Egy keresztszülőnek mit kell fizetnie egy keresztelőn?
Sziasztok!
Tapasztalatlan vagyok a témában, kérlek segítsetek. Mi az útja, módja egy keresztelőnek? Nekem, mint keresztanyának miket kell fizetnem/megvennem?
Köszönöm előre is a segítő válaszokat!
Nincs erre igazából "előírás". Szokás, hogy ha kislány születik a fülbevalót a keresztszülő veszi, vagy ő ajándékozza a babakocsit, keresztelőruhát.
Próbáld megtudni mire lenne szükségük a szülőknek, minek örülnének és neked mire van kereted.
Mi rendeztük a templomi dolgokat, fizettük a papot (ezt nekünk az 'ősök' kötelezőnek mondták:)
Ezekhez vettünk ajándékot, de ezt igény szerint, mivel már tudtuk, hogy mi kell, meg mi nem kell. Mi vettünk pl mosható pelenkákat (6db-ot), meg ahhoz szükséges dolgokat..... mondom ezt le kell ellenőrizned, kérdezősködnöd kell afelől, hogy mi van, meg mi nincs még nekik.
Kisfiú a baba!:)
A papnak mennyit "illik" adni? Azt hallottam, hogy min.10 ezret, s nekem kell megvenni a ruhát is, amibe keresztelik.
Ja tényleg a ruhát is mi vettük :D
2es voltam.
A pénzügyi "részét" nem mi intéztük, de szerintem a 10 ezer elég. (bár nem járok templomba)
Nekem is fura, de isten országában is van gazdaság ezek szerint. Amúgy erre még nem is sajnálom.... biztos drága a szentelt víz literje. :)
/Off: De az egyházi adó.... nah azon szoktam kiakadni. Nagymamám falun lakik (Szakoly), és a pap megszabja, hogy mennyit adjanak minimum..... 2500 Ft a minimum, aki kevesebbet add arra rászól, sőt a közösségben már annyira elfogadottá tette a kis propagandájával, hogy a közösség szinte ki zárja magából azokat akik nem adnak annyit.... nah ez a pofátlanság teteje részemről. Bocsi az offért, de ez évek óta bánt... ez van/
Kérdésedre térve, van aki csak 5 ezret ad a papnak keresztelésnél, de ismerek olyat aki csomagot adott, ami amúgy náluk ugyanannyiba került kb mintha adott volna neki 5 ezret..... a lényeg, hogy adjál valamit.
Köszi a válaszod! Engem is az zavar az egészben, hogy mindenért fizetni kell már, ami alapból megilletné az embert.
S lényegében nem az a baj, hogy adok x összeget, hanem az elvárás, hogy ez bizony jár nekik, sőt még ennél is több...
Úgy tudom, hogy van egy alap, amit be kell fizetni a papnak ---->ez 5000 Ft
s még, amit önként ad az ember borítékban.
Ti fiúnak mit vennétek ajándékot egyébként? Gondolom a ruha, amibe keresztelik alap, de emellé még csak valami emlékezetes.
Én arany dolgokat nem tartom jó ötletnek egy fiúnál, hisz úgy is hamar "kinövi", s nem is értékeli majd később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!