Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem szeret a lányom, eltávolod...

Nem szeret a lányom, eltávolodott tőlem, mit tehetnék?

Figyelt kérdés
Igaz,sokat "harcoltunk" az öltözködése miatt,meg azért, mert rendetlen,lusta,nem segít...Ha kérdezem foghegyről kelletlenül felel, már kedvem sincs megkérdezni mi újság.Ha valamit mondok,hogy segítsen, jóvan, majd-al elintézi, ha meg is csinálja, kelletlenül, felületesen. A szekrényéből kidől a holmi, nem tart rendet maga körül...Azt nézi, hogy úszhatna meg minden számára "kellemetlen dolgot",.pl. hétvégén sokáig alszig, hogy mire felkel,én már úgy is kész vagyok mindennel.De érdekes, ha éjszakásból hazajövök, és lefekszem aludni, akkor már 8 körül felkel, és számítózik. Mást se csinál, csak számítózik, kenceficézik, és elhúz a barátjához. Nincs is szüksége rám,hogy meghallgassam a problémáit,pedig szívesen tenném...Teljesen eltávolodott, visszatér-e a kamaszkor végeztéve? (pár hónap múlva 17 lesz) ez már így megy vagy egy éve... Előrebocsátom: Kioktatásból,beszólogatásból nem kérek, tanácsot, segítséget várok, azért írtam le ezeket....
2010. jan. 6. 08:53
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
91%
Sajnos azt kell mondanom, hogy az ember a családját nem magának választja, nem kötelessége mindenkivel jóban lenni. Én az öcsémmel nem jövök ki túl jól, ég és föld vagyunk. Nem utálom, csak nem tudunk jól kommunikálni, nincs közös témánk, nem állunk olyan közel egymáshoz, mint a bátyámmal. Lehet, hogy a lányod is így van veled. Ezzel nem tudsz mit csinálni, lehet, hogy később még megváltozik, ahogy írtad, pont benne van a kamaszkorban.
2010. jan. 6. 09:16
 2/20 anonim ***** válasza:
82%
Előz vagyok, nem írtad, hogy az anyukája vagy-e vagy az apukája, ha az előbbi, akkor esetleg megpróbálhatsz valami "csajos" programot szervezni neki, közösen elmehetnétek vásárolgatni, fodrászhoz menni vagy ilyesmi.
2010. jan. 6. 09:19
 3/20 anonim ***** válasza:
73%

A tizenéveseknek kinyílik a világ. Nem a szülővel együtt tölthető idő lesz a fontos, hanem a barátok. Ez a korából ered. Ennyi idősen én is hasonlóképp nem tartottam rendet magam körül. Anyám pedig hasonlóképp nem örült ennek. Egyszer bejött a szobámba, ahol épp rendrakás címen ültem a hatalmas kupi közepette, és rajzoltam. Mire ő kifakadt, hogy miért nem rakok rendet, és majd rajzolok utána? Erre én közöltem vele, hogy "de anya, most jött az ihlet"... Ő pislogott kettőt, annyit mondott, hogy "aha", és kiment a szobából. Onnantól kezdve nem utasítgatott, mert rájött, hogy másképp jó nekem, mint neki, aki egyébként rendmániás. Békén hagyott a nyaggatással, persze, azért időnként be-beszólt, de az már nem volt olyan zavaró. Szóval, én sem szerettem besegíteni a háztartásba ennyi idősen. Inkább vonultam a saját világomba. És szerintem ezzel nem csak a te lányod, és nem csak én voltunk így... Nem nem szeret, hanem most kezd leválni, a saját útját akarja járni, ahol nem az a fontos, hogy te mit és hogy szeretnél, hanem saját maga.

Egy tippem azért lenne: vedd fel a kapcsolatot a legjobb barátnőjével, mondd el neki az aggályaidat, kérdezd meg az ő véleményét, kérdezd meg, szerinte van-e különösebb problémája veled a lányodnak, ilyenek. Ha értelmes a barátnő, biztos átérzi 16-17 évesen is, hogy te törődsz a lányoddal, nem akarod zaklatni, csak szeretnéd, hogy tudja, rád számíthat. Mert te most a biztos háttér vagy neki.

Eszembe jutott egy filmrészlet: 4 fiatal elindult este bulizni. Az egyik lány apja a lány lelkére kötötte, hogy ekkor és ekkor jöjjön haza, meg telefonáljon, meg mondja meg, hova mennek. Persze, az események úgy alakultak, hogy a kocsi, amivel a fiatalok mentek, lerobbant egy olyan helyen, ahol nem volt térerő. Kezdtek kétségbe esni a gyerekek, a lány rosszul érezte magát, hogy jaj, mert az ő apja állandóan aggódik iránta, és ez milyen nyomasztó. Mire az egyikük megszólalt: jó neked, veled legalább törődnek... A lány ekkor magába nézett, és rájött, hogy bizony, milyen jó is neki...! A történet vége az lett, hogy az öccs tudta, hol nincs térerő azon az úton, ahol a 4 fiatal rostokolt, így a szülők rájuk találtak, és a lány boldogan omlott apja mellkasára.

Hát, ezt kell erősíteni a lányodban. Nem kell őt folyton molesztálni - elhiszem, hogy számodra elfogadhatatlanul öltözködik, de te vajon annyi idősen hogy s mint viselkedtél, vélekedtél? Ha nem engedtek elég szabadságot, mi volt a megoldás? Begubóztál? Kitörtél?

