Mire utal ha apám ki nem állhatja a temetőbe járkálást?
Mindig beszól anyámnak: -Anyám: Fiam, akkor délután kimegyünk a XYZ sírjához! (mindig ilyen drámaian jelenti be amikor apám szalonnázik reggel.)
Erre: Már megint? Hát ez szörnyű. Te csak a temetőbe járkálással tudsz foglalkozni! (ami nem igaz kb 6-7 hetente viteti magát anyám a temetőbe)
A: Nem, az a szőrnyű hogy XYZ már nem él!
Lehet szimplán csak ez a drámai közlésmód idegesíti. Meg ez a "szörnyű hogy xy már nem él" duma is fárasztó.
Egyszer mindenki feldobja a bakancsot, hagy ne kelljen már a puszta halálon szörnyülködni.
A sírokat gondozni kell, és egy családban általában a nőknek kell erre gondolni, mert a férfiaknak XYZ el van temetve, oszt' jónapot. De a sírokat is benövi a gaz, rá fújja a szél a földet, ráesik az eső stb., tehát nem kell minden nap kimenni (olyan is van), de pár havonta nem árt rendbe tenni.
Apádnak nyűg, hogy ezzel foglalkozni kell, anyud meg kötelességének érzi. Talán legjobb lenne, ha anyud maga rendezné el, hogy jut ki a temetőbe és vissza. De megkérdezném apudat, ha ő már föld alatt lesz, szeretné-e, hogy megegye a gaz a sírját. Bár felteszem, valami olyasmit fog válaszolni, mit érdekli, mikor neki akkor már mindegy lesz..
"Bár felteszem, valami olyasmit fog válaszolni, mit érdekli, mikor neki akkor már mindegy lesz.."
Igen, én is ezt mondom.
Égetni, szétszórni, otthon meg szeretettel emlékezni rám.
Most nekem hullaként mennyivel lesz jobb ha egy kiskert van a csontjaim felett, amit rendszeresen rendben kell tartani?
Az én gyerekeimnek ez ne legyen nyűg, ne legyenek ahhoz a helyhez kötve, ne gondoljanak lelkiismeret-furdalással rám ha felmerül, hogy máshová költöznének, ahová együtt mehetnének a családjukkal, de ott a gond, hogy ki visz egy szál virágot a síromra. A szívükben vigyenek magukkal. Egy ember úgyis addig él, amíg emlékeznek rá. Én emlék leszek a gyerekeimnek, az unokáimnak jó esetben, de a következő generációknak már egy leszek a sok felmenő között, akikről gőzük se lesz, hogy kiféle-miféle volt. Ők már úgysem tartanának fenn nekem sírhelyet, nem jönnének rendszeresen látogatni, hiszen semmilyen személyes kapcsolatunk nem lesz, szóval előbb-utóbb úgyis bedobják a sütőbe a csontjaimat aztán kidobnak valahová.
Nem utal semmire, de én is apukáddal értek egyet..
Annyit járok temetőbe, amennyit muszáj( magyarul,mogy a sír ne nézzen ki úgy, ogy senkihez sem tartozik, pont ezért úgy is alakítottuk ki,mhogy az évi2 elég legyen.
Az elhunyt ismerőseimre gondolok enélkül is eleget, engem frusztrál a temető, teljesen felesleges dolognak tartom. Nekem nem lesznsírhelyem, úgy rendelkeztem, remélem be fogják tartani, csak egy búcsúztatőm legyen, se urnám se semmim..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!