Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha vegrendeletet csinaltat a...

Ha vegrendeletet csinaltat a ferjem hogy a kozos gyerekunk orokolje a lakast akkor hogy van ez a kotelesresz a szulo utan?

Figyelt kérdés
A ferjemmel eleg sok mindent megteremtettunk kozosen lakasok,nyaralok. De neki szuletett fiatalkoraban egy hazassagon kivuli gyereke. Hogy lehet elerni hogy ne orokoljon az apja utan mindent? At kell iratni mindent a kozos gyerekre? Vagy eleg a vegrendelet? Ugyvedet meg fogok kerdezni. Akinek volt ilyen tapasztalata leirhatna mit tett?
2014. nov. 23. 10:11
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
78%

"Az apa hagyott egy házat a gyereknek, gondolom fizette a gyerektartást. Tudod a saját szüleid is ha úgy döntenek, hogy ne örökölj utánuk joguk van megtenni, attól még felneveltek. Nem köteles senki rád hagyni az örökségét."

- Amit már megkapott, azt figyelembe lehet venni majd az öröklésnél, ennyivel kevesebbet kap, mint járna neki.

- A gyerektartásnak semmi köze az örökséghez.

- Valóban mindenki arra hagyja az örökségét, akire akarja, de létezik ún. köteles rész és a kérdező ebből is ki akarja túrni a gyereket.

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy természetesen nem az érdeklődik, akit érint, hanem a felesége. Azért kíváncsi lennék, hogy a férj is így gondolkodik-e a saját gyerekével kapcsolatban.

2014. nov. 23. 12:28
 22/29 anonim ***** válasza:
97%

Nálunk hasonló történt, de még a 90-es évek elején. Most más a jogszabály, tehát nem hiszem, hogy mérvadó. Viszont megosztanám a "közös gyerek" oldaláról

Édesapám első házasságából van a testvérem. A házasság tönkrement, elváltak, megismerkedett édesanyámmal, megszülettem. Tesvérem édesanyja a válást nehezen dolgozta fel, elég sok kellemetlenséget okozott, amíg kellett gyerektartást fizetni (hol jogosan, hol jogtalanul, tehát egyik felet sem kellett félteni ). A szüleim, hogy a későbbi "problémákat" elkerüljék, mikor testvérem 18 lett aláírattak vele egy szerződést, hogy most kifizetik neki az apai részt (kapott valamennyi pénzt), és később nem tarthat rá igényt. Ezzel részükről el volt varrva az ügy.

A válás után édesapám az új életét igazgatta, a régi házasságból született gyerekével, már nem foglalkozott (jöhetett hozzánk, de ő nem kereste, nem támogatta semmilyen formában stb). Viszont a testvérem velem akart találkozni, mert én voltam a kistesója, még ha csak félig is. Világéletében szeretett volna egyet és bennem meg is lelte.

Felnőttek vagyunk mind a ketten, a mai napig nagyon jó a viszonyunk. Mivel már saját családom van, és hozzám jár, ezért édesapámmal egyáltalán nincs kapcsolata. Láttam, hogy évtizedeken keresztül küzdött egyedül (mert közben az édesanyja is lelépett), senkitől nem várhatott segítséget. Mikor már volt keresetem, és segítettem volna rajta, akkor nem fogadta el, mert ő a nagytesó és neki kéne segítenie engem, nem fordítva.

Ilyenkor engem szétvet a düh, hogy édesapám a saját gyerekével mennyire nem törődik (jelzem, hogy már velem sem), és ha meghal, akkor még az a kicsi "kárpótlás" sincs a sok nélkülözött év után. Ha még is eljön az öröklés ideje, én biztos a részemből ajándékozok a testvéremnek, mert ugyan úgy megérdemli, mint én.

2014. nov. 23. 12:52
 23/29 anonim ***** válasza:
38%

Kedves Utolso!

Koszonom, hogy megosztottad a tortenetedet.

A kerdezo es az en tortenetemben egyik fel sem nelkulozott.

Gondolom, kerdezonel is, mint nalam, minden jogi es nem jogi juttatasok at lettek adva.

2014. nov. 23. 13:11
 24/29 anonim ***** válasza:

lényegtelen hány nőtől van gyereke, az számít, hogy ő az apa...

ahány gyerek, annyi felé megy a része

azt meg meg kellene érteni, hogy végrendelet esetén NINCS köteles rész!

miért akarod kisemmizni a gyerekét?!

2014. nov. 23. 14:23
 25/29 anonim ***** válasza:

"hogy végrendelet esetén NINCS köteles rész! "

Én másképp tudom, bár tény, hogy ha az örökhagyó a törvényben meghatározott kizáró okokra valósan hivatkozik, nem illeti meg a köteles rész. itt vélhetően egyik sem áll fenn.

Tudnál egy paragrafus szerinti hivatkozást a "nincs köteles rész"-re?

Megköszönném.

2014. nov. 23. 14:39
 26/29 anonim ***** válasza:
Természetesen létezik köteles rész végrendelet esetén.
2014. nov. 23. 14:43
 27/29 anonim ***** válasza:

Előzőhöz, én így tudom, ehhez a törvényi háttér:

A kitagadás az öröklési jog intézménye. Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.[1]

Tartalomjegyzék

1 Feltételei

2 A kitagadás érvénytelensége

3 Forrás

4 Jegyzetek

Feltételei

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c) az örökhagyó egyenes ági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;

e) erkölcstelen életmódot folytat;

f) jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték. [2]

Házastársát vagy bejegyzett élettársát az örökhagyó házastársi, bejegyzett élettársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja. [3]

Ha van újabb törvényi rendelkezés, kérlek forrás megjelölésével idézd, mert érdekelt vagyok, jó lenne ha pontosan tudnám.

2014. nov. 23. 14:47
 28/29 anonim ***** válasza:
36%
az a rész amit az apa kereset jár a vérszerinti gyerekeinek
2014. nov. 23. 18:53
 29/29 anonim ***** válasza:
44%
A gyerektartás nem adomány, hanem hozzájárulás a gyerek ellátásához, sokkal kevesebbel, mintha az apa nem néz új nőci után. Amit meg az apa "otthagyott", az ált. a nevén van 50%-ban, és az anya lakik benne a gyerek kb 60 éves koráig, tehát a másik gyerek még SEMMIT nem kapott! Az apa után jár neki az öröksége, miért kellene a részét a te gyerekednek kapnia? Mert ő a 2.? És ha lesz 20. is?!
2014. nov. 23. 20:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!