Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elvárhatja még a mai világban...

Elvárhatja még a mai világban egy férfi, hogy a nő végezze el egyedül otthon a házimunkát? Miért olyan nagy katasztrófa egyesek szerint, ha oldódik a "hagyományos nemi szerepek" merevsége, ha ez mindkét félnek előnyös?

Figyelt kérdés
Egy korábbi kérdés nyomán fogalmazódott ez meg bennem. Miért olyan nehezen elképzelhető nálunk, Magyarországon, hogy a felek egyenlően megosszák a házimunkát? Miért mosolyogják meg, szólják meg gyakran a férjet, aki kiviszi a szemetet, mosogat, főz, gyereket pesztrál (és miért tartják a feleségét házisárkánynak, csak mert nem szolga)? Miért "önző" az a nő, aki a munkájában, művészeti tevékenységben, stb. is szeretne érvényesülni a család mellett? Miért csak a férfiaknak lehet szabadideje, hobbija, a nők meg ilyesmire nem érnek rá az oly sokat életetett "hagyományos nemi szerepek" mellett?
2009. okt. 21. 11:54
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
94%

Nekem szerencsém van, mert a férjem 19 éves kora óta egyedül él és minden munkát meg tud csinálni. Sokat is szokott segiteni. Pl. együtt vásárolunk be, együtt főzünk, utánna egyikünk mosogat, a másik törölget. Ha én porszivózok, ő leviszi a szemetet és a kutyát, stb.

De pl. ott van a 32 éves öcsém, aki a mai napig együtt él anyukámmal. És bár van állandó barátnője, semmit nem csinál. Merthogy anyu kiszolgálja. Na neki sajnálom a barátnőját, mert ő nem fog segiteni a házimunkába. Ez szerintem attól függ, hogy a fiút mennyire vonják be kisgyerek kora óta a házimunkába, milyen példát lát otthon, mennyire szolgálja őt ki az anyukája.

2009. okt. 21. 17:19
 12/15 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező, az én apámmal pont ez a gond, hogy szerelőt se hív, mindent anyunak kell intéznie ilyen tipikus férfi házimunkát is anyu szervezi meg. Szóval ez a másik véglet. Apám annyit csinál, hogy elmegy dolgozni, megkeresi a pénzt (anyu is dolgozik, rengeteget, a munka jó részét haza kényszerül hozni), aztán apám hazajön a munkából, beül a fotelba, eszik, aztán elmosogat, időnként odateszi főni, amit el tud készíteni, aztán amikor anyu panaszkodik, hogy milyen fáradt, mert az itthoni munkák zömét anyu csinálja, akkor apám azt lobogtatja, hogy ő mosogat... :-)

És az eltartott nőket tudom, hogy most nem kérdezted, de vannak, volt már itt is ilyen kérdés, hogy mit tegyen, a párja nem engedi sehova... A gyes meg a munkanélküliség egy speciális állapot, egyiket se nevezném eltartott szerepnek, mert a gyesnél ott a gyerek, akit gondozni kell, a munkanélküliség meg idegőrlő, ha valaki tényleg akarna dolgozni és mindent meg is tesz, mégse jár sikerrel sokáig.

2009. okt. 21. 21:13
 13/15 anonim ***** válasza:
48%
Ha a férjem hiánytalanul el tudná tartani a családunkat, gondolkodás nélkül itthon maradnék.
2009. okt. 21. 23:29
 14/15 anonim ***** válasza:
87%
Begyöpösödöt Magyar hozzáállás, mert kevés nőnek van munkája és mindenki abba nő fel hogy a nő csinál mindent.
2012. aug. 18. 00:11
 15/15 anonim válasza:
Szerintem nem. Nálunk mindig katasztrófa van házimunkát végzek (sose elég jó), ezért olyan trükköket csinálok, hogy a fél szobát porszívózom fel. Az edények felét mosogatom el, hasonlók. Ezek után, ha kitör a katasztrófa, akkor megkérdezem, hogy szerinted a szoba felét takarítottam fel? Egy nagy rakás mosatlant ott hagytam? Egyből béke van, és segítettem is.
szept. 23. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!