Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Normális viselkedés ez a 16...

Normális viselkedés ez a 16 éves lányomnál?

Figyelt kérdés

40 éves anyuka vagyok. A lányom 16 éves, de nagyon furcsán viselkedik néha. Olyan dolgokat csinál, mint egy 5-6-7 éves kisgyerek. Mikor elmegy lefeküdni, azt mondja, hogy "most a kisbaba megy aludni". Folyton azt kérdezgeti, hogy ő ugye még kisgyerek? Erre én azt felelem, hogy már nem kisgyerek, nem is kislány, de az én nagylányom. Úgy vettem észre, hogy ő nagyon nem akar felnőni. Mindig hangoztatja, hogy ő még legszívesebben babázna. Ráadásul aznap, mikor betöltötte a 16-ot, egész nap sírt, mondván, hogy ő már nem gyerek. Esténként is gyakran rajtakapom sírás közben. Én nem tudom, hogy ez miért van. Az ismerőseim körében a 16 éves kamaszok már felnőttként próbálnak viselkedni, buliznak, szórakoznak stb. Persze én nem tartom jónak, hogy a szülők már megengedik a 16 éves gyereküknek, hogy hajnalban jöjjön haza egy kiadósabb bulizásból részegen, de szerintem muszáj lenne elmennie néha a barátnőivel moziba, koncertre vagy egy kicsit kikapcsolódni. Örülök, hogy még nem próbál meg felnőttként viselkedni, nem lázad annyira, de 16 évesen ez azért kicsit fura viselkedés. Nem gyerekes, nagyon is értelmes, érettebben gondolkodik, mint az átlag, de mintha a legnagyobb fájdalma az lenne, hogy már nem kisgyerek. Pszichológust semmiképp nem szeretnék igénybe venni. Hasonló korú gyerekek szüleinek a véleményére lennék kíváncsi, hátha tudnak nekem valami tanácsot adni.

Előre köszönöm a válaszokat.

2009. okt. 26. 15:45
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
76%
szerintem ez nem normális dolog. én 17 éves vagyok, egy kicsit érzékeny, sokszor félek a jövőtől. de elfogadom, hogy lassan felnövök, több a felelősség rajtam, el kell végeznem dolgokat, amik néha kicsit ijesztőnek tűnhet, de ez az élet. nekem is vannak plüsseim, néha nézek rajzfilmeket is, de nem játsztom el, hogy 5 éves vagyok és gyerek. szerintem ez kicsit meredek viselkedés, főleg ha komolyan is gondolja. meg a sokszori sírás se normális. néha mindenki sír, ha frusztrált vagy ideges, de ha rendszeres a dolog, az baj. látszik, hogy jó viszonyban vagy a lányoddal, beszélgess el vele őszintén, beszélj vele a jövőről, hogy mit szeretne csinálni, mikre gondol. oszlasd el a kétségeit és támogasd, talán nem lesz szükség pszichológusra. az nem baj amúgy, ha csinál még néha gyerekes dolgokat, mert lehet még gyerek, de ebben is vannak fokozatok.
2009. okt. 30. 12:20
 22/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha eddig is érzékeny volt most meg álandoan sírdogál szerintem alapból szorongó személyiség amit ha nem sikerül most tisztázni késöbb nagyobb gond is lehet belőle. Keresd fel a helyi nevelési tanácsadot ahol értenek az ilyesmihez és egyáltalán nem olyan mint 1 orvosi rendelő. Ezzel nem béjegzed meg a gyereket csak elmentek pár beszélgetésre.
2009. okt. 30. 19:35
 23/30 anonim válasza:
100%
Én 17 éves vagyok, szoktam barátnőkkel lógni, mozizni, bulizni (persze csak módjával) mégis teljesen megértem a lányodat. Pár éve kezdem megérteni a felnőttek világát, sok stressz ér, olyanok amikkel eddig nem is törődtem. (továbbtanulás, fiúk, lelki ügyek, mi leszek ha nagy leszek, megélhetés stb. rengeteg apró dolog) Otthon is hallok olyan dolgokat, hogy arra gondolok bárcsak lennék gyerek és nem kellene ilyenekkel törődni. Én is félek felnőni, félek hogy eltelik tartalmatlanul az élet, már 17 vagyok ez is olyan hamar elment és milyen hamar fog a többi is. (és jé már megint könnyezem) és nem vagyok depressziós vagy ilyesmi, a többi barátnőm is így érez. :( :( :(
2009. okt. 30. 20:48
 24/30 anonim ***** válasza:
82%

26 éves 1 gyermekes anyuka vagyok.