Próbáld ki, hogy hétvégén, amíg sokáig alszik, készíts neki reggelit, és vidd be a szobájába, amikor ébredezni kezd. Vagy előtte, óvatosan, hogy ne is vegye észre, ha bementél.

Figyelj rá - ne úgy, hogy piszkáld, hanem szeretve, elfogadva.

Két idétlen ruhája közül javasold neki valamelyiket, hogy szerinted abban dögösebb, vagy vagányabb. Így légy részese az életének. Ami neki fontos, abba segítsd. Nem kell helyette rendet rakni, de a kedvenc zenéje hallgatása közben mondhatnád neki, hogy szívesen elpakolsz vele együtt...

Ha sikerül meghökkentened, rájön, hogy milyen jó fej vagy, és több bizalmat fog szavazni neked... Persze, attól még nem lesz belőle egyből kisangyal... :)

2010. jan. 6. 09:23
 4/20 Harmoka ***** válasza:
87%

Úgy látszik ez kamaszkorban "általános", nálunk is hasonló a helyzet, csak még barátja nincs (igaz még csak 15), hiába beszélek neki a szobáját is csak sokszori kérés után teszi rendbe. Nem segít, mindenért morog, folyton számítógépezik, más alig érdekli, időnként elmegy a barátnőjével. Szünetben délig aludt, minden este (éjfél körül) szólni kellett, hogy kapcsolja ki a gépet. Néha úgy szól vissza, hogy nehéz visszafogni magam, hogy lekeverjek egyet, de az sem érne semmit. Néha már úgy vagyok hogy nem érdekel, mert bárit mondok: hiába.

Remélem kinövi, csak addig nem tudom hogy fogjuk kibírni.

Én is voltam kamasz és nem felejtettem el, de én ilyen messzire nem mentem. Én nem mertem volna visszabeélni a szüleimnek és én mindig segítettem otthon (igaz anyukám beteg volt, de akkor is), Tőle hiába kérem, inkább megcsinálom én mert mindig azt mondja hogy majd megcsinálom, ha rá várok akkor mindig éjfélkor kéne porszívóznom. Szóval várom hogy vége legyen ennek a korszaknak, némi nyugtató, sok türelem, egyszer csak észhez tér.

2010. jan. 6. 09:24
 5/20 anonim ***** válasza:
88%

Milyen volt a kamaszkor előtt?

Jól kijöttetek? Sokat beszélgettetek?

Olyan lesz, ha majd vége ennek a korszaknak. Türelem!

2010. jan. 6. 09:24
 6/20 anonim ***** válasza:
57%

Egy kicsit elkényeztetted,aztán a fejedre nőtt.

Szigoríts be.Az elején rossz lesz,de rájön majd,hogy unalmas szenvedni.(számítógépezni csak akkor szabad,ha kész a leckével,házimunkával.Baráthoz menni,szintén,+el kell kérezkedni.Minden alkalommal.Te tartozol még felelősséggel érte,ezt magyarázd meg.Nem uralkodni akarsz felette,de mindig tudnod kell,mikor hova megy,meddig marad,hisz téged is elővesznek,ha baj van.Tehát ha nem kérezkedik,kvázi nem is szólt,nem mehet.)

2010. jan. 6. 09:26
 7/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kedves, és hasznos válaszaitokat,és örülök, hogy egy anyuka is írt, aki szintén hasonló cipőben jár.Ezzel ugyan nem lesz könnyebb, de a tudoat,hogy más szülő is ezekkel a gondokkal küzd, kicsit megnyugtat. Ja és én is várom már a kamaszkor végét,de nagyon...:)) Mikor is lesz az??? :))
2010. jan. 6. 09:39
 8/20 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem a keménykedés a legrosszabb!!!

A gyermek személyisége 5 !! éves koráig kialakul, nevelni pedig kamaszkoráig lehet.

Szerintem itt minden rendben van, csak várni kell. De ez csak megérzés, az eddigiek alapján.

2010. jan. 6. 09:41
 9/20 anonim ***** válasza:
92%
Mint ha csak rólam meséltél volna! :) 5 éve én is dettó ugyan ez voltam,most 21 vagyok és szerencsére nagyon jó újra a kapcsolatom a szüleimmel. Én is sok kergeséget csináltam,nem is tudom,hogy bírták ki a szüleim,most,hogy én is anya vagyok már előre rettegek mi lesz :D
2010. jan. 6. 09:46
 10/20 anonim ***** válasza:
75%

17 évesen énis ilyen voltam (15-18-ig kb)

szobámban hegyben állt a ruhahalom,dölt össze minden,semmit nem csináltam,cvsak haverok,pasi,bár tartottam a tanulos szintet,5ösre érettségiztem,most egyetemista vagyok

de anyámmal egyszerüen nem tudtam kijönni

18 évesen elmentem koliba,40kmre (igen,negyven,csak hogy ne kelljen otthonlenni,de barátok se legyenek messze)

azota helyrejött a kapcsolatunk,naponta beszélünk 20percet telefonon,hetente 1-2x hazamegyek,segitek amit tudok

azt az 1-2 évet bird ki,utána remélhetőleg normalizálódik

22/L

2010. jan. 6. 09:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!