Külföldön tényleg könnyebb boldogulni? Családtagok, vagy kimenők hogy élik ezt meg? Manapság már bűn, ha itthon marad valaki? Ennyire egyszerűnek tűnik másoknak ez a dolog?
Lehet kicsit hosszú lesz és nem biztos hogy pont ez a legjobb kategória a kérdésemnek, de főleg családon belüli hozzáállásra lennék itt kíváncsi.
Januárban végeztem egyetemi alapképzésen. Persze nekem is nagy vágyam ebben dolgozni, de mást is elvállalnék. Mesterképzést főleg anyagi okok miatt nem vállaltam de ez hosszú. Jelenleg van egy pár hónapra munkám ami éppen hogy fizet. Lépten-nyomon olyan emberekbe botlok manapság akik azt szajkózzák, hogy hülyeség itthon maradni, miért nem megyek ki, tervezem e hogy kint próbálkozom és persze a jól ismert itt úgysem lehet egyről a kettőre jutni és hogy ott milyen jól lehet keresni stb. szónoklatokat nyomják. Az érdekelne itt hogy vajon tényleg igazuk van? Mert nekem úgy tűnik, hogy főleg azok szajkózzák ezt, akiknek van biztos állásuk, saját ház vagy lakás és 1000 kifogás hogy miért ne menjenek ki. Akik kimennek és jól összejön nekik azok közül egy sem mondja hogy menj ki, akiknek pedig nem az meg főleg nem. Vagy csak én látom így? Utána néztem mibe kerülne csak kimenni úgy, hogy jelenleg nincs olyan ismerősöm, akinél ellehetnék legalább az első hetekben. Hát, így sehogy sem megoldható. Sokan mondják hogy 1 hónapba került mire valamilyen munkát találtak (jó hogy itthon több, de azért ott csak drágább az élet főleg ha munkanélküliség után mennék ki). Angolul sem beszélek olyan jól hogy ezt be merjem vállalni de ezen még lehet változtatni. Mesélték hogy aki nem beszéli igencsak jól a nyelvet nagyon nehezen talál munkát és nem éri meg neki. Mégis a környezetemben mindenki ezzel jön hogy miért nem mentem már ki. Már majdnem bűn az, ha ebben a tetves országban próbálok meg valamit kezdeni magammal fél évvel a diplomaosztóm után? Ott sem biztos hogy bejönne a élet és hogy legalább egy lakásra valót összeszednék. Mindenki csak ennyire egyoldalúan látja a dolgot vagy csak nekem tűnik így? Már az öreg családtagok stb. sem számít? Egy ismerősöm most jött haza. Ő is azt mondta hogy oké, odakint jobb mert van munka, ő nagyon kényelmesen élt, félretett de ezét ugyancsak megdolgozott, de mostanság már nem biztos hogy ennyire könnyű ott is és persze szerencse kell hogy jó állást kapj, amiért megéri kint maradni. Meg persze a honvágy is ott van és csak egy ismeretlen, idegen ország. Sokakat hallok hogy nem is tudnak kint sem egyről a kettőre jutni ilyen vagy olyan okból. Mégis akkor mi ez a nagy "minden 40-es zavarná ki a gyereket" dolog? Főleg tőlük hallani ezt, akiknek itt már bejött az élet és nemhogy nem próbálták, de nem is akarják kipróbálni a külföldön milyen. Valakinek van valamilyen konkrét tapasztalat külfölddel kapcsolatban? Szülők hogy élik ezt meg? Főleg akik a más gyerekének ajánlgatják ezt és közben a sajátjuk még ott koptatja az iskolapadot? Ti javasolnátok ezt a gyereketeknek? Akinek kint van a gyereke vagy kint volt még egytől nem hallottam ezt, de lehet csak nekem tűnik így?
ma 00:28
Te nagy okos.. Azért mert azt írtam hogy a tartalékom elfogyott, nem jelenti hogy amióta kint vagyok nem vittem semmire.. Bár nem tartozik rád, de vettem lakást Pesten (XVI. kerületben, megvettem az önkormányzati lakásomat) és fullra be van rendezve amit most nyáron valósítottam meg.. Nem gondoltam arra hogy benyögik idén is a 2 hónapos rövidített időt..(mert szóban ígérték nem lesz ilyen) így apadt le a tartalékom.. Így már okosabb lettél,.. De ettől függetlenül.. az ember akkor sem megy haza ha nincs biztos állása.. Nekem nincsen otthon protekcióm hogy csak úgy bárhová elmenjek dolgozni...
Legközelebb kérdez mielőtt agyalsz hülyeségeke..
Semmi értelme úgy kimenni szerintem, hogy az embernek szakmája sincs, és a nyelvet sem beszéli. Ez a lenézzük a külföldit dolog akkor megy, ha az embert csak megtűrik. Kérdező, ha úgy mész ki, hogy van egy jó végzettséged és közel anyanyelvi szinten beszéled a nyelvet, akkor senkinek semmi problémája nem lesz veled. Nekem itthon is aránylag jó fizetésem volt, de közel sem volt arányos a munkával, amit a diplomámba fektettem, ráadásul a saját autó, lakás még fényévekre volt, hiába tudtam félretenni. Szerettem is volna külföldön élni, így belevágtam, és nem bántam meg. Ha nem segédmunkás vagy, aki negyedannyiért megcsinál mindent, mint a helyiek, akkor hidd el, hogy nem fognak utálni.