"kicsit magamra ismertem"

Én akkor voltam hasonló, mikor elvesztettem a szüzességemet. Nem akartam, csak a fiú erőszakoskodott és naívan belementem. Nagyon bántott, úgy érzetme, már nem vagyok gyerek, szégyelltem magam sírtam.

Esetleg erre nem vezethetitek vissza?

2009. okt. 30. 21:02
 25/30 anonim ***** válasza:
Nem normális viselkedés szerintem. Én mindenképp elvinném pszichológushoz. Nem értem miért félnek ettől ennyire a szülők. Valószínűleg kezdi kapizsgálni, hogy azélet nem fenékig tejfel és azzal, hogy tagad próbál nem felnőni. Gyerek akar maradni, akinek nincsenek kötelezettségei és olyan komoly elvásároknak se kell megfelelnie. A későbbiekben a hozzáállása viszont komoly problémákat tartogathat. Akkor sem fogja tudni megoldani az új élethelyzeteket.
2009. okt. 31. 07:49
 26/30 anonim válasza:

15éves lány vagyok. Én is sokszor úgyérzem mintha "gyerek lennék" ugyan akkor egy felnőtt is.

Nem járok én se bulizni,mert elkerülöm a drogokat,és az alkoholtis. Szerintem 16évesen el lehet engedni egy hajnalig tartó buliba a lányt. (énmár 14évesen elvoltam engedve) persze csak ha normális a körülmény

2010. jan. 10. 01:51
 27/30 anonim ***** válasza:
Későn írok, de leírom. 18 éves vagyok és még ma is anyával alszom,ha apa éjszakás. Most talán még jobban "gyerekesen" viselkedem. És vagy 10 plüssállattal alszom xD Ehhez vagyok szokva és nagyon nehéz elengedni ezeket a szokásokat. Majd kinövi 1x mindenki. Remélhetőleg én is. Most úgy érzem, anya nélkül élni sem tudnék. Iszonyatosan kötősöm hozzá és szükségem van rá, hogy minden nap megöleljen.
2010. márc. 14. 18:25
 28/30 anonim válasza:

Én 23 éves vagyok, már nem is a szüleimmel, hanem a párommal élek és ENNEK ELLENÉRE plüss állattal alszom (amivel 23 éve:). Úgy gondolom, hogy boldogabb ember tud az lenni, aki képes néhány ilyen gyerekes szokást megtartani. A lányod is azért fél valószínűleg a felnőtté válástól, mert az felelősséggel és küzdéssel jár. Valahogy abban kellene neki segíteni (mindenképpen jóóóó sok beszélgetés keretében) hogy e között a két énkép között megtalálja a középutat.

Történt azóta valami előrelépés az ügyeben? Sikerült esetleg vele megbeszélned az aggodalmaidat?

2010. ápr. 16. 17:28
 29/30 anonim válasza:
Figyu ez bekattant még most kezelni kéne mielőtt még rosszabb nem lesz a helyzet ez nem normális amit csinál nemhogy 5 éves de ember nem csinál ilyeneket...
2010. jún. 22. 12:00
 30/30 agi91babe ***** válasza:

Kedves kérdező!

Bár nem mai a kérdés, de hátha másnak is hasznos lehet. Pszichológiában elég járatos személy vagyok, és nem akarlak megijeszteni de ezek a tünetek nem normálisak és tipikusan olyan tinédzserekre és gyermekekre jellemző akik valamilyen módon szexuális abúzus áldozataivá váltak.Ez lehetett akár néhány félreérthető megjegyzést ismerőstől rokontól, nem feltétlenül komolyabb, de az ő szexuális érettségi szintjén, ezzel nem tudott mit kezdeni, és ez egyfajta védekezési mechanizmus. Az éjszakai sírás több kamasznál van meg mint azt a szülők gondolnák, pusztán a hormonális változások miatt is...fontos lenne megpróbálnod kicsit reálisabban látnod a lányodat, és hogy ez nem biztos hogy a javát szolgálja. Lehet hogy Te nem akarod pszichológushoz vinni, de felelősséggel tartozol érte, és ez nem akarás kérdése bizonyos helyzetekben sajnos. Húzd ki a fejed a homokból, az Ő érdekében és jöjj rá mi a gond...

2013. jan. 15. 01:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!