Miért általános vélekedés még mindig a családok körében, hogy ha az apa viszonylag jól keres anyuka üljön otthon GYED alatt?
Van egy 14 hónapos kisfiam. 5 hós kora óta újra dolgozok. Nem elsősorban azért mert a pénzre van szükségünk, hanem mert nem akarok kiesni, elveszíteni azt a kört akiknek dolgozok (2-3 év alatt hozzászokhatnak ahhoz akit közben alkalmaznak). És egyébként sem vagyok az a típus aki ennyi ideig ne dolgozzon (ez van ilyen vagyok) Általában otthonról dolgozok, egy-egy órára szoktam elmenni, max kéthetente van az, hogy egész napra. Míg csinálom a dolgom egy lány vigyáz rá, de én is ott vagyok ha kellek. Ha olyan a munka akkor nem is hívom, mert megoldom egyedül. Szerintem ez nem akkora "bűn". Van hogy csak 3-4 órát dolgozok (de van hogy 10-12t) Mivel a háztartás, főzés kimarad az életemből szerintem kb. 2 órát ezzel meg is spórolok. Szóval van hogy csak 2 órát vagyok vele kevesebbet mintha nem csinálnék semmit (átlagban 4-5öt)
Mindkettőnk szüleitől sorra kapom a megjegyzéseket. Nem szoktam velük foglalkozni, de most igen csak megbántódtam, mikor anyósom a hírre, hogy jön a második baba, csak annyit mondott hogy minek nekem még egy, ha a fiamat is másra bízom? Sógornőm is forgatja rám a szemem, mert ő már 10 éve nem dolgozik.
Nem értem miért vélekednek így egyre többen Magyarországon. Csak egy lehetőség ez a két év. Legtöbb országban nincs is ilyen. Aki igénybe veszi örüljön, hogy megtehet ha ez a vágya. De aki nem akarja azt szerintem nem kellene leszólni. Nem lesz semmi baja az én fiamnak sem. Nincs semmiféle kötődési zavara, semmi baja. Ezt szokja meg. Már ha csak a felméréséket nézzük abból kiderül, hogy nem éppen a magyar nép a legsikerültebb.. pedig máshol nem ülnek otthon az anyukák. Itt meg ha valaki dolgozik máglyára van vetve hogy tönkreteszi a gyereke életét..
Nem ez nem meglepő. Tudom, hogy itthon nem jól működik ez a rendszer (vagy jól működik, attól függ honnan nézzük :)) de a bölcsődei-munkaügyi rendszer még szorulna javulásra (ha lenne rá igény).
Nekem az a bajom (nem a legnagyobb a világon), hogy aki megakarja/ megtudja oldani az már rögtön rossz anya, karrierista. Ahogy itt is megkaptam. És olyan hihetetlen elképzelés, hogy az én gyerekem is boldog, kiegyensúlyozott, kötődési zavaroktól mentes ember lesz. Én a családban, a szülőkben látom ennek a kulcsát. Nem attól, hogy dolgozik vagy sem, hanem attól hogy milyen légkört, szeretet biztosít a gyereknek. Egy normális anya és apa a fontos. Én így látom. Ezt tapasztalom a környezetemben.
12 vagyok. Félreértettél. Nem írtam olyat, hogy a gyerek nem fog kötődni hozzád. És nem ítéllek el, hogy rossz anya lennél, mert nem tudom milyen anya vagy. Én megbántam,hogy nem töltöttem elég időt a gyerekeimmel. És hogy mennyi az "elég" azt majd a jövőben tudod meg. Egyébként te elhatározhatsz bármit, de a gyerek nem tárgy, egy idő után komoly, kemény akarata lesz, és ha ő úgy gondolja, hogy nem jó neki a bölcsi, akkor otthon akar maradni, mert anya a kistesóval több időt akar tölteni mint vele. (Ezek a harcok még várnak rád is, mint annyiunkra vártak.)
Tudod: kétféle igazságból az egyik nem feltétlen hazugság, egyszerűen csak kétféle igazság.
Szerintem nem véletlen, hogy a legtöbb országban pár hónap után mennek vissza dolgozni.
Nálunk annyira nyomatják ezt a 3 évet, fel voltak háborodva, mikor kettőre csökkentették, pedig máshol már fél év után mennek vissza a nők.
