Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért tudnak a szüleim ennyire...

Miért tudnak a szüleim ennyire bofolyásolni?

Figyelt kérdés
A szüleimmel élünk, mert most építkezünk. Férjnél vagyok, van két kicsi gyerekünk. A szüleim nem idősek, mégis mindenbe beleszólnak, és általában nekem mondják. Ha valamit csinál itthon a párom, akkor az nem tetszik nekik, és mondják nekem hogy másképp kellett volna csinálnia, én pedig (sajnos) sokszor igazat adok nekik, amit utána megbánok. Jobban kellene támogatnom a férjemet, de nem tudom hogy csináljam. Túl befolyásolható vagyok. Hogyan változtathatnék ezen?
2009. szept. 24. 14:46
 1/10 anonim ***** válasza:
Ez nagyon nehéz dolog, valami hasonló cipőben jártunk mi is, nem könnyű beszélj a szüleiddel, ha ez nem megy akkor enged el a füled mellett amit mondanak, nehéz dolog, de támogasd a férjed mindenbe hisz vele szeretnéd leélni az életed.
2009. szept. 24. 15:12
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ami benned a feszültséget okozza úgy hívják, hogy lelkiismeret(furdalás). A két család rendszert alkot. Van a származási családod rendszere, ehhez tartoztál születésed óta. És van az új családod, amit te alapítottál a férjeddel, ahova most tartozol. A lelkiismereted "ellenőrzi", hogy a származási családodhoz való kötés elég erős legyen, ugyanakkor az új családhoz való kötődésedet is "felügyeli". A két rendszer közötti egyensúlyozás okoz gondot.

A megfigyelés az, hogy az új családnak mindig elsőbbséget kell élveznie a származási családdal szemben ahhoz, hogy a dolgok jól működjenek. Ha a származási családot részesítjük továbbra is előnyben az újjal szemben (a szüleid véleményének adsz igazat), akkor annak következményei vannak (pl. te vívódsz és nem érzed jól magad). Te most már a férjeddel vagy. És az ő oldalán állj. Az, hogy valamiről más a véleményed, azt vele beszéld meg, de az a TE VÉLEMÉNYED legyen.

Szóval, úgy tudsz ezen változtatni, hogy megköszönöd a szüleidnek az életedet és akár magadban (de a párodnak is kimondhatod) azt mondod: Most már a férjem mellett a helyem! És minden alkalommal, amikor hallod a szüleid kritikáját, ezt mondod magadban.

Ha kell még segítség vagy van kérdésed, írj nyugodtan privit.

2009. szept. 24. 15:13
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ha igazat is adsz szüleidnek ne mond elöttük. Te a férjedhez tartozol már. Unalmadban ne anyukáddal beszélgess, szervezz olyan programokat gyerekekkel amit meg sem mondasz szüleidnek...ússzatok,sétáljatok, vagy egyszerűen menjetek el a piacra:-)

Párodat támogasd, bármit csinál otthon az pozitív, hogy munka mellet van lelki ereje hozzá...

Elég messze építkeztek?

Ha külön laktok könnyebb lesz, és szüleid már azért szeretni fogják párodat, hogy az unokákkal elmentek hozzá.

Az első 6 hónapban érdemes négyesben látogatni őket:-)

Bizonyos nagymamák szeretik csak a lányukat és unokájukat várni, mintha apa nélkül is léteznének...Jobb az elején összefogni négyen ,ez garantálja a hosszútávú békét...

Egy jó anyós mindíg a veje ill. menye pártján áll.

Ez engem 20 éve még bosszantott,de már látom anyám csak házasság párti :-) Sok sikert!

