Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Honnan szerezhetnék megfelelő...

Honnan szerezhetnék megfelelő ápolót?

Figyelt kérdés
Édesanyám sajnos 2 éve egy egy agyi infarktus következtében féloldalasan lebénult, a másik oldala le van gyöngülve. A saját,mindennapi ellátása nagy mértékben korlátozódott ezáltal, gyakorlatilag 24 órás, vagy legalább is min. 12 órás felügyeletre lenne szűksége, szinte mindenben segítségre szorúl.Ezenkívül egyéb krónikus betegségei is vannak.Eddig én láttam el, viszont úgy döntöttünk, h szakszerűbb ápolásra lenne szűksége ahhoz, h javuljon az állapota.Sajnos a mi településünkön az önkormányzat részéről csak az megoldható, h egy ápoló napi 1 órát foglalkozzon vele, ezért ez a mi esetünkben nem elegendő.Utánanéztem már néhány a neten föllelhető ilyen ápolócégnek, viszont azok egyszerűen szinte képtelenül magas összegeket kérnek vidéki munka esetén, konkrétan 200.000 Ft. körüli összegeket havi szinten, és ez CSAK magát az ápolást foglalja magába, és a szállásukat is biztosítanunk kellene! Ekkora összeg nekünk havonta sehogyan sem megoldható!Szoc. otthonba lehetőség szerint nem szeretném beadni.Én igazából arra gondoltam, hogy olyasvalakit kellene keresni, aki magánszemélyként elvállalná, reális összegért.Létezik ilyen? Ha igen hol érdemes keresni, vagy megérdeklődni ezt? 24 éves vagyok, az ápolásért az önkorm.-tól csak 21 ezer Ft.-ot kapok ezért havonta, mellette persze sem hivatalosan, de gyakorlatilag sem igazán vállalhatok munkát, valamint szerintem nem elég szakszerűen tudom ellátni (főzés/ vasalás pl. nagyon nehézkesen megy stb.)Vagy esetleg tud vki más megoldást a problémára? Köszönöm a válaszokat!!
2009. nov. 2. 03:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Létezik ilyen szolgálat azt hiszem eü-s szinte önkéntesekből. De mégis merre éltek? Pest megyében rá tudok kérdezni anyósomtól.
2009. nov. 2. 08:11
 2/12 anonim ***** válasza:
Sajnálom édesanyádat.Szakszerű ápolónők is elkérnek óránként 2500- 3000- Ft-ot,és csak az ápolást hajlandók elvégezni,sem főzni,sem vasalni nem hajlandók.legalábbis erre mifelénk.Az én anyukám is kapott agyvérzést,ezért tudom,hogy ápolónőre nincs egész nap szükség.Én a helyedben elfogadnám a Polgármesteri Hivatal segítségét.Az ápolónő ellátná a mosdatását stb.amihez szakértelem kell.Keresnék egy megbízható,idősebb asszonyt,aki vele lenne napközben és ellátná a háztartást is.Az ápolónőtől pedig kérhetne tanácsot.Ez nem kerülne olyan sokba.
2009. nov. 2. 08:18
 3/12 anonim ***** válasza:
30%

hány éves vagy? nagyon fiatal lehetsz ha nem tudsz főzni vasalni elfogadható szinten. Ha csak ez a része a baj, akkor ezt igazán megtanulhatnád.

Ha az a gond, hogy nem akarsz ott lenni nála egész nap, vagy messze lakik, stb, akkor vhol megértem persze.

