Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek erről az új...

Mi a véleményetek erről az új családjogi törvényről?

Figyelt kérdés
Van egy saját ingatlan tulajdonnal rendelkező személy. Odaköltözik ennek a személynek a párja akivel együtt él legalább 1 éve és születik közös gyerekük ebben az esetben a tulajdonos nem teheti ki a párját az ingatlanból. Nem házastársi, csak élettársi viszonyról van szó! Az ingatlan is 100%-ban csak az egyik fél tulajdona. Mi a véleményetek?
2014. márc. 17. 14:31
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Utolsó, nem erről van szó. Nem csak osztott lakáshasználatot ítélhetnek, hanem kizárólagosat is a nem tulajdonos javára. Bizony van olyan eset, amikor a gyerek érdekét szolgálja, hogy legyen fedél a feje fölött, hogy ne hagyja el a megszokott környezetet.
2014. márc. 17. 20:37
 12/19 anonim ***** válasza:

persze, nem vitatom, hogy fedél kell, csak azt vitatom, hogy az is a gyerek érdeke, hogy nap mint nap azt hallja évekig, hogy az apja ki akarja tenni az anyját, de nem lehet, apu hazahordja a nőket, anyu a pasikat, de együtt vannak a fedél miatt. :(

Én nő vagyok, és tudom, hogy nem egy nő van, aki ezzel a helyzettel csúnyán visszaél, és elkeserít, hogy a gyerek issza meg a levét.

2014. márc. 17. 20:44
 13/19 A kérdező kommentje:
Bocsánat elírtam, de a lényegen nem változtat sajnos. Én is elég furának tartom ezt, meg hogy a gyerek életére hivatkozva nem teheti ki az ember a másikat. Nekem pl. saját lakásom van és hozzám költözött párom és a kislánya 1 éve, most várjuk a közös babát. Nem vagyunk összeházasodva, én nem is terveztem pont az ilyen anyagi dolgok miatt részben. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk, imádjuk egymást, de ha ne agyja Isten pár év múlva valami oknál fogva nem működik a dolog, vagy Ő talál mást akkor nem tehetem ki őket a lakásból? Annyira abszurd...
2014. márc. 17. 20:59
 14/19 anonim ***** válasza:

# 11/13

Olyan lakásban ahol a félnek nincs tulajdonjoga nem ítélhetnek neki kizárólagos lakászhasználatot, max olyanba ahol neki is van tulajdonjoga.

Ilyen alapon a hajléktalan, agy rozoga lakásban élő is perelhetné a Rozsa dombon lakót hisz az a gyereke érdeke.

Gyerekkel sok minden elérhető de ez szerencsére nem.

2014. márc. 17. 21:35
 15/19 anonim ***** válasza:
De ítélhetnek, ez szó szerint benne van az új Ptk-ban!!!
2014. márc. 17. 22:17
 16/19 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, a családjogi könyvben találod a 4.80. paragrafus körül.
2014. márc. 17. 22:20
 17/19 anonim ***** válasza:

A gyakorlatban akkor sem fognak, ilyent megítélni. Különben meg miből fizetné a tulajnak a lakáshasználati díjat ha albérletet nem tud fizetni,ami ugyan annyi lenne.

Gyereket annak ítélik akié a lakás és tud lakást biztosítani, egyáltalán minek ítélnének egy olyan embernek a gyereket, aki még a lakhatást sem tudja biztosítani? Az miből etetné, fizetné a rezsit plusz a lakáshasználati díjat?

Törvénye sok minden szerepel ami a valóságban nem létezik.

2014. márc. 17. 23:59
 18/19 anonim ***** válasza:
Gondolom, jogász vagy.
2014. márc. 18. 00:42
 19/19 A kérdező kommentje:

Találtam még egy érdekes változtatást. Itt ugyan mi a gyerek érdeke? Bár ha nagyon kicsavarom lehet ezt is a gyerekre fogni, de no komment...

"Szakítás után eltart a volt élettársam

Az új Ptk. bevezeti az élettársi tartást is, amivel nagyon régi hiányt pótol. A házastársak között már régóta létezik olyan szabály, ami alapján a válás után a bíróság az egyik volt házastársat a másik tartására kötelezheti. Ez most már az élettársak között is lehetséges.

Élettársnak minősül tulajdonképpen mindenki, aki együtt él a párjával. A törvény szerint „a közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben" élők minősülnek élettársnak (kivéve néhány esetben, például testvérek, egyenesági rokonok nem lehetnek élettársak sem). Azonos nemű párok is élhetnek élettársi kapcsolatban.

A kapcsolat felbomlása után tartást csak az kérhet, aki

nem tehet róla, hogy nem tudja eltartani magát,

legalább egy évig fennállt az élettársi kapcsolat és

a kapcsolatból gyerek is született.

Ezt a módosítást többek között az indokolta, hogy Magyarországon a családok átalakultak: számos pár anélkül él együtt, hogy házasságot kötött volna. 2012-ben például a gyerekek 44,5 százaléka született házasságon kívül, ezt az arányt pedig az új Ptk alkotói is figyelembe vették.

A szabályt a szombat óta felbomlott élettársi kapcsolatokra kell alkalmazni, így aki szombat óta szakította meg kapcsolatát, már az új szabályozással kell, hogy számoljon."

2014. márc. 18. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!