Követelhet a vér szerinti apa láthatást akkor is, ha hivatalosan nem ő az apja a gyereknek?
Szerintem jogilag megvan a két szülő -apa-anya, a társad felvállalta az apaságot, az övé lett a gyerek. Családi környezetből nem nagyon szokta a gyerek érdekében kimozdítani a gyámhivatal a kiskorút.
Tulajdonképpen nincs min változtatni. Apasági pert persze indíthat, de szerintem túl nehézkes lenne, nem fogja megtenni.
Ha jól értem akkor a férjed a nevére vette a fiadat, vagyis az anyakönyvi kivonaton mint "édesapa" a férjed neve szerepel.
Azt tudom, hogy véglegesen csak úgy veheti valaki a nevére a gyermeket, ha a biológiai szülő véglegesen lemond róla( lemond a szülői jogairól) vagy ha a biológiai szülők halottak.
Feltételezem, hogy anno annak idején a biológiai apa írásban lemondod az apai jogairól és így tudta a férjed a nevére íratni.
Ebben az esetben a biológiai apukának már semmi joga nincs a gyermek felé, így nem kérhet láthatási jogot sem. Végül is ő nem létezik mint szülő.
Viszont ha a tudta nélkül lett elintézve a szülői jogainak megfosztása (nem mondott le soha írásban a gyerekéről) akkor akár bírósághoz is fordulhat..
Érdemes egy ügyvédet felkeresni ha ez a gond állna fel.
Hát bárcsak igazatok lenne, de szerintem apasági vizsgálatot kérhet bíróságtól és akkor kiderül, hogy ki a biológiai apa és szerintem akkor kérhet láthatást. Viszont szerintem azzal talán sakkban tudjátok tartani, hogy ha ezt megteszi, Te meg visszamenőleg kéred az összes nem fizetett gyerektartást (nem tudom meddig lehet jogosan kérni visszamenőleg) és innentől folyamatosan jogot formálsz a pénzre. Talán ez megijeszti.
Milyen egy szemét a pasi!
*de szerintem apasági vizsgálatot kérhet bíróságtól é
nem kérhet
és az ügyészség sem járul hozzá.
Nem kérhet visszamenőleg gyerektartást egy fillért sem.
Legfeljebb fél évre visszamenőleg.
De mivel nem az ő nevén van a gyermek, még azt sem.
Semmit sem kérhet.
Mivel a gyerek már 14 éves, a bíróság őt fogja megkérdezni, hogy akarja-e látni a biológiai apját, akar-e vele találkozni rendszeresen.
Nem hiszem, hogy igent mondana.
*Mivel a gyerek már 14 éves, a bíróság őt fogja megkérdezni, hogy akarja-e látni a biológiai apját, akar-e vele találkozni rendszeresen.
Nem fogja, mert a bíróság nem fogja megbolygatni a gyerek jogállását. El sem indul a Biróságiszakaszba az ügy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!