2009. nov. 2. 09:48
 4/12 A kérdező kommentje:
Baranya megyében, falun élünk, azt hiszem csak Pécsen van lehetőség errefelé ilyen jell. ápolót az egészségügyön keresztül igénybe venni, ami nem ennyire drága, de itt a mi településünkön csak az 1 nap 1 óra van az önk. részéről, ami sehogy sem lenne elég, ugyanis gyakorlatilag mindenhez segítségre van szűksége, egész nap fekszik.
2009. nov. 2. 11:41
 5/12 A kérdező kommentje:
Amint írtam, 24 éves fiú vagyok, nem nagyon megy a főzés/vasalás, persze ezt meg lehetne tanulni jobban is, de vannak itt olyan gondok is, hogy tőlem szinte semmilyen tanácsot vagy utasítást nem hajlandó elfogadni, persze értem, mert én vagyok a gyereke és nem fordítva, viszont sokszor kénytelen vagyok ráparancsolni, mert szinte semmire sem hajlandó, ami a gyógyulásához alapvetően szűkséges lenne.Az előírt tornagyakorlatokat pl. a 2 év alatt talán ha 5 alkalommal volt hajlandó elvégezni,orvosi vizsgálatokra, kontrollokra sem hajlandó elmenni,ha ezt akár milyen kedvesen is, de kifogásolom konfliktus kerekedik belőle. Gyakorlatilag semmit nem tesz egész nap, csak fekszik, így aztán javulás sem állt be eddig, és így még most is egész napos fölügyeletre, segítségre szorul, mellesleg több egyéb főként emésztőrendszeri és szívbetegségei is vannak, depressziós is.Úgy gondolom, egy idegen személyre jobban hallgatna, elfogadná a tanácsait.És nem utolsó sorban nekem is más elképzeléseim lennének az életről 24 évesen, ez a pénz nagyon kevés, munkát viszont nem vállalhatok mellette, és gyakorlatilag egész nap otthon kell ülnöm, az egyetlen kikapcsolódás már csak szinte az, ha elmegyek az ABC-be vásárolni, de sokszor ha csak ilyen rövid időre hagyom egyedül, akkor is adódik olyan helyzet, amihez kellenék (pl WC-re kimenni) és ha nem vagyok, mert egyszerre két helyen nem lehetek, már teljesen kétségbe esik, sajnos volt már hogy kisebb baleset is történt,mert akkor egyedül próbálja megoldani, pedig igyekszem a lehető leggyorsabban elintézni azt ami szűkséges, és sietek haza.Amikor lebetegedett, számomra egyértelmű volt hogy ellátom, ápolom, de akkor azt hittem, hogy másképp foganak alakulni a dolgok, nem hittem volna, h 2 év után minimális javulás sem áll be,őszintén szólva nem látok esélyt arra, hogy ez a jelenlegi fölállásban változna is vmit, egyszerűen mindent parancsolgatásnak vesz, mert én vagyok a gyereke és nem fordítva, persze ezt is megértem valahogy, de egyzserűen teljesen elhagyja magát, semmire sem hajlandó, és tőlem semmilyen tanácsot nem fogad el.
2009. nov. 2. 12:04
 6/12 anonim ***** válasza:

Na ne! Tökmindegy, hogy fiú vagy vagy lány, egyik esetben sem árt, ha tudsz főzni, vasalni, stb. DE szintén mindkét esetben igaz, hogy nem vagy köteles a fiatalságodat feláldozni, teljesen jogos, hogy ez így Neked nem élet, és ápolónőt keresel. Anyukádnak is össze kell szedni magát, és jobban tenni a gyógyulásáért, ha maga miatt nem, hát miattad! Milyen életet szán Neked, úgy mégis? Szerintem is egy idegennek kevésbé merne ellentmondani, és így talán jobban is javulna. Mert valószínűleg akar javulni, ha annyira önfejű, hogy egyedül próbál kimenni, csak akkor azt nem értem, a tornagyakorlatokat miért nem csinálja?!

Szerintem ne cégen keresztül próbálkozz, hanem hirdess bármelyik újságban és apróhirdetés útján keress megbízható magánszemélyt. Ha nem is 24 órára, de mégis több időre, mint egy óra.