2009. szept. 24. 15:23
 4/10 anonim ***** válasza:
Szerintem azért vagy befolyásolható, mert nagyon függtök a szüleidtől. Ti már külön család vagytok, saját életstílust kell kialakítanotok, ami lehet, hogy a szüleitek szerint nem megfelelő, de nektek optimális lenne. Nekem a férjem fejét szokták telebeszélni a szülei (hozzájuk közelebb lakunk, mint az én szüleimhez) a gyereknevelésről. Ezen aggódnak, aztán meg a férjem itthon jön a paráival. Ez van, és ami addig működött, utánna zavarja. Én meg nem győzöm meggyőzni, hogy egy dolgot többféleképpen is lehet csinálni.
2009. szept. 24. 15:29
 5/10 A kérdező kommentje:
Igen, elég messze építkezünk, a párom szülőfalujában. (Megjegyzem, ezt is mindig a fejemhez vágják, hogy miért ott, miért nem itt...) Tudom, hogy a férjem mellett kell állnom, de már annyira megzavartak, hogy sokszor kételkedek már a saját döntésemben, véleményemben is.
2009. szept. 24. 15:30
 6/10 anonim ***** válasza:

A lényeget elfelejtettem, a kérdésedet, hogy miért tudnak ennyire befolyásolni a szüleid?

Azért, mert benned van még a gyermeki félelem (ez nem az érettséggel vagy a korral függ össze), hogy ha elveszíted a kötődést a származási családoddal, akkor bűnt követsz el és ők kitagadnak (ami valódi, kicsi gyermekként nagyjából a pusztulással egyenlő). Ezt a félelmedet el tudod engedni a fent vázol módon. És a boldogsághoz be kell vállalni ezt a "bűnt". Ártatlannak maradni csak következményekkel lehet.

a második válaszoló

2009. szept. 24. 15:32
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha már idáig eljutottál, hogy látod, mit kellene tenned, és jobban kellene támogatnod a férjed, ez már óriási dolog!

Rettenetesen nehéz a szülőkkel együtt élni, hidd el még nehezebb helyzetben lennél, ha az anyósodéknál laknátok.

Ott pont fordítva történnének a dolgok (te lennél szidva a férjednek).

A férjednek ebben a kiszolgáltatott helyzetben nagyon jól esne, ha elmondanád : te őmellette vagy, nem érdekel, mit mondanak a szüleid, de értse meg, legalább színleg úgy kell tenned, hogy meghallgatod őket...

Amíg felépül a házatok és el tudtok költözni, addig muszáj kibírni az áskálódást... A szüleidet is meg lehet valahol érteni : a folytonos kritizálásukkal ők azt hiszik, hogy segítenek nektek, holott csak idegesítenek mindkettőtöket!!!

Azt tanácsolom, hogy mikor a szüleid megint "oltogatnak", akkor tégy úgy, mintha odafigyelnél, de "egyik füleden be, a másikon ki"...

KI KELL BÍRNI!... Ez legyen a jelszavatok. :D

Ha a férjed érzi, hogy mellette vagy, akkor nem lesz nehéz!

2009. szept. 24. 16:55
 8/10 anonim ***** válasza:
Nyílván a szüleid által belédnevelődött:) a szófogadás. Olvasd el a wikikönyvben, mennyire tilos a szófogadás. Pláne ha neked is kicsi gyerkőid vannak, légy óvatos, hogy mire neveled. Nem szabad túl szorosra kötni a gyerek - szülő láncot, a gyereknek önálló emberré kell válnia. Ne hibáztasd a szüleidet, hisz ők is csak azt tették, amit otthon láttak, de te magad godnold át, lelkileg váljál le róluk! Légy tudatában, hogy felnőttél, a szüleidet tisztelni és szeretni kell, de sem utánozni, sem követni, szótfogadni stb nem kell. Ha ezt tudatosan átgondolod, sikerüni fog a változtatás.
2009. szept. 24. 21:27
 9/10 anonim ***** válasza:

Hibakereső gyerekneveléshez:

[link]

2009. szept. 24. 21:31
 10/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a sok hasznos választ. Eddig is láttam,hogy hol a baj, de mostmár meg is erősítettetek engem. Próbálok változtatni és kitartani a férjem mellett.
2009. szept. 25. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!