12 éve vagyunk házasok a feleségemmel. Most várjuk első babánkat. Nem szándékosan vártunk eddig. Úgy voltunk: ha jönni akar a baba, akkor jön. Most akart. három és fél hónap múlva születik meg a fiam. A feleségem viszont a fejébe vette, hogy a gyerek az ő régi nemesi családnevét kapja majd. Ok, hogy nekem egyszerűbb nevem van, de azért a fiam hordhatná, nem? De a nejem azt szeretné, hogy a nevet tovább vigye valaki, mert az ő családjukban jelenleg nincs fiú, aki ezt megtehetné. Értem én az álláspontját, meg ő szenved meg a kicsinkért, de hogy derül ki, hogy én vagyok az apja?
"A házasságban élő szülők valamennyi házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. "
Ez csak annyit jelent, hogy ha most születik egy Kis Petikéjük akkor a következő baba nem lehet Kováts Anna, csak Kis mint az első.
2013. ápr. 22. 18:12
12/20 anonim válasza:
A fölötte lévőt nézd, ezt csak kiegészítés volt.
2013. ápr. 22. 18:14
13/20 anonim válasza:
#12, ha jól veszem ki NINCS közös házassági név, hanem mindkettő a saját nevét viseli a házasságban. Ilyenkor meg csak a második mondat játszik, akármelyikük családnevét kaphatja a gyerek, vagy a kettőjükét is kötőjelesen, a lényeg az, hogy az ebből a házasságból született gyerekeknek azonos családneve legyen.
2013. ápr. 22. 20:02
14/20 anonim válasza:
11-es! Amennyiben születés után változtatod meg Kiss névről Kovátsra, a második gyereknél a kutyát nem fogja érdekelni, hogy az első gyereked Kováts, megint Kiss-re fogják neked anyakönyvezni. Két gyereknél kétszer kellett eljátszanunk a névváltoztatást.
Kedves kérdező! Miért olyan nagy dráma, hogy a feleséged nevét kapná a gyerek? Pont most van itt az ideje beszélni róla. Győzzétek meg egymást. Nálunk a férjemnek tucat neve van, nekem nagyon ritka, a férjem ajánlotta fel, hogy legyen a gyerekeknek kötőjeles a vezetékneve. Sőt, még azon is elgondolkozott, hogy ő is változtatna.
2013. ápr. 23. 07:21
15/20 anonim válasza:
Mivel fiú lesz kapja a te keresztneved. Az is egyfajta hagyomány hogy a fiúgyereket az apja után nevezik el. Barátok, család tudni fogja, hogy a te fiad, nem fognak csámcsogni a személyién, a hivatalnokok meg ne érdekeljenek, naponta több különb esetet látnak.
2013. ápr. 23. 07:33
16/20 anonim válasza:
Az egyik (fiú) barátom is azért kapta meg az édesanyja vezetéknevét, mert így akartak tisztelegni a nagypapának, és rajta kívül más nem tudta volna továbbvinni ezt a nevet. Az apjának teljesen átlagos, gyakori neve van (Varga). A 2 vezetéknév kötőjellel eléggé ütötte volna egymást, így ez eleve nem jött szóba. Náluk ebből nem volt semmi probléma a családban, az apja nem csinált belőle hiúsági kérdést. Ja, és senki nem gondolta az anyjáról, hogy leányanya lenne, pedig ez már 30 éve történt. Azóta sokat változott a világ.
2013. ápr. 23. 09:02
17/20 anonim válasza:
nálunk is ez a helyzet, csak én felvettem a férjem nevét kötőjellel, és a gyereknek is kötőjeles nevet szeretnék. Férjemnek szintén gyakori a neve, az enyém ritka, nemesi. De őt meg nem lehet rábeszélni még a kötőjelesre sem....
"Ha házasok vagytok, automatikusan a Te neved fogja kapni a gyerek.
Abban az esetben lehetne a feleséged vezetékneve a babáé, ha Te magad is felvennéd a feleséged vezetéknevét."
ez meg egy jó nagy baromság... -.-"
esetetekben, ha Te Kis Géza vagy, feleséged maradt a lánykori nevén Jakabbossy Zsuzsanna akkor ezek lehetnek:
Kis Géza
Jakabossy Géza
Kis-Jakabossy Géza
Jakabossy-Kis Géza
2013. ápr. 23. 09:54
18/20 anonim válasza:
Beszéld meg vele, hogy szeretnéd, hogy ha a te neved is használná. Kössetek kompromissziumot. Megkaphatja mindkettőtökét kötőjelesen.
Van két ismerősöm akiknek úgy van, hogy: apaneve-anyaneve keresztnév. Ha valami okmányon kell a neve stb teljesen kiírja. De ő csak úgy használja, hogy az egyiket.--> dogáknál pl:. a lapszélére csak az egyik vezetéknevét írja ki + a keresztnevét de pl:. ha bemutatkozik akkor mindkettőt mondja
Egy másik meg mindkettőt mert szerinte úgy különleges.
Ergo később "dönthet a használaton".
2013. ápr. 23. 10:41
19/20 anonim válasza:
jó nagy papucs vagy hallod! odab+sznék az asztalra,még h ne az apja nevét kapja! pedig én nő vagyok és anya! sosem tenném ezt a férjemmel!
2013. ápr. 23. 11:19
20/20 anonim válasza:
#19, én meg férfi vagyok, és abszolút nem zavarna, ha a gyerekem az anyja vezetéknevét kapná, pláne, ha az egy ritka név, vagy ha nincs a családban senki, aki a nevet tovább vigye... sőt, utóbbi esetekben valszeg magam vetném fel a lehetőséget.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!