.

Nekem a munkám segített szüleim halálakor. Minden reggel felkeltem, és mentem dolgozni.Sokat túlóráztam, késő estig dolgoztam. Amíg dolgoztam, legalább keveset gondolkoztam. Amikor rám tört a fájdalom, a WCben sírtam ki magam. És hónaprólhónapra könnyebb lett. De még ma is nagyon hiányoznak.

2015. márc. 5. 06:37
 5/6 anonim ***** válasza:

Menjel el szakemberhez, mert ezek nem normalis gondolatok- plvolt baaratnom, de miert nem inkabb apammal voltam? Termeszetes, hogykapcsolatban elsz, es, hogy o az elso. Le kell szakadni a szuloktol, ez igy van jol, ne legyel ezen kibukva.

Ne okold magad, te semmirol nem tehetsz, elment, mert valami baja lett, amin mar nem tudtam segiteni.

A gyogyszer nem megoldas semmire' csak elfedi a tuneteket, inkabb pszicologushoz menj, aki feldolgozni/elengedni segit.

En 13 evesen vesztettem el anyat. Akkor mar egy honapja korhazban volt, ahova nem mehettem be. O nem akarta, hogy lassam. Marcius 13-an akart apa bevinni, mikor mar intenzivre vittek, de nem sokkal reggel 8 utan meghalt.

2015. márc. 5. 06:38
 6/6 anonim ***** válasza:

Nagyon nehezen lehet beletörődni a megváltoztathatatlanba, de erre kell törekedni. Előre nézni, és nem hátra. Mennyi idős vagy? Én 33 voltam amikor meghalt apukám. Ráadásul akkor lettem terhes a kisebbik lányommal, akinek érkezésének hírét már nem tudtam vele közölni, mert vártam hogy jobban lesz, de nem így lett. Hirtelen kórházba került ő is, és pár nap múlva elment. Ráadásul a fiamnak pont akkor volt a szülinapja, amikor bekerült, a tortáját már megrendeltük, persze az ünneplés nem a tervezettek szerint lett. Én pontosan megéreztem, amikor távozott. Hajnali 3-kor felébredtem, és valahogy éreztem. Olyan volt, mintha álmodtam volna, hogy búcsúzni jött. Mint kiderült reggel, akkor halt meg. Nagyon nehéz volt tudomásul venni, beletörődni. De ő is ezt akarta volna, hogy próbáljuk meg, éljük az életünket, tudom. Engem az bántott a legjobban, hogy a várva várt kis unokájáról már nem tudhatott. A lányom születése után gyorsan feltűnt, hogy úgy alszik, olyan pozícióba, ahogy apu, és azóta is (most 6 éves) A szemét, arcvonásait tőle örökölte, és a természetében is hasonlít rá.

Éld át a gyászt, a fájdalmat, de aztán próbáld elengedni őt. A szépre, az együtt töltött szép napokra emlékezz. Nálunk nincsenek kint fotók a falakon, és anyukámnál sem. Valahogy könnyebb volt a halála után, nem látni állandóan. Néha nézegetjük őket, de még mindig nem tettük ki. A kislányom 2 éves múlt, sosem látott apuról képeket előtte, amikor néztük az esküvői videónkat, és ő megszólal, anya a papával táncol. Hátborzongató volt, és megmagyarázhatatlan. A középső lányom meg a temetés után kb 2 héttel jöttünk haza anyukámtól, be akartam ugrani hazafelé a temetőbe, ahogy megálltam előtte, ő integetett befelé, azt mondta ott a papa. Ő akkor 2 éves volt. Nem is mertem bemenni.

Ne legyél pesszimista, ne a rosszat várd, mert bevonzod az életedbe. Érnek mindent veszteségek, fájdalom, csalódások. Meg kell élni, majd tovább lépni, elengedni. Ezt próbáld te is, apukád sem akarná, hogy boldogtalan legyél, ős is a sikereidnek, a boldogságodnak örülne.

2015. márc. 5. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!