Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogos a kérése? Hogy reagálnát...

Jogos a kérése? Hogy reagálnátok? (hosszú lent a történet)

Figyelt kérdés

Több testvérem van, mégis úgy alakult több, mint 10 éve, hogy én kaptam meg egy önkormányzati lakás bérleti jogát nagymamám után. Az ingatlant pár évvel később megvásároltam, majd eladtuk. Az eladáson lett nyereségünk 5millió ft volt 8 éve, ezt beleforgattuk egy új ingatlan megvásárlásába, amihez devizahitelt vettünk fel. A szüleim azt mondták, hogy ennyivel kevesebbet fogok kapni majd az örökségből...

Szüleim időközben elváltak. Egyik tesóm albérletben lakik, neki az évek folyamán volt, hogy lakhatást biztosítottam, volt, hogy fél milliós tartozását rendeztem.

A másik két tesóm is felnőtt, de ők még szülőkkel laknak. Egyik saját magát sem képes eltartani (nem nagyon szeret dolgozni), a másik pedig sajnos nem keres sokat. A munkakörében 80ezer ft a plafon kereset.

Mi időközben 3 fős család lettünk. Én átlag felett(relatív) keresek magyar viszonylatban. Viszont egykeresős a családunk. Megvan még a hitelünk nagyobb része, elég sok a havi kiadásunk is, nagy részt a munkámhoz kapcsolódóan.

Az egyik szülőm a napokban megkért arra, hogy fedezzem az önerőt a testvérem lakásvásárlásához, ami 2,5millió ft lenne (ketten laknak tesómmal 2 szobás lakásban), mert hiszen a nagyszülő lakásán annó 5milliót kerestem.

Elmondtam, hogy ez egy váratlan kérés, egykeresősek vagyunk és amellett, hogy jól keresek, magasak a havi kiadásaink és ha ezt megtenném, akkor teljesen lenulláznánk a családi kasszánk. Azt is elmondtam, hogy nem látom okát, hogy az egyedülálló 30 éves testvéremnek a 80 nettójával külön lakás kellene úgy, hogy felveszi a vételár további részét hitelben, de nem igazán értették meg az érveim.

Jogos a kérésük? Adjam oda az összes megtakarításomat a családi béke kedvéért?

Ti mit gondoltok?

(bocs, hogy hosszú lett...)

2014. nov. 19. 08:25
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Eleve nem értem hogy jön képbe az 5 millió. Te nem 5 milliót örököltél nagymamád után, hiszen a lakást már te vetted meg, később eladtad, a különbözethez senkinek semmi köze. Te egy bérleti jogot örököltél, ami gondolom nem ért 5 milliót. Elvileg ez lett volna az örökség, ráadásul nem is az unokáké, hanem apukádé, vagy anyukádé.

Viszont így, hogy volt eltartási szerződés szerződés jogosan járt csak neked a bérleti jog és senkinek nem tartozol semmivel. Sem most nem kell adnod pénzt a testvéreidnek, sem az örökségedből nem kellene levonni.

Az egy másik kérdés, hogy a szüleid akárhogy dönthetnek az örökséggel kapcsolatban (mármint amit ők hagynak majd hátra). Bárhogy végrendelkezhetnek és ez teljesen független a kérdésbeli ügylettől.

2014. nov. 19. 09:31
 12/15 anonim ***** válasza:
26%

Mondj le a szüleid után orökölhető ingatlanról, vagyonról a testvéreid javára, és ezzel rendezted( bőven) az adosságod.

Irreális a tesódnak 2.5 millát adni, hiszen nem éhezik, nincs veszélyben az élete, és te nem tartozol neki semmivel.

2014. nov. 19. 12:08
 13/15 anonim ***** válasza:
89%
Egyáltalán nem jogos. A vesédért nem állnak sorba esetleg? Az ilyen életképtelen rokonoknak jobb semmit nem fedezni, mert mindig többet akarnak. Akár testvér, akár nem. Ráadásul nem örökség volt, mivel a SAJÁT pénzedből megvetted az ingatlant.
2014. nov. 19. 14:18
 14/15 A kérdező kommentje:

Az eltartási szerződéses részt direkt nem írtam bele a kérdésbe, mert nyilván jogilag így az enyém, de azzal egyetértettem, hogy az örökrészem csökkentse az összeg.

Nekem az esik rosszul, hogy szerintem nem lehet azt mondani, hogy akkor most ránts elő 2,5milliót, mert 3-4 hónap múlva kellene.

Ráadásul van hol laknia és a fizetéséből jó ha magát eltartja, a hitelt törleszteni nem is tudná...

Köszönöm szépen a válaszokat! Gondolkodom, mit tegyek...

2014. nov. 19. 19:22
 15/15 A kérdező kommentje:

"A vesédért nem állnak sorba esetleg?"

Gondolom az is kellene, ha valakinek szüksége lenne rá a családban, hiszen úgysem sportolok, az ülőmunkához pedig egy vese is elég. :)))

Viccet félretéve az más történet lenne, de ha egy ilyen eset lenne, akkor az már szükséges dolog lenne, tehát nem kérdés...

2014. nov. 19. 19:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!