Ettől függetlenül nem csak külföldön lehet jól megélni, és nem hülyeség itthon maradni. Nekem sok ismerősöm van, akiknek eszükbe sem jutna kimenni külföldre. Nem milliomosok, de megélnek, és nekik az a legfontosabb, hogy a családjuk mindig elérhető közelségben legyen. Szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie, a saját lehetőségeinek és képességeinek mérlegelésével, mert ha belekényszerítenek egyikbe-másikba, úgysem leszel boldog.
Szia kedves kérdező!
Külföldön elkezdeni nem egyszerű, de ha kibírod a kezdeti megpróbáltatásokat, lelkileg és fizikailag is akkor utána sokkal biztosabb jövőd lehet mint magyarországon. De minden tőled függ hajlandó vagy e tenni érte, akarod -e egyántalán.
Megpróbálom sorba venni a kérdéseid. Ha most végeztél egyetemen szerintem mindenképp próbálj először magyarországon munkát keresni végzettségednek megfelelőt.
A szomszéd mari nénire meg ne hallgass , meg úgy álltalában a többi megmondó emberre se, akik csak azt szajkózzák hogy milyen jó külföldön, közbe meg még az országból életében nem tette ki a lábát. Próbálkozz otthon szerezz tapasztalatokat amire építhetsz később. Anglia szerintem felejtős nem igazán hallani jókat róla , nagyon drága az élet. Nyelvtudás valóban jó ha legalább középszintű. Nagyon sok minden egyébként szerencse kérdése is ,jókor kell lenni jó helyen, jó időben ,munka, és abérlet kérdése kapcsán. Vannak esetek hogy konkrét leszervezett munkàra tudsz kimenni, szállást intéznek....ilyenkor viszonylag egyszerű dolgod van, minimális pénzel ezt már meg lehet lépni.
Angliáról konkrét tapasztalatom nincs helyette írnék ausztriáról. Ha csak úgy neki indulsz konkrét munka nélkül kb. 3000 euro legyen a zsebedben, és ez akkor ha jól beszélsz és egy hónap alatt találsz munkát. De pl. Kisebb településeken ha szerencséd van ennél kevesebből is ki lehet jönni, mert ott mondjuk magánszemélytől bérelsz közvetlen lakást , nem kér annyi kauciót meg proviziót. Vagy csak szobát bérelnél? Jóval olcsóbb feltéve hogy kijössz más emberekkel ,elviseled a sz@rságaikat. Szóval mindennek két oldala van otthon saját albérlet itt közös ,de jobb fizu...
Az ilyen betanított meg mosogató meg nem tudom milyen "alja" munkáért kapsz kb 1000 eurót Tirolban tanán 1200-t 8órás munkára. Ha többet dolgozol persze kereshetsz többet, hotelekben például 1500-1600 borravalóval de emelett nincs magánéleted! Szabad nap alig alig...lestrapálódsz lelkileg és testileg. Meglett férfiakat láttam "sírva" hazamenni mert nem bírták. Valamit valamiért szindróma....
Jó szakmunkásként ha szorgalmas vagy kereshetsz 8 órában 1600 euro körül, és nem kell megszakadj. Ezekből a pénzekből lehet számolgatni kinek hogy éri meg. Itt van ausztriában kötelező 13 és 14 havi bér, valamint az adóval is lehet okoskodni 1-2 ezer euro az is évente. Szóval elmondhatom jelen esetemben 1,5 éves kemény meló után váltottam egy könyebbre itt is már 1,5 éve vagyok kevesebbet keresek de sokkal jobb igy. 3 év alatt kb 10 milliot (forint) tudtam összerakni. Kicsit még maradok gyűjtögetek és otthon belekezdek valamibe mert hiányzik Magyarország. Szóval ilyen szempontból sem rossz a külföldi munka hogy utána el tudsz otthon valamivel indulni. Nagyon sokan így úgy szidják magyarországot azok közűl akik itt kint dolgoznak, mégsem tudnak felmutatni x év külföldi munka után sem semmit...elkéne nekik gondolkozni hogy talán nem az országban van a hiba...
Magyarországon is oda kell tenni magad ha el akarsz érni valamit, külföldön pedig mégjobban.
Szóval száz szónak is egy a vége, nagyon be van sztárolva otthon a külföldi munka-élet, sokan ezzel menőznek otthon, közben meg arról hallgat, hogy itt a legutolsó pakisztánival lakik egy kis lyukban mert nem telik saját albérletre.
Azt javaslom próbálkozz otthon , és ha nagyon nem jön össze még mindig mehetsz külföldre is szerencsét próbálni később.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!