Kicsiként hogy személyesítettétek meg a halált? Normális hogy a kisgyerekek erről beszélgetnek? Ijesztő.
Unokaöcsi az 6, unokahúgi pedig 5 éves. Nagyon ijesztő tud lenni hogy maguk között egyre többet beszélnek a halálról, mennyről, életről..stb. Mikor vigyázok rájuk van hogy kérdezgetnek "hogy néz ki a halál?", "mi történik a halál után?", "mindenkinek meg kell halnia?". Én ilyenkor nem merek mit mondani (én csak 17 éves vagyok). Félek hogy rosszat mondok és megijeszteni se akarom őket. Múltkor éppen tőlem kérték hogy meséljenek nekik és mikor befejeztük akkor a kislány szó szerint ezt mondta:
-A kaszás mikor jön el értünk?
Csak nézek ki magamból! Mi van?! Miért kezdték el hirtelen ezek a dolgok érdekelni őket? Nagyon megijesztettek. Szóval ez normális hogy ilyenekről beszélnek? És az ilyen kérdéseikkel... a frászt hozzák rám. Hasonló kivel történt? Vagy ki élte át ezt a "korszakot"?
Nem feltétlen kell a szülőnek, nagyszülőnek beszélni a halálról. Már a gyerekeknek szóló filmek többsége is az erőszakról, harcról, öldöklésről szól. Ha ők nem is néznek ilyen filmeket, akkor is hallják a társaiktól.
Azt mond nekik, hogy minden élet elmúlik egyszer, de azt senki nem tudja mikor. Ahogy a virág is elhervad, és nem lesz többé, vagy a kedvenc állataik elpusztulnak, minden élőlénynek ez a sorsa. De az emberek emléke a szeretteikben tovább él.
Ezt minden kisgyerek megérti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!