Szép karácsony? Ötletek?

Ha már összebújunk és érezzük egymás szeretetét, akkor már meg is kívánom a másikat, és vágyok arra, hogy "összeforrjon a testünk".
De mindegy, a lényeg, hogy együtt legyünk

Okés, ezen nem veszünk össze. :)
Egyébként a mézeskalács házikó és a karácsonyi mécses is fontos kellék.

Akár zsíroskenyér is lehet a menü, a lényeg, hogy ne pénzről meg vitáról szóljon, mint az eddigiek.
Nekünk is most lesz az első közös karácsonyunk (esküvő után vagyunk), én is töröm a fejem, mivel tehetném különlegessé. Amit odahaza megtanultam, az az, hogy a szenteste napján már nem szabad nagyobb dologba belefogni a vacsorakészítésen kívül. Az a nap már a nyugalomról szóljon, ne a kapkodásról. Délelőtt főzés, faállítás, díszítés, ebéd után már csak a magunk készítése, esetleg az ajándékok csomagolása.

24-én este is csakis halat hallal, böjtös jellegű, ha érted mire gondolok:)!
Viccet félretéve tényleg akkor a halászlé a legjobb, majd lisztben megforgatott pontyszeletek olajban kisütve például.

tradícionálisan:
a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal (ha nem szeretitek a halászlevet ez lehet pl rántott hal is), mákos étel, dió és a család összetartását szimbolizáló kerek alma nélkül. Sok helyen vacsora után ma is annyi szeletre vágnak egy almát, ahányan ülnek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.
Karácsonykor többnyire sertésből készítette el a vacsorát, mert a néphit szerint a sertés előretúr, ami fejlődést jelentett, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar és rossz előjelnek számított.
Egyes ételek, mint például a bab, borsó, lencse, tök, mák, a néphit szerint sok pénzt, gazdagságot jelentett.
én előre meg szoktam tervezni, hogy miket főzök, szisztematikusan vásárolokbe hozzá és sokmindent előbb is el lehet készíteni, pl a krumplisalinak még jó is ha összeérik.
Mi szoktunk adventi koszorút készíteni közösen, aztán ugye gyújtogatjuk a gyertyákat. Hozzáillő ajtódíszt is csinálunk, meg szegfűszeggel tűzdelt almát, narancsot.
mézeskalácsot 2 héttel előre megsütöm, és papírdobozban 1 szem almával puhul az ünnepig.
Aztán közösen fűzzük cérnára is, hogy díszíthessük vele a fát.
én 24-én csak hajnalban teszek még ezt-azt a konyhában, a délelőtt az utolsó simításoké, ebéd után elkezdjük feldíszíteni a fát. délután még társasozunk, amint besötétedik, elmegyünk sétálni és megnézegetjük a lakótelepen a karácsonyi fényeket. elsétálunk a nagyiig, vele együtt haza. míg vacsihoz terítünk, valamelyik felnőtt becsempészi az ajándékokat, vacsi után még éneklés. aztán csengettyűszóra átmegyünk a fához.
másnap mindig otthon vagyunk, társasozunk meg ilyesmi, és második nap van rokonjárás...

szerintem csodás lenne ha pl.:te sütnél valamit mondjuk:előételnek:halászlé
főétel:Csirkecombos-narancsos
desszert:palacsinta vagy muffin+gyertyafény oh

Szia, nagyon sok hasznos otletet irtak mar neked.
Azert templomba este, vagy ejfelkor 24-en ne felejtsetek elmenni! Ilyenkor a templom is szebb, mint maskor, es en szeretek ejjel a templomba menni ilyenkor.
Vegyel egy szep fat es szepen diszitsetek fel, egoket mindenkepp tegyetek fel! Este lekapcsoljatok a villanyt, es a fan az egok vilagitsanak csak. Ebben a szep karacsonyfaban lehet gyonyorkodni, mikozben halk zene szol.
Az eves-ivas reszben sok finomsagrol irtak mar, es a mindmegette.hu oldalan is nezd meg, milyen finomsagok vannak! Csak tudd elkesziteni oket:)
Mi halat es halaszlevet eszunk, krumplipurevel. Tobbfele sutit is persze. Aztan masnap csaladtagokat latogatunk meg.

Hát aki csak azért megy templomba, mert az karácsonykor olyan szép, az inkább ne menjen.
Én meg olyankor nem szeretek (bár ez nem szeretem/nem szeretem kérdése), a sok "karácsonyi keresztény" tömege miatt.
De igazából a Kérdező 1 szóval se utalt rá, hogy vallásosak e vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!