Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mikor éreztétek azt, hogy...

Mikor éreztétek azt, hogy felnőttetek? Hány évesen? Mi történt? Miben nyilvánult meg? El vagyok késve ezzel?

Figyelt kérdés
Egyre gyakrabban érzem azt hogy már nem hallgatok a szüleimre, megyek a saját fejem után, zavar az, ha megkérdezik hol voltam. Kicsit kritikus szemmel is tudom már őket nézni, hibáikkal, jó tulajdonságaikkal (már egy jó ideje). Kezdem azt érezni hogy most már a saját életemet szeretném élni, elköltözni főként, de sajnos munkanélküli lettem így ez nem lehetséges most (eddig az anyagiak és az egyetem miatt nem volt az). Nagyon hálás vagyok nekik, szeretem őket, de most érzem úgy hogy ennek itt van az ideje. Valahol már ők is szerintem ezt várják. Valahol viszont azt is érzem hogy ennek hamarabb el kellett volna jönnie. El is jött talán, csak mostanság lett volna lehetőség rá. Kicsit azt érzem hogy el vagyok késve, mások már ilyen vagy olyan okból régen elköltöztek, megy az életük stb. Most vagyok 23 éves és arra lennék főként kíváncsi, hogy ezzel le vagyok maradva? Vagyis későn "nőtten fel" ha ezt lehet annak nevezni? Szégyen ez? Előre is köszönöm a válaszokat, történeteket stb. :)
2013. okt. 28. 23:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem életkorhoz kötném és nem is a különköltözéshez (24 éves koromban valósult meg). Amikor különköltöztem a szüleimtől megtanultam egyedül háztartást vezetni (mostam, főztem, takarítottam), volt párkapcsolatom, lett munkahelyem és dolgoztam, de ettől szerintem még nem lesz valaki felnőtt.

Én akkortól éreztem igazán annak magam, amikor megtanultam, hogy mekkora felelősség döntést hozni, és egy döntésnek mekkora hatása van elkövetkezendő jópár évre. És ez igazán megtanít arra, hogy az ember felelősségteljesen tudjon dönteni/mérlegelni.

Amíg valaki ezt a felelősséget nem tapasztalja meg, addig szerintem még nem igazán felnőtt, akárhány éves, és akárhol lakik (szülővel, albiban, párjánál).

23 évesen még szerintem nem vagy elkésve semmiről. A felnövés nálam olyan 25 éves kor körül jött el, és ezt onnantól mérem, hogy ekkortól kezdve nagyon sok nagyon fontos dologban kellett döntenem, választanom, (gyerek, esküvő, költözés, házvásárlás, munkahelyváltás...stb) pár év múlva pedig teljesen a feje tetejére állítottam az addig életemet, ami pedig szintén komoly döntés volt, és bátorság kellett hozzá. De nem bántam meg. Ezekhez a dolgokhoz 23 évesen még nem lettem volna elég érett/felnőtt.

2013. okt. 29. 05:25
 12/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Én 23 éves vagyok, 1 éve költöztem össze a párommal. Amikor az egyetemet kezdtem 18 évesen, akkor is külön éltem 3 évet a szüleimtől egy másik városban. Akkor még nem kimondottan éreztem magam felelősségteljes fiatal felnőttnek, bár magamról gondoskodtam, mégsem voltam anyagilag teljesen független. Amikor a párommal költöztem össze, és előtte elkezdtem dolgozni, akkor éreztem igazán függetlennek magam, hogy a saját pénzem kell beosztani, nincs az, hogy ha elfogy kérek a szülőktől. Valamint ami meghatározó volt, és éreztem, hogy felnőttem, az az volt, amikor munkahelyen olyan helyzetekben kellett döntést hoznom és helyt állnom, ami hatalmas felelősséggel jár, és sok minden múlhat rajtam, akár a cég jövője is. Azóta sokkal jobban helyt állok az élet minden területén, könnyebben hozok döntéseket. Egyébként a szüleimmel kapcsolatban én is évek óta rádöbbentem olyan dolgokra, észrevettem olyan tulajdonságukat amik előtte nem foglalkoztattak, vagy amiket nem láttam meg. Felnőtt fejjel már jobban átlátom a dolgokat. :)

23/N

2013. okt. 29. 08:55
 13/19 anonim ***** válasza:

Én is 23 éves vagyok, bejárós egyetemista, így egyelőre esélyem sincs elköltözni. 24 leszek majdnem mire lediplomázok és szeretnék még egy mesterképzést is megcsinálni, ami még másfél év. Mire dolgozni kezdek és a saját lábamra tudok állni, 26 éves leszek. Vagy tanulok, vagy elkezdem a saját életemet és sz*r ebbe így belegondolni, hogy a kettő egyszerre nem igen megy.