2009. nov. 2. 13:05
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Szerintem ez a kiábrándultsága szorosan összefüggésben áll a depressziójával, tudom jól jönne egy pszichológus, de oda sem hajlandó elmenni, pedig már csináltam lassan vagy ötödszörre időpontot ott, viszont mindig megmakacsolja magát, és végül úgy dönt hogy nem megy el és kész, ilyenkor nem tudok mit tenni. Úgy gondolom biztos, h meg szeretne gyógyulni, csak abszolút hiányzik belőle a kitartás, ha vmi nem hoz rövid időn belül látványos eredményt, akkor kiábrándul belőle, és abbahagyja. Már 2 intézményi rehabilitáció is így lett sikertelen, mondjuk hozzáteszem, h az elsőnél nagyobb részt nem az anyukám miatt nem sikerült, nagyon rosszak voltak a körülmények, teljesen túlterhelt a személyzet meg még mesélhetnék, de a második alkalommal semmi gond nem lehetett vna, csak ő valahogy úgy képzeli el, h már néhány nap alatt látványosan javul, szinte azt, h ennyi idő után teljesen meggyógyul, ami viszont képtelenség.Azt hiszem az a megoldás, h vmi magánszemélyt keresek, amit páran itt fölvetettek megoldást jelenthetne, adok is föl hirdetést, emellett akkor az önk.tól a napi szakszerű segítséget is igénybe vehetném, és nem utolsó sorban persze én is segíthetnék még a későbbiekben, pl. bevásárlás stb. csak nem ilyen mértékben, nem arról van szó hogy le akarom egyszerűen passzolni, és nem foglalkozni vele, amit segíthetek a későbbiekben is szívesen megteszem.
2009. nov. 2. 13:41
 8/12 anonim ***** válasza:
Szuper jó, amit csinálsz, senki sem gondolja, hogy le akarod passzolni, érthető és jogos az igényed, sőt, tényleg vállalhatnál egy normális állást, és a fizuból az életszínvonalatok is javulhat. Így teljesen beszűkülnek a társadalmi kapcsolataid is, és végül majd te is depresszió leszel, azt ne várjátok meg!
2009. nov. 8. 17:46
 9/12 anonim ***** válasza:
Mi lett Veled, megoldódott a probléma?
2010. jan. 11. 00:50
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az érdeklődést, de sajnos nem oldódott meg, sőt rosszabbodott mivel még a múltkori állapotnál is nehezebben tud csak mozogni szegény, így aztán már a legminimálisabb dolgokhoz is segítségre van szűksége.Olyan magánszemélyt, aki elvállalná a felügyeletet/ápolást sajnos nem sikerült találnom, keresés ellenére.A helyi orvosi rendelőben is kértem tanácsot, de ők semmilyen alternatívát nem tudtak találni, azon kívül, h a szomszéd városban lévő, korábban kórházként üzemelő, mára viszont csak elfekvőként működő intézménybe helyezzék el.Oda viszont egyrészt ő sem szívesen menne, de igazából én sem szeretném, h menjen, mivel ott legnagyobbrészt valóban elképesztően rossz állapotú betegek vannak, akik gyakorlatilag tényleg már a közelgő halált várják, egyébként meg úgymond egy viszonylag lerobbant épület/intézmény, rendkívül szerény körülményekkel.Nem utolsó sorban a már amúgy is meglévő pszichés gondjaira úgy gondolom elég rossz hatással lenne.Fölmerült egy elhelyezés szociális otthonban is, viszont vagy elég magas "beugró" összegeket kérnek, különben nagyon hosszú a várakozási idő, ill. van egy intézmény, ahova azonnal bekerülhetne, itt a közelben, viszont az szintén rendkívül lepusztult, omladozó vakolat stb...összességében azt kell, h mondjam, h én sem tenném szívesen tartósan egy ilyen intézménybe, nem utolsó sorban azért sem, mert megmondták, h ott csak az alapvető ellátást kapná, tornára stb. nincs lehetőség, tehát nem tudna javulni, nem segítene rajta, csak úgymond lepasszolnám.Az önkormányzatnál is érdeklődtem, akik ígértek segítséget, és a részletekért házhoz jönnek majd....hát azóta is jönnek :)Egyenlőre olyannyira visszaesett mind szervileg/testileg, mind pszichésen, h sztem előbb megpróbáljuk ebből valamennyire kihozni...de egyébként eléggé tanácstalan vagyok a továbbiakat illetően, valahogy az a benyomásom, h az illetékesek közül senki sem foglalkozik igazán a problémával érdeklődés híján...

Mégegyszer Köszönöm az érdeklődést!

Üdv!

2010. jan. 11. 02:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!