Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy lehetne kijátszani az...

Hogy lehetne kijátszani az öröklésüket?

Figyelt kérdés

16 éve vagyunk együtt párommal. Ötven felett vagyunk már mindketten. Nekem is van két fiam, és neki is van két lánya az előző házasságából, már mindannyian önálló életet élnek. Mi nem házasodtunk össze, mert párom vallásos, és nem szeretne másodszor házasodni.

Van egy öröksége vidéken, Sopron mellett egy régi parasztház, amit az elmúlt 20 évben szépen felújított(unk), gyönyörű nagy ház lett belőle. Minden pénzét ebbe ölte bele. Az elmúlt 10 évben én is hozzáadtam,vásároltam a lakásba, segítettem a munkálatokba, amióta készen van, csak én gondozom, takarítok benne, szépítem, rendben tartom stb. Havonta egyszer tudunk csak lemenni a nagy távolság miatt, de mindig vele tartok.

A két lánya viszont egy évben max. egyszer dugja le oda a képét, akkor is csak noszogatás után, és húznak el, ahogy tudnak. Mégis az övék lesz majd a ház, és most döbbentem rá, hogy én meg szépen elesek mindentől, ha a párom meghal. Hogyan lehetne ezt kijátszani? őt meggyőzni biztosan nem fogom tudni, hogy rámirassa, de valahogy manipulálhatnám. Mégiscsak sok pénzem és munkám van abban a házban.

2014. júl. 23. 22:45
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Mertén törődöm azzal a házzal, én gondozom, én fektettem bele pénzt és energiát, és én szeretem. A lányai meg le sem tojják. Majd jól eladják az apjuk munkáját, ha megöröklik.
2014. júl. 24. 09:30
 12/24 anonim ***** válasza:
Eltartási szerződést kell kötni a te lányaiddal, persze ha hajlandó rá. Akkor senki más nem örököl csak az akivel kötötte az eltartási szerződést, akkor még köteles rész sincs.
2014. júl. 24. 09:48
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező írta, hogy a párjának esze ágában sincs ráíratni. övé a ház, 20 év alatt minden pénzét beleölte. Akkor miért is ne a saját gyerekei örököljék? A te gyerekeidnek kéne? Miért öltél bele pénzt, a többit, mint rendben tartás ne nézd, mert elvileg használod.
2014. júl. 24. 09:59
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Ja, mert a te gyerekeid majd ápolgatnák nem? És miért a párod halna meg előbb? És ha te, úgy, hogy a neveden van a fele esetleg, akkor a párod a te gyerekeiddel viaskodjon a saját tulajdonán?
2014. júl. 24. 10:05
 15/24 anonim ***** válasza:
Számold össze, hogy mennyit költöttél a házra, nyújtsd be a párodnak, és kérd meg, hogy igazolja azt, hogy valóban annyi az amennyi. Akár végrendeletbe is foglalhatjátok, hogy x összeget ráköltöttél a házra, és a halála után az örökösök kötelesek visszafizetni a pénzt ha kéred, főleg, hogy az ingatlan értéke így megemelkedett a te hozzájárulásoddal is. Én értem a kérdezőt, hiszen beleölt x összeget egy lepukkadt házikóba, aminek így az eladásu értéke jóval gyarapodott. Tehát az örökösök ezáltal több hasznot szereznek, még ha közük sincs a házhoz olyan szinten, hogy semmit nem tettek hozzá ahhoz, hogy ez így legyen. Mondjuk ezek a dolgok mindig is vitás kérdések, igaza van mindkét félnek valahol.
2014. júl. 24. 10:08
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Eszembe jutott, amikor az öreg székely, mg a neje a tornácon ülnek:

- Te apjuk, ha valamelyikünk netán meghal, én beköltözöm a városba.

2014. júl. 24. 10:12
 17/24 anonim ***** válasza:
15. Én ahogy olvasom, a kérdező annyi pénzt inkább a csinosításba nem a ház rendbetételébe ölt. Ezzel az erővel a párja bérleti díjat kérhetne tőle.
2014. júl. 24. 10:20
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

" A lányai meg le sem tojják. Majd jól eladják az apjuk munkáját, ha megöröklik."

ez az elet rendje.

Mi lenne egyebkent ha ezt a paroddal beszelned meg inkabb? Hogy mi az elkepzelese az oroklesrol?

2014. júl. 24. 10:40
 19/24 homo ludensz ***** válasza:
75%
Az együttélés nagyon divatos dolog főként mostanság de volt rá lehetőségetek és még most is van hogy törvényesítsétek. Be lehet jegyeztetni hogy ti hivatalosan egy háztartásban éltek tehát a közjegyző előtt tett nyilatkozat már nem engedi hogy ha netalán te maradsz egyedül akkor azt mondják hogy kívül tágasabb. Az hogy hány évig éltetek együtt és az alatt ki mire költött s mennyit hozott a konyhára hát nehezen bizonyítható. Az együtt leélt évek száma téged sajnos nem jogosít fel semmire mert nézni kellene hogy 16 éve ki mit hozott s ki kihez költözött ez még egy házassági szerződésnél is mérvadó és a viták elkerülése végett házasságkötéskor is ajánlatos lenne.
2014. júl. 24. 10:44
 20/24 anonim ***** válasza:
mikor ott vagy vagy fizetsz bérleti díjt nyilván nem amit oda teszel az a bérleti díj kiváltása attól nem lesz a te tulajdonod hogy havi 1szer port törölgetsz...
2014. júl. 24. 18:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!