Miért ilyen divatos kifejezés mostanában ez a "lelkibeteg" dolog? Különösen ebben a kategóriában.
Definiálhatná is nekem valaki, hogy ez pontosan mit takar.
Ebben a kategóriában mindenkire ráfogják. Lelkibeteg lesz aki gazdag családban nő fel, akinek nincs testvére, akinek van, akinek elváltak a szülei, akinek abortusza volt, a megcsalt fél, a megcsaló fél, stb-stb.
Oké hogy vannak dolgok amik hosszabb-rövidebb időre megviselik az embert. De ezt a "lelkibeteg" dolgot mindig úgy írják, mintha az adott személy csak valami megvetendő aljadék lenne.
pont reggel gondolkodtam azon, hogy kiírom ezt a kérdést, de megelőztél, kérdező :)
pár napja kiírtam egy másik kérdést, ami gyerekekről szólt, erre jöttek a "gyerek lelki beteg lesz" válaszok
szerintem, sokan nincsenek tisztában a szó jelentésével, vagy esetleg a saját nyomorukat akarják másokra kivetíteni
Kérdező, az, hogy "divatos kifejezés lett", az még hagyján, a nagyobbik baj, hogy 100%-ban fedi a valóságot, a magyar társadalom majd felénél kimutathatók pszichológiai természetű zavarok, és ez már a gyermekkorúakra is igaz - és zömmel így van ez az összzes "civilizált" társadalomban.
Az alapja valszeg a civilizációs ártalom, már, hogy az ember biológiai fejlődése korántsem tud lépést tartani a társadalmi fejlődésével, ezért azután az életünk nagy része arról szól, hogy olyan helyzetekhez alkalmazkodjunk, amire a biológiánk nem készített fel, vagy épp ellentétes vele.
Hogy egyszerű példát mondjak, a "civilizált népeknél" a pszichés eredetű impotencia kb 40%-ban érinti a férfiakat életük valamely szakaszában, a természeti népeknél meg ismeretlen.
Az is nagy probléma hogy az emberek nagy többsége már el sem tudja képzelni hogy ne melegben ébredjen télen,ne nézze a tv.-t míg készülődik, ne legyen ott a bekapcsolt mobil. Ne tudjon ripsz-ropsz beülni az autójába.... és esetleg csak egy szelet kenyér legyen a reggelije. Minden legyen és minden működjön úgy ahogyan ő belenőtt az évek során.
A lelke mélyén tudja hogy bármikor ez borulhat ha jön egy betegség vagy megszűnik a munkahelye. Itt nálunk tapintható a létbizonytalanság. Az öröklött értékek és társadalmi normák szétfoszlottak vagy átértékelődtek. Ez tudat alatt mindenkiben benne van hiszen a munkahelyén a bevásárláskor esetleg a villamoson ha van füle meghallja s nem tudja mikor fog szembesülni bármelyik tényezővel. A fonákja ennek hogy sokkal de sokkal kevesebb anyagi forrásból megélni kényszerült emberek derűsebben szemlélik a világot,vidámabbak és talán nem is tudják a lelki beteg szó jelentését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!