Ismertek Szomosi családnevű személyeket? Vagy, hallottatok már ilyen vezetéknevű emberekről?
A családnevek kutatása közben sem találkoztam ilyen családnévvel. Bár hallottam egy cigány családról akik ezt a nevet viselték.
De hasonló családnevekkel találkoztam.
Nagyon valószínű, hogy a Szomosi név más régi családnévből alakult ki, és viszonylag új keletkezésű családnévnek felel meg.
Amikből kialakulhatott a következő régi családnevek:
- Szamosi ( 1576- tól van feljegyzés ilyen családnévről)
- Somosi (1423)
- Szemesi ( 1645)
- Szomori (1469)
Szerintem a Somosi névből ered, és vagy politikai vagy származási okokból lett átírva. (pL: cigány névként inkább Szomosi névnek használták, mivel a cigányok sok nevet Sz-el írtak át. mint pl. Stolyka nevet Sztolyka névnek)
A Szomosi, és az általam felsorolt családnevek mind Hellyel való kapcsolatra, azaz birtok-, lakó- vagy származási helyre utaló családnevekre utal. Idetartoznak a táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből keletkezett,
valamint a településrésznevekből, , földrajzi köznevekből alakultak ki.
A Szomosi név talán Szomód községnévből ered...
Valószínűnek tartod, hogy cigány eredetű? Kitartasz az állításod mellett?
Ez nagyon rossz hír rám nézve, mert az anyai nagyapám sokáig nem tudta, hogy mi volt a vér szerinti apjának a neve, mert elhagyta őket születése után (vagy környékén), és nemrég kiderült, hogy Szomosi Antal. Annyit tudunk még róla, hogy csendőr volt, és egy jómódú családból származott, és az ő szülei nem engedték, hogy együtt maradjon a dédmamámmal, mert szegény volt. (Mármint, a dédmamám volt szegény pénzügyileg, aki biztosan magyar volt.)
Hol él az a cigány család, akit megemlítettél?
Mert nagyapám apja borsodi, illetve, a környéki volt.
Utánanéztem Facebook-on is ennek a névnek, és csak fehér embereket "adott ki".
Ki nem állhatom a cigányokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!