Ha vendégségbe megyünk, kötelesek vagyunk kaját vinni magunkkal?
Arra emlékszem, hogy mikor kicsi voltam, és rokonoknál nyaraltam, anya mindig vitt nekik ajándékokat (kávé, kozmetikumok, egy üveg a ház urának), és adott nekem pénzt, hogy a saját kiadásaim (fagyizás etc) ebből fedezzem. ezek olyan egy hetes ott tartózkodások voltak.
Néha el szoktunk látogatni a párom egy barátjához egy, max 2 napra. Ilyenkor mindig be kell vásárolnunk magunknak ételt az adott időre (mert szerinte illetlenség más ételét enni), és visz neki ajándékot is (pl legutóbb egy minőségi bort, és némi kaját szintén).
Elsőre furcsának találtam, de mára már természetes.
Van más is, akiknél ez így szokás?
Elég fura rokonaid vannak nálunk ez nem szokás.
Az ajándék az ok, de kaját ?
Pl amikor idejött haverom h csináljam meg a gépét az egész napos melo volt. Mégse mondtam h "Nincs kajád halj éhen"
Annyi volt h mondtam h most együnk és kész. + 2-2 kávé.
Ha egy napnal tovabb marad valaki, akkor azert illo vinni valamit, vagy valamilyen formaban hozzajarulni a koltsegekhez.
Latogatoba pedig amugy se megyunk ures kezzel: minimum virag a haz asszonyanak
Hát, nekem ez fura. Ha valaki jön hozzánk, azt mi vendégeljük meg. Ha mi megyünk, minket vendégelnek meg.
Persze, hogy visz az ember valami bonbont, sütit, vagy ilyesmi, de nem MAGÁNAK és főleg nem komplett étkezésekre való ételeket.
Kivétel ez alól a "mindenki hozzon, amit tud" családi összejövetelek - ilyenkor összedobjuk az ételt is, persze előre megbeszélten, ki mit és mennyit visz. Vagy valaki vásárol, és az árát adjuk oda.
Az ajándék oké, mi is kaptunk vagy vittünk ha mentünk rokonhoz. Ez általában kávé vagy csoki volt a gyerekeknek. Viszont baráti látogatáskor nem hiszem, hogy a kaját nektek kéne állni. Illetve kérdés, hogy milyen esetben.
Ha én meghívok valakit, pl. a barátnőmet meghívtam a gyerekével, akkor nekem egyértelmű, hogy én mint házigazda állom a kaját. Több nap esetén szoktuk azt csinálni, hogy egy vacsorát a vendég áll, ő főz, vagy valami hasonló, ahogy jön. Ha ti ehhez a baráthoz mentek látogatóba, azért hogy vele legyetek, akkor nekem furcsa, hogy az ajándékon felül még kaját is visztek.
Ha viszont más miatt mentek csak nála alszotok, akkor rendben van. Úgy értem, hogy ha nem a meghívására mentek, hogy vele legyetek, hanem arrafelé van dolgotok, ő pedig felajánlja hogy ne menjetek szállodába. Ilyen esetben én is magam állnám a kaját, hogy ne legyek a terhére, mert így is szívességet tett azzal, hogy szállást biztosított.
Ha pedig gyereket lepasszol valaki egy hétre, akkor szerintem természetes, hogy ad egy kis zsebpénzt fagyira, belépőre.
Ha én küldöm pár napra ismerőshöz a gyerekeket, akkor én is adok nekik zsebpénzt, de a kaját a másik család állja, amikor az ő gyerekük jött hozzánk, akkor ő is kapott zsebpénzt otthonról, de a kaját én intéztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!