Kiköltöznél ilyen esetben Németországba?
Az élettársam ott heggesztő, van még 3 év munkája ott.
Úgy gondoltuk hogy ott veszünk ki albérletet mert itthon is albérletben lakunk, nekem munkám sincs már mert leszámoltam.
Viszont egyikőnk sem beszéli a nyelvet és pluszban van még egy 6éves kisfiúnk!
Ő 1 év múlva menne iskolába.
Mit tegyünk??
Ha nem lenne a gyerek vagy kisebb lenne, akkor mennék.
Mert neki az oktatás németül menne. Ha nem érti, akkor nem sokat ér.
Esetleg Burgenland vagy egyéb magyar lakta vidék jó lenne.
Első: szerintem a nyelv lenne a legkisebb gond,mert aki kiskorában kimegy egy országba,az hamar megtanulja,mert kb. ráragad.
Van ismerősöm is,akit példának tudnék mondani (Ukrajnából jött Magyarországra kiskorában,de mégis megtanulta a nyelvet.)
Meg a gyerek így kétnyelvű lesz olyan értelemben,hogy egyik nyelvet otthon (magyar),másik suliban használja (német).Ez még előnyös is szerintem,nemhogy akadály lenne.
Ezt még véletlenül sem kötekedésnek írtam,csak saját véleménynek.
A kérdezőnek:a nyelvet tényleg nem ártana tudni valamilyen szinten.De a kisfiatokkal persze csak magyarul kéne beszélni otthon,hisz nektek az az anyanyelvetek.
De én ajánlanám,hogy valamennyire tanuljatok meg németül.Ha valaki munkát akar kint vállalni,az a biztos ha megtanul.(Még akkor is,ha esetleg beszéltek más idegen nyelvet.)
Mellesleg: mit dolgoznál ott?Mert azt is érdemes tudni.Hogy vajon mennyire tudnál ott elhelyezkedni.Bár ha az élettársadnak van ott munkája,akkor nem lenne olyan rossz a helyzet.Előbb-utóbb gondolom te is találnál munkát.
1-es vagyok.
Igen. Abban igazatok van, hogy a gyerek viszonlag hamar megtanulná a nyelvet. De a kérdezőnek viszont nem ártana egy alap nyelvtudás. Legalább a hivatalos ügyek miatt.
1-es,ebben egyetértek.
Hármas vagyok.
1. Hegesztő... nem heGGesztő.
2. Mennyit keres? Itt kint egy 3 szobás albérlet egy kis faluban kb. 700 rezsistül, városban csak a bérletije ennyi gyakran.
3. Az élettársad hogy hegeszt idekinn, ha nem beszéli a nyelvet? Közvetítővel van kint munkásszállón? Mert fordító nélkül még sajnos takarítani sem igen veszik fel azt, aki nem beszéli a nyelvet legalább alapfokon.
4. A kisfiatok 1 év alatt jól megtanulná a nyelvet, neki a környezet mindenképp jobb lenne, mint Magyarország. De a fő kérdés inkább az, hogy a párod keres-e annyit, hogy benneteket eltartson? Itt nem csak az albérlet, rezsi drágább, de némileg az élelmiszer is, valamint a közlekedés szinte elképzelhetetlen autó nélkül (a tömegközlekedés városok között nem jó, ráadásul 100 km-re 25 eur egy útra a vonatjegy, autóval pedig a feléből megvan oda-vissza); a szolgáltatások is drágák (fodrász 70-150 eur pl. a szórakozásról ne is beszéljünk).
Ha a menés mellet döntenél, akkor azonnal állj neki tanulni a nyelvet, de sürgősen, és kezdj megbarátkozni a tudattal, hogy maximum konyhai kisegítő/takarítónő/gyári szalagmunkásnak vesznek fel.
Itt akkor sok vesztenivalód nincs....
Neki ott a munkája, neked itt sem, ott sem lesz.
Albérlet itt is, ott is...
Innentől kezdve nem kérdés, hogy mennék. Ha saját lakást, jó állást kéne feladni, akkor meggondolandó, de a te esetedben viszont tök mindegy, de legalább együtt lesztek.
A gyereknek pedig a legkönnyebb lesz. Kiköltöző barátok és saját tapasztalat alapján megjósolhatom, hogy mire te eljutsz oda, hogy őőőőőő vasz iszt.... öööö izé...., addigra a gyerek vígan csacsog az új barátaival a játszótéren.
Mondjuk én beszéltem annak az országnak a nyelvét ahová jöttünk a gyerekek pedig nem, de 5 hónap után eljutottunk oda, hogy a gyerek megtudta csinálni a nyelvtan háziját, míg én fejvakarva néztem a feladatot, hogy most mi van?
És ők nagyobbak, minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb a felzárkózás, annál többet kell pótolni - míg egy gyereknek, aki együtt kezdi a sulit a helyiekkel és együtt veszi velük a számokat egytől, sokkal könnyebb.
Ráadásul a külföldi sulikban nem ritka az olyan gyerek, aki nem beszéli a nyelvet, az enyémeket egyből beosztották a felzárkóztatóra és a tanáruk is tudta, hogy mit kell tenni az ilyen gyerekekkel, hogyan kösse le őket, mi az ami elvárható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!