Az Edina névhez milyen vezetéknév illene szerintetek?
Végre eljött az ideje, hogy megváltoztathatom a vezetéknevemet és kíváncsi vagyok, hogy szerintetek milyen vezetéknevek illenének a keresztnevemhez? :) Valami szépet szeretnék, ami nem átlagos és lehetőleg esztétikus is. :)
Várom a javaslataitokat. :)
Pénzes Edina..Teleki Edina..Koncz Edina..Somogyi Edina..Közben találtam egy oldalt..ahol rengeteg vezetéknév közül válogathatol kedvedre...
Balogh Edina
Schramek Edina
Bordán Edina
Hamza Edina
Bakonyi Edina
Milák Edina
Először érdemes lenne annak utánajárni, hogy milyen nevet lehet felvenni, és milyet nem. Például idegen írásmódú nevet nem vehetsz fel, nem lehet i helyett y, nem lehet pl. Kováts vagy Végh, tehát a mai helyesírás szabályainak meg kell felelnie.
Túl gyakori nevet sem vehetsz fel, tehát nem lehetsz Nagy, Kovács, Takács, stb.
Nem vehetsz fel védett nevet, azaz nem lehetsz Petőfi, Radnóti, Kossuth, stb.
Illetve nem vehetsz fel olyan vezetéknevet sem, ami valamiért hátrányos lenne a számodra, mert pl. obszcén kifejezés (erre nem írok példát, ha nem bánod), vagy egyszerűen előnytelen, negatív jelentésű, pl. Halott, Gonosz, Buta, stb.
Akiket ismerek, és vezetéknevet váltottak, azok általában földrajzi nevet választottak, pl. Pécsi, Debreceni, Somogyi, Hegyi, Pusztai, stb.
Viszont mivel magánhangzóval kezdődik az utóneved, nem választanék i-re végződő vezetéknevet, inkább olyat keresnék, ami mássalhangzóra végződik.
Ilyen lehet pl. a Lovas, Madarász, Vadász, Keresztes, Kincses.
Vagy valamilyen országra utaló név, pl. Magyar, Német, Török, Horvát, stb.
De lehetne akár simán valamilyen főnév is, pl. nekem mindig nagyon tetszett a Vas, mint vezetéknév, de ilyen akár a Virág, Acél, Galamb, Őz, stb.
Mondjuk szerintem a legjobb az lenne, ha tudnál mondani valamilyen típust, és azon belül már könnyebb lenne válogatni. Vagy ha van valami, ami közel áll hozzád, akár egy hely vagy környék, vagy egy hobbi, vagy bármi, akkor ahhoz kötődő (de persze azért normálisan hangzó) vezetéknevet felvenni.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Megmondom őszintén nincs sok barátom, anyukámmal és mamámmal élek, ők vannak nekem és ez a pár ember akik igazán fontosak mind azt mondták, hogy nem a vezetéknevem miatt fognak szeretni úgy válasszak, hogy nekem tetsszen. Igazából az olyan vezetéknevek tetszenek amik ilyen "külföldiesek", hogy úgy mondjam. :D Például Vinklmann, Mayer, Lehovszky, Kolozsi, Pongrácz, Weissberger, Weiner stb.. :) De ezek többségét ugye nem engedélyeznék. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!