És azt gondolom, jobb is. 2-3 év alatt teljesen elzárkózik a külvilágtól, sokkal nehezebb lesz neki beilleszkedni. Én nem mernék ennyi ideig otthon maradni, és nem azért, mert unnám magam, szó sincs erről.
Félnék, hogy túl ellustulnék és elszoknék az emberektől. A magyar édesanyák egy része olyan tunya lesz a szülés után, talán épp emiatt.
Nem kell magukra adni, bekattannak a bezártságtól. Megnéznék egy statisztikát, hány részük tud rögtön a gyed lejárta után elhelyezkedni.
A mai világban milyen munkahely várja meg az anyukát 2-3 évig? Elég ritka...
Kérdező: neked meg szerencséd van a munkáddal. Azért mondhatni, te végül is nem a szó szoros értelembe jársz dolgozni, hisz nagyrészt otthonról dolgozol, azért az jóval egyszerűbb. Most teszem azt más hogy oldaná meg kisgyerek mellett, hogy 3-4 műszakba járjon dolgozni? Azért az már nem lenne ideális. Szóval neked elég kedvező helyzeted van.
"Én a családban, a szülőkben látom ennek a kulcsát. Nem attól, hogy dolgozik vagy sem, hanem attól hogy milyen légkört, szeretet biztosít a gyereknek. Egy normális anya és apa a fontos. Én így látom. Ezt tapasztalom a környezetemben."
Egyetértek. Miért lennél rosszabb anya, vagy miért lenne a gyereked majd kevésbé kiegyensúlyozott emiatt? Ilyen alapon a fejlettebb nyugati országok gyerekei selejtek? Ők is csak így nőnek fel...
Inkább a korai szocializálódás, minthogy a gyerek az otthon bekettyósodott anyukájával legyen összezárva, aki kínjában már nem tud mit kezdeni magával, meg teljesen elzárkózik a külvilágtól.
Szerintem az a baj, hogy rokonok nem látják, hogy te emellett a munka mellett is tudsz foglalkozni, törődni a gyerekeddel.
A ma 10:12 válaszolónak teljesen igaza van! Nagyon sok nő azért nem tudja megoldani ezt, mert a munkahely nem tolerálná. Én is pl. 12 órákat dolgozok több műszakban 35 km-re az otthonomtól. Ha nappalos vagyok fél 4kor kelek, s este fél 8-ra érek haza. Semmit nem tudnék a gyerekkel lenni.
Viszont a te munkád teljesen mást követel meg, s így össze tudod egyeztetni a kettőt.Ezzel nincs gond. Csak szerintem ritka Magyarországon ez, s azért nem tudják az emberek elképzelni, hogy ez működik.
Külföldhöz pedig badarság hasonlítani a rendszert, mert ott százszor jobban állnak hozzá a kismamákhoz.
A ma 10:12-es is írta, hogy ott szoptatási szünetet stb biztosítanak. Itthon meghallják, hogy gyereked van, ajtót mutatnak.
19-es válaszolóval értek egyet!
Ugyanakkor nem tud mindenki otthon dolgozni. Végül is te is többet vagy otthon mint a munkahelyeden. Ha én is tudnék otthon dolgozni, akkor lemondom a gyedet és dolgozok, ha így többet keresek. De ha visszamentem volna dolgozni, akkor a gyerek várólistás a bölcsiben, magánbölcsibe kellene vigyem, ami havi 30-40 ezer forint. Na, kb. ennyivel kapnék többet, vagy ennyivel se, ha dolgoznék.
Keveseknek adatik meg hogy úgy dolgozzanak mint te, pedig ez így tényleg szimpatikusnak tűnik.
Az megint más ha valaki pár hónaposan bölcsiba adja minden nap és egész napra amíg ő dolgozik. Az azért fura. De ti sokat vagytok együtt, nem is bölcsiben van hanem vigyáznak rá otthon, tök jó.
Szóval az általános vélekedés arra vonatkozik szerintem hogy ha bölcsibe adják a gyereket fél évesen és visszamennek napi 8 órára dolgozni. Azért ehhez pici egy ekkora gyerek, 2 évestől már kifejezetten jó neki, de addig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!