A rendszerváltás előtt a közvélemény hogyan vélekedett a házasságon kívüli úgynevezett törvénytelen gyerekröl illetve azokról a nőkröl akik úgy szültek gyereket hogy közben nem volt férjük?
Hány évesekről és nem esetleg egy zárt közösségről beszélsz?
Én Bp. belvárosi vagyok, itt azt sem tudják egymásról a szomszédok, hogy a másik él-e, hal-e. És nem is érdekli őket. Annyi az elvárás egymással szemben, hogy ha a saját lakásodba kimenekülsz a forgatagból, akkor ott nyugi legyen: tartson a szomszéd fizikai- és hangtávolságot, hogy a másik pihenését ne zavard. Itt nincs szükségük az embereknek ingervadászatra, itt inkább menekülnek az ingerek elől, mert túltelítettség van belőlük.
A gyermekekről és házasságokról csak a közösségi oldalon tudok tájékozódni, kb. évfolyamtársaim felének van gyereke, és kb. 20% házas.
20: De miért? Nem volt még 3 szerelmed ebben az életben, akivel jártál és szerelmeskedtél is?
Tudom, ritka a szerelem, meg hogy összejönnek a kapcsolatok, és sokan hálásak lennének egyetlen egyért is, de azért nem olyan ritka az a szerencsés, akinek 3 kedvese is volt az életében.
A kérdésemben nem is igazán az érdekel(t)hogy manapság mi ezekröl a nőkröl illetve gyerekekröl a vélemény(manapság ugye az erkölcs elég gyenge lábakon áll...)hanem az hogy a rendszerváltás előtt.
Természetesen a környezetemben tudom de máshol illetve másnál hogyan vélekedtek erröl annakidején és nem most.
A közvélemény egy része így, egy másik része úgy..
ugyanúgy mint manapság...
ha végiggondolom, nekem több (nálamnál idősebb) ismerősöm született élettársi kapcsolatba, mint aki házasságba....(tehát annyira azért nem lehetett elítélt dolog)
87-es vagyok
Megismétlem...miközben tudom hogy nem én sz*tam a spanyolviaszt:-) ugyanakkor a környezetemböl kiindulva mégiscsak lehet egyfajta véleményem.
A rendszerváltás előtt elvétve születtek olyan gyerekek akiknek a szülei nem voltak megesküdve illetve olyan nők akik lányanyaként szültek. Én konkrétan egy ilyenröl tudok.
Miközben a gyerekeim jártak óvodába...iskolába-egyetlen ilyen társuk sem volt...a nejem egyetlen egy ilyet nem ismert...stb...stb.
Azt szokták mondani(és egyre többen)hogy a Kádár-rendszerben jobb volt. Illetve akkor volt a legjobb. Nem akarok politizálásba belemenni de ha a kérdést(hogy régen volt-e jobb vagy azóta)a fenti kérdésre"vetítem"valahol a válasz önmagát adja.
Annakidején erkölcsösebb IS volt a világ.
Persze meg illetve vissza fog ez fordulni hiszen az egyházi iskolákban olyan a tanítás hogy az onnan kikerülők nem azt fogják követni ami most van de ehhez idő kell.
Mert azért az nem állapot hogy...összefeküdni fűvel-fával...itt is egy gyerek ott is... házasság sehol...és az egészre még büszkének is lenni.
Ez azért eléggé csúnya...
A rendszerváltás után ugye hirtelen minden szabad lett...és a 70-es években születettek teljesen elkanászodtak. Alig van köztük megkeresztelt...ministráns pláne.
Akik ma 10-15 évesek és egyházi iskolába járnak azok már nem ilyenek.
De ez hosszú téma...
A lényeg hogy a rendszerváltás következtében elromlott nemzedékek"kifutásához"idő kell...
Az egyházi iskolákat inkább hagyjuk!
Egy időben az iskolánkat megfelezték, az egyik fele egyházi lett, a másik fele maradt állami. Az egyházi iskolában tanulóknak megtiltották, hogy az állami iskolába járókkal beszéljenek a szünetekben.
A testvérpároknak, akik közül az egyik ide, a másik oda járt, úgy kellett tenniük, mintha nem is ismernék egymást.
Ez az egyházi iskolák híres tanítása!
27:
Én nem ezt tapasztaltam, mint írtam...
26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!