Tényleg így van a törvényben, hogy a megözvegyült szülőtől követelheti a gyerek a meghalt szülő után járó örökrészt akár peres úton is?
Ha az egyik szülő meghal akkor a gyermek az örökös, de a másik szülő élete végéig haszon élvező.
Szóval elvileg kérheti az örökös, hogy az élő idős szülője fizesse ki az örökségét, de a haszonélvezete miatt nem köteles. Ugyanis amíg van haszonélvezete a lakáson az örökös nem dobhatja ki.
Végül is igen, követelheti az örökrészét, de felesleges mert a végeredmény az lesz, hogy várjon.
Én úgy tudom, hogy megváltozott a törvény és már a házastárs is örököl egy részt.
Mondjuk ebből a kérdésből nem derül ki, hogy igazán mi a kérdés. Mit követel pontosan a gyerek? Miért nem kaphatja meg?
A házastárs is örököl egy gyerekrészt, + élete végéig tartó haszonélvezetet.
Az özvegytől mit akar követelni? Ez nekem magas.
Perelhet, csak teljesen felesleges.
A házastárs is örököl egy gyerekrészt, + élete végéig tartó haszonélvezetet.
Még véletlenül sem. HA százszor leírjátok, akkor sem.
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
Kérdező, ez pontosan így van.
A többi válaszadónak meg úgy tűnik nem tűnt fel, hogy a kérdésben sehol sem szerepel, hogy a közösen lakott ingatlanról lenne szó - amire érvényes az említett holtig tartó haszonélvezeti jog. Másféle örökség is létezik, tárgyak, értékpapírok, akármi... amiből az örökrészt ki kell adni, vagy perelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!