Lehet benne tulajdonjoga?
Egy itteni kérdés mozgatta meg bennem a kétséget.
4 évvel ezelőtti válásom után nagyon nehezen tudtam lakást venni, elég sok hitelt fizetek havonta. A lakás kizárólag az én nevemen van, a hitelt a folyószámlámról csak én fizetem.
A jelenlegi párommal 3 éve élünk együtt az én lakásomban, a rezsibe, kajába korrekten beszáll, ezzel el is megy a fizetése, mert nagyon keveset keres. Ezen soha nem problémáztam.
Nem élünk bejegyzett élettársi kapcsolatban, nem is akarjuk, nekünk jól megfelel így az együtt élés.
A lakás hitelét még évikig fizetem. Azt szeretném, ha az bármennyi ideig történő együtt élés után is kétséget kizáróan teljesen a tulajdonomat képezné.
Le kell ezt fektetni hivatalosan? Vagy teljesen egyértelmű, hogy soha nem is lehet benne tulajdonjoga?
Köszönöm a válaszokat.
*Vagy teljesen egyértelmű, hogy soha nem is lehet benne tulajdonjoga?
Teljesen.
Nem kell lepapírozni, hogy a lakás a tied, mert az adásvételi szerződés feketén-fehéren mutatja.
Házasság (vagy élettársi kapcsolat) létrejötte előtt vásárolt ingó és ingatlan vagyon mindig magán vagyon marad.
Mivel te fizeted a hitel költségét így nem kell semmit rendezned vele, ha az élet úgy hozná, hogy vége köztetek mindennek.
Nyilván valamivel igazolnia kell, hogy a hitel törlesztésébe beszállt ő is.
De abban igaza van a 3-nak, hogyha beszáll a hitel törlesztésébe, akkor szakítás esetén kérheti a beszállt összeg visszatérítését részarányosan.
Vagy:
Ha mondjuk a lakásban tatarozás, felújítás vagy teljes bútorátalakítás történt (beépített bútorok stb) és ebben a párod is kiveszi a részét akár anyagilag, akár kétkezi munkával (pl: ő falaz, tapétázik, padlólapozik stb) akkor szakítás esetén a lakás értékkülönböztetésnek a felét követelheti.
Hogy értsd:
A lakásod mostani állapotában ér mondjuk 5 milliót. Évekkel később felújítás után a lakásod ér 7 milliót.
Szakítás után a volt párod a felújítás költéségének a felét követelheti vagy a + 2 millió felét ami 1 millió..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!