Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apánk meghalt. Mamánk a...

Apánk meghalt. Mamánk a haszonélvező. Mit tehetnék, ha ő ezzel visszaél?

Figyelt kérdés

Nem tudja magát ellátni,szó szerint maga alá sz@rik.Pillanatnyilag nálunk lakik,de már kikészített idegileg,mert az ingatlanból az ingóságokat ide-oda ígérgeti mindenkinek és mindenkit beakar engedni a házba is.Én félek,hogy eltűnik valami és ezt a tesóim rajtam keresik majd.Ma mondtam a mamánknak,hogy senkit nem engedek be,mert nehogy eltűnjön valami.Ehhez tudom,hogy nincsen jogom,mert ő a haszonélvező,de akkor mihez van jogom nekem és a húgaimnak?

Köszönöm előre is a válaszokat!(egy nagyon rosszindulatú nagyiról van szó,aki kiakarja semmizni az unokákat az apai örökségből)

2010. jan. 25. 13:38
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm,ezt találtam meg időközben én is:)

Még egyszer köszi!

2010. jan. 25. 15:53
 12/16 anonim ***** válasza:

Ha a papád nem végrendelkezett (tehát a törvényes öröklés rendje érvényesül), akkor a mamád haszonélvezeti joga ún. özvegyi jog. Ez is holtig tartó haszonélvezetet jelent mindazokon a dolgokon, amelyeket te és a testvéreid (tehát a leszármazók)örököltetek, nemcsak az ingatlanon, de az ingóságokon is, kivéve akkor, ha a mamád újabb házasságot kötne (akkor ugyanis elveszítené a haszonélvezeti jogát). Mivel a hagyaték tárgyain a leszármazók szereztek tulajdonjogot, azokat - a bútorokat sem - a mamád nem ruházhatja át másra. Minthogy ő birtokolja az ingatlant, annak a fenntartási költségei őt terhelik.

Az özvegyi jog az öröklés megnyílta után egy évig általában megváltható, ebben az esetben azonban valószínűleg nem: mert a megváltás a túlélő házastárs által lakott lakásra, berendezési, felszerelési tárgyakra nem vonatkozik.

2010. jan. 25. 16:01
 13/16 A kérdező kommentje:

Az apukánk halt meg és az ő anyukájáé a haszonélvezet.Vagyis a nagymamánké.

Köszönöm a válaszod!

2010. jan. 25. 16:08
 14/16 A kérdező kommentje:
Mivel a mama a haszonélvező és birtokolni akarja a házat,viszont wc-re nem tud elmenni,gyakorlatilag magatehetetlen ezen a téren,fogadhatok melléje ápolót?Mert már ha egyszer vissza akar menni a házba,tegye,de legyen,aki gondozza és elviseli.(önkormányzattól kérnék ehhez segítséget,mert én egyedül nem tudnám finanszírozni az ápolónőjét)A másik két tulaj(a húgaim)beleegyezését kell ehhez kérnem,hogy ott lakhasson egy ápolónő?
2010. jan. 25. 17:12
 15/16 anonim ***** válasza:

No: a házat a mama lakhatja és még az, akit ő beenged, senki más beleegyezése nem kell. Neki nem csak jogai vannak, hanem kötelességei is: neki kell fizetni a számlákat, mindet.

Nektek a házban nincs szavatok és nemigen tehetsz semmit, kivéve ha annyira szarul van, hogy gyámság alá helyeztetitek.

Nincs jogod ott semmit lezárni, vagy bármi ilyesmi.

Nekem nem világos, te most hol laksz? Abban a hézban, amiről beszélünk, ahol ő a haszonélvező? Te onnan nem tilthatsz ki senkit.

De azt se értem, hogyan lett ő haszonélvező... Nekem ez túl kevés infó.

2010. jan. 25. 22:15
 16/16 A kérdező kommentje:

Én a saját otthonomban lakom,nem az örökölt házban,ahol a mamának van haszonélvezete,csak ő most a mi otthonunkban lakik,mert senki más nem vállalta a gondozását.

Hogyan lett haszonélvező?

Apám anno,amikor építkezett,egyedülálló férfi volt és kettesben a nagyival építkeztek,ezért a mamának kellett a haszonélvezet,mert apu,ha megnősül,ugye ő is a házban maradhasson.Erre ráment a szüleim házassága is,mert anyámat anno kikezdte a mama és apu hiába akarta már helyre hozni a házasságát,a nagyi ott lakása miatt lehetetlen volt.Más hova pedig nem volt állítólag mód költözni a szüleimnek.

Köszönöm a segítségedet,jó tudni,hogy legalább a számláit nem nekünk kell fizetnünk.Egy árva forint nem sok,annyit nem ad most a rezsinkbe sem és a kajáról nem is beszélve.(a cigijét a saját pénzéből vette,ami 1500 ft volt,mert a nyugdíját általában a többi unoka között szétosztotta,apám nyugdíjából veszi most a bagóját:()Jelenleg várom a 3. babámat és a mama miatt most elég sz*r helyzetbe kerültünk,benne pedig semmi együtt érzés,vagy segítőkészség nincsen.Apám temetése napján is nótákat hallgatott és azzal foglalkozott,mit tud eladni?Nekem ez a mama és haszonélvezet dolog sok.Ráadásul most nagyon úgy tűnik,hogy a tesóim is hátat fordítanak.Miért?Nem tudom,indokuk nincsen,csak oldjam meg...ez a válaszuk.

2010. jan. 26. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!