Nem hiszem, hogy ez szégyen lenne. Ki ezt választja, ki azt. Valakinek nincs választási lehetősége sem.

A szüleim a tanulást támogatják és arra is hajtanak, nem csinálnak problémát az eltartásomból. Nem érzem úgy, hogy úristen felnőttem és menekülnöm kellene itthonról. Szeretem őket és ők is engem. Kellő teret kapok, akkor jövök-megyek amikor akarok, én intézem a saját ügyeimet én veszem meg magamnak a saját vackaimat, ergo amellett, hogy itthon élek és kapok enni, illetve mosnak rám, már teljesen a magam útját járom. Nem gondolom, hogy a felnőtté válás az elköltözést jelentené.

2013. okt. 29. 09:42
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
22 vagyok, én is most végeztem a sulival. Munkát keresek és én is ezt érzem, szeretnék már párommal összeköltözni, de még nem találtam semmit. Plusz most a munkakeresés, stb. érzem, hogy vége a gyerekkornak. De a legtöbb barátnőm idősebb tőlem és ők is még otthon laknak, szerintem amúgy ebben nincs semmi ciki. Azt meg nem tartom felnőttebbnek, vagy kevésbé "cikinek", aki elköltözött ugyan, de teljes mértékben a szülei, vagy a párja tartja el. Mert sok ilyen is van.
2013. okt. 29. 09:44
 15/19 anonim ***** válasza:
Én mindig is lázadtam, sose csináltam azt, amit a szüleim mondanak, úgyhogy ennyi erővel 0 éves koromtól felnőtt vagyok. Viszont nem tudok megállni a saját lábamon, úgyhogy ilyen szempontból még gyerek. És sok más téren nagyon későn érő típus vagyok, ami eléggé hátráltat. Meg kilógok a sorból, ezért nehéz barátokat találni, mert más a gondolkodásom, mint a többieknek, még mindig túlságosan lázadok minden ellen és ez szerintem így is fog maradni, amíg élek. Nem is akarok megváltozni, mert szerintem ez jó. Akkor éreztem magam felnőttnek, amikor koliba vonultam egy kis időre, mert így alakult és ott a magam ura voltam. Akkor először költöztem el a szüleimtől hosszabb időre, ezért ez egy elég nagy élmény volt számomra.
2013. okt. 29. 10:38
 16/19 Nádszálkisasszony ***** válasza:

15 évesen mikor Anyukám meghalt részben felnőtten, jelentősen megváltozott a szemléletem. Rájöttem, hogy minden múlandó, de mivel volt mögöttem támogató nagymamai kéz többé kevésbé gyerek maradhattam.

21 évesen költöztem össze a barátommal, akivel esküvőt is tervezünk. Úgy érzem, már felnőttem, reálisan látom magamat és másokat. Persze még sok mindenben formálódnom kell, hogy kiegyensúlyozott legyek én is és a kapcsolatom is.:)

2013. okt. 29. 12:03
 17/19 anonim ***** válasza:

23 évesen

Amikorösszeköltöztünk a párommal, és magamról kellett gondoskodnom (nem csak a koliban:))

Vagyis magunkról, amikor nekem kellett eldönteni mit főzünk, mikor vásárolunk, gondoskodni az alapvető dolgokról:

Legyen otthon zsepi, wc papír, és ne fogyjon el a mosogatószer, ezek apróságok, de először fura, hogy nem " varázsolódnak" a szekrénybe..:)

Ennek ellenére, van, hogy még mindig néhakicsit "gyereknek" érzem magam..

Pedig már férjnél is vagyok (huh, de fura ezt leírni, hiszen még csak 1,5 hete...)

Nem vagy elmaradva!!!!

26/n

2013. okt. 29. 13:00
 18/19 anonim ***** válasza:
Szerintem én kb. 3 hónapja nőttem fel igazán. Másfél éve végeztem az egyetemen, azóta a szakmámban dolgozok, szerencsés vagyok, imádom a munkámat. 3 hónapja férjhez mentem, és elköltöztünk a szülői fészekből albérletbe, jelenleg saját lakásra gyűjtögetünk a férjemmel. 3 hónapja magamra mosok, főzök, takarítok, feleség vagyok... Sok változás volt, de nagyon élvezem! Eddig anyuék láttak el szinte mindennel, most a saját lábamra álltam. Kérdésedre válaszolva megértem, hogy költöznél, várd ki a jó lehetőséget, mikor állást kapsz! Nem vagy elkésve egyébként, ha nem lenne férjem, még én is otthon élnék.:)Sok sikert!!
2013. okt. 29. 18:24
 19/19 anonim ***** válasza:
14 évesen felnőttnek éreztem magam. Meg is gyűlt a bajom a szüleimmel. ;)
2014. júl. 10. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!