Névváltozás után a születési név a régi marad?
Születési név úgy tudom, hogy ami az anyakönyviben szerepel.
Ha férjhez mész akkor a születési név a lánykori név, vagyis ha Kis Virág voltál akkor az.
Ha a névváltozás Kis Virágról Nagy Ibolyára történik, mert nem akarsz apud nevén maradni vagy bármi, akkor az lesz a születési neved.
De inkább kérdezz meg egy anyakönyvvezetőt, hogy mi a szitu.
Abból, hogy "születési név" szerintem elég egyértelmű, hogy azt jelenit, hogy az a neved, amit születésedkor kaptál. Különben mi értelme lenne külön megkérdezni egy nyomtatványnál, vagy akárminél, hogy mi a születési neved? Ha férjhez mész, és Kovács Elemérné vagy, akkor pláne pont az a lényeg, hogy a születési névhez azért oda legyen írva az is, hogy téged hogy hívnak, mert a nevedből csak a férjedé derül ki. De egy Szabó Kamillának is lehet más a születési neve, mert felvehette a férje nevét így is, a születési neve meg lehet, hogy Takács Kamilla.
Csupán azért nem lánykori nevet írnak már, mert manapság már a férfi is felveheti a felesége nevét, vagy mindketten felvehetik egymásét, ezért férfiaknál is megeshet, hogy a születési nevük más, mint amit már házasként viselnek. Egy pasinál meg hülyén nézne ki, ha a lánykori nevét firtatnák, ezért van helyette születési név, így mindkét nemnek megfelelő.
Bár a kérdező nem pontosított, se szerintem nem házassággal változott a neve...
A kérdésedre nem tudom a választ, engem is érdekelne.
Logikusan azt gondolnám, hogy ha eddig Kovács Katalin voltam, s Kovács Kitti lettem, akkor a születési nevhez Kovács Katalint, írok, a jelenlegi nevemhez, pedig Kovács Kittit....
6-os! 4.vagyok. Nem, nem így van. Az eredeti születéskor kapott név névváltoztatás után "elveszik". Az én gyerekeim X vezetéknevűnek születtek, születésük után változtattuk meg nekik X-Y változatra (nem kaphatták meg egyből a kötőjeles változatot). 4 hónaposan kaptak új anyakönyvi kivonatot, nekik bárhová már az X-Y születési nevet kell írni. Nyoma sincs az eredeti vezetéknevüknek csak a kórházi papírok, ill az oltási könyvük, amit még a kórházban állítottak ki.
Kérdező, megvan már az okiratod? Akkor tessék gyorsan kikérni az új anyakönyvit és beszélni a hivatalban dolgozókkal. Nem az okmányirodával!
Köszönöm a válaszod...tehát a logika felülíródik:)
Szerintem a kérdező is erre volt kíváncsi, bár eltűnt..
Szívesen. Akkor ezt jól megbeszéltük :)
(én val.szeg jobban körbejártam a témát módosítás előtt, mert nem akartam keveredést a gyerekek életébe)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!