Mit tegyek, ha már nincs egy nyugodt percem se otthon, és anyám nem ért meg?
tesóm gyakra segítségre szorul a tanulás kapcsán ienkor ált anyámhoz fordul /mivel apu dolgozik, én tanulok, egyéb tesó nincs :)/ elég gyakran veszekedésbe torkollik a gyakorlás persze kiabálnak stb... és amikor kimegyek hozzájuk h megpróbáljak "békét" teremteni, ketten egyszerre rámordítanak h ne szóljak bele, és folytatják a veszekedést
a másik problémám pedig, hogy sok dolog van amit nem mondok el otthon ezt persze anyám is látja. néha elmondom neki pl h utélnak az osztályban, és rosszul érzem megagm az ottani társaságban azzal jön h biztos velem van a probléma mert nem tudok rendesen kommunikálni és sürgősen el kell vinni engem egy pszihológushoz/bár még sose tette meg/ persze ezt kicsit sértőbb szavakkal és bántó hangnemben és valójában engem is bánt a gondolat, h nem tudok normálisan, őszintén beszélni az anyámmal
nagyon bocsi a kisregényért...
A lakóhelyed szerinti Gyermekjóléti Szolgálathoz fordulhatsz segítségért. Van ingyenes pszichológiai tanácsadás. Magad is mehetsz.
A tesód, és édesanyád harca pedig szerintem is rájuk tartozik. A tesód megvívja majd a saját jogaiért a harcot.
Szia!
Velem is hasonló volt a helyzet. Nem szerettem haza járni suli után, mert mindenki rajtam vezette le a feszültségét, senki sem hallgatott végig, állandóan belebeszéltek a mondatomba (ezért is dadogtam gyakran, de most már nem), suliban állandóan szekáltak, vertek, pedig lány vagyok. Amikor előálltam azzal, hogy "nem érzem jól magam se suliban se otthon", mindenki cseszett rám. Ennek eredményeképpen étkezési zavaraim voltak (és vannak, bár ennek több mint 15 éve...) és akkoriban eléggé súlyos gyomorfekélyem is volt (szerencsére most már nincs). Nekem is mondták, hogy elvisznek pszichológushoz, meg hogy viselkedjek "normálisan"...engem sem vittek...Így felnőtt fejjel, ha visszamehetnék a múltba, tuti hogy kézen fognám muttert-fatert és én elcipelném a pszichológushoz őket (ők jobban félnek tőle, mint Te), mivel már tudom, hogy semmi sem tisztább mint a "gyermeki lélek". (lehet hogy ez kicsit magasröptű) De, ha belegondolsz egy kicsit abba, hogy ha azt mondják: " mert nem tudsz rendesen kommunikálni" az csak az ő, leírom még1x: az Ő PROBLÉMÁJUK, mivel nem törődtek/nek VELED RENDESEN, mivel nem tudnak "RENDESEN KOMMUNIKÁLNI" (se Veled, se a tesóddal, ezt pedig érzed is az állandó veszekedésekből. Te pedig egyedül, honnan is tanulhatnád a "kommunikációt" ha nem tőlük??? ) és ezzel nem akarnak szembesülni (felelőség másra való áthárítása, méghozzá RÁD). Mivel már egy jó pár pszichológiai könyvet kiolvastam (pont e miatt, de nem vagyok szakember!), ezért szinte biztosra mondom, hogy ha elmész /elviszed őket :) / pszichológushoz, azzal csak TE NYERHETSZ! És későbbiekben esetleg megmondhatod nekik, hogy igenis voltál, és nincs veled semmi baj! (mekkorát néznének??? :)))) )
Ezt csak saját felelősségre! Most szólok, hogy nem ismerem a szüleidet, se a reakcióikat, így csak a saját tapasztalatomat írom le. Mérlegelj és gondold át alaposan, hogy alkalmazod-e:
((Ami nálam bevált: Ha esetleg van zsebpénzed, vásárolhatsz 1-2 bögrét pl.: Tesco, 100Ft-os boltok, 100-150ft-okért szokott lenni. Olyat válassz ami nem lesz a kedvenc bögréd (!), elég egy színes, vagy egy fehér. De otthon úgy add elő, hogy az a kedvenced és gyakran használd, vigyázz úgy rá, mint a hímes tojás és ezt mutasd is ki gyakran: óvatosan mosogasd el, törölgesd el valamelyik szülő mindig lássa, hogy ezt csinálod.... ;) Ha nem figyelnek rád, leugatnak, akkor nyugodtan törd szét előttük és mondd hogy: "apa, anya úgy érzem, hogy nem figyeltek rám eléggé és ezt már nem bírom tovább elviselni...egy két krokodilkönnycseppet morzsolj el, és törj ki sírásba ;) és sírva mondd azt hogy ez volt a "kedvenc" bögréd ;)"
(nem ismerem őket, de ha a saját zsebidből veszed és azt összetöröd, majd feltakarítod szerintem nagy baj nem lehet. Bögrét vegyél, ne poharat, mert a pohár üvegből van és megvághatod magad vele ;), és lehetőleg linóneumhoz vágd, vagy szőnyeghez (üresen!!!!) de semmiképpen se csempe burkolatú padlóhoz!!!! Olyan felületet válassz amiben nem teszel kárt (folt, törés)...ha lehet, előre "mérd" be a helyeket, hogyha dühös leszel, már ne kelljen gondolkozni, hogy hová is vágod!)
Nálam bevált és azóta is van jó pár 100 Ft-os bögre bekészítve... ;) Csernus Imre (pszichiáter!) is gyakran ezt tanácsolta filmjeiben... (interneten jó sok kis filmet megtalálhatsz róla) Amúgy én az egész családból csak a mamámmal tudtam rendesen beszélni :) Ő mindig végighallgatott :)))
De, ha úgy érzed, hogy nagyobb balhé lenne a bögre széttöréséből, akkor ne kockáztass, akkor csak bögre nélkül add elő:
"apa, anya úgy érzem, hogy nem figyeltek rám eléggé és ezt már nem bírom tovább elviselni...egy két "krokodilkönnycseppet" morzsolj el....én szeretlek titeket, de sokszor úgy érzem, hogy ti nem szerettek engemet..." vagy valami hasonlót ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!