Hét éve élek élettársammal, febr. óta sulyos beteg, van egy fél háza, a másik fele a volt feleségéé,2-gyereke, én örökölhetek e?
A lényeg, hogy élettársként nem örökölsz semmit és nem is neked kötelességed eltemettetni, hanem az örökösöknek, egyenesági leszármazottnak, ergo te nem követelhetsz köztemetést a lakás terhére.
Sajnálom ami veled, veletek történik, de attól, hogy kómában van a párod, még él. Nem korai már a temetéséről és az örökségről beszélni? Nyilván elkönyveli és próbálja feldolgozni az ember ezt a helyzetet, de amikor az én közeli családtagom volt ilyen beteg, nekem valahogy meg sem fordult a fejemben az, hogy ki mit fog kapni. Sokkal nagyobb volt a fájdalom, pedig ez nem derült égből villámcsapás betegség volt.
Nem kapsz semmit de a hitelt sem te öröklöd.
Felesége lennél akkor a fele lakásra járna 1/3 az semmi még semmi viszont temetés árának 1/3-a meg hitel maradék 1/3-a baromi sok.
Mi 12 éve vagyunk együtt a párommal van élettársi nyilatkozat is amit közjegyző előtt csináltunk ettől függetlenül nem öröklök semmit mert élettárs semmit nem örököl ha csak nem csinál végrendeletet.
Magyarországon az élettársak egymás után nem örökölnek törvény szerint, így csak a végrendelet útján történő örökös-nevezés lehetséges
Az élettársak együttélése alatt az általuk szerzett közös vagyonnak olyan arányban lesznek tulajdonosai, amilyen arányban annak megszerzésében közreműködtek, ha pedig e közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni.
Az élettársak tehát együttélésük alatt önálló szerzők, és egyik szerzése sem hat ki a másikra, ám a szabályok szerint a háztartásban és a gyermek nevelésében végzett munka is a szerzésben való közreműködésnek számít.
Szakértők szerint teljesen igazságos, meglehet, sosem lesz maga a rendszer. Hiszen nehéz forintosítani a háztartási munkát, a gyereknevelést, a másik karrierjének támogatását. A bíróság az összes körülményt mérlegelve hozza meg ítéletét, és például, alapul veheti a bejárónők, a bébiszitterek díjait.
Szeptembertől nem lakott velem, februárba diagnosztizálták hogy rákos, tüdő, máj, vese. akkor került kórházba, ide 380-km re mentővel hozattattam haza. soha nem panaszkodott.
16-án este meghalt. Most Nem tudom eltemettetni, mert a vérszerinti gyerekeknek kell intézkedni, akikkel nem tartott kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!