Miért általános vélekedés még mindig a családok körében, hogy ha az apa viszonylag jól keres anyuka üljön otthon GYED alatt?
Van egy 14 hónapos kisfiam. 5 hós kora óta újra dolgozok. Nem elsősorban azért mert a pénzre van szükségünk, hanem mert nem akarok kiesni, elveszíteni azt a kört akiknek dolgozok (2-3 év alatt hozzászokhatnak ahhoz akit közben alkalmaznak). És egyébként sem vagyok az a típus aki ennyi ideig ne dolgozzon (ez van ilyen vagyok) Általában otthonról dolgozok, egy-egy órára szoktam elmenni, max kéthetente van az, hogy egész napra. Míg csinálom a dolgom egy lány vigyáz rá, de én is ott vagyok ha kellek. Ha olyan a munka akkor nem is hívom, mert megoldom egyedül. Szerintem ez nem akkora "bűn". Van hogy csak 3-4 órát dolgozok (de van hogy 10-12t) Mivel a háztartás, főzés kimarad az életemből szerintem kb. 2 órát ezzel meg is spórolok. Szóval van hogy csak 2 órát vagyok vele kevesebbet mintha nem csinálnék semmit (átlagban 4-5öt)
Mindkettőnk szüleitől sorra kapom a megjegyzéseket. Nem szoktam velük foglalkozni, de most igen csak megbántódtam, mikor anyósom a hírre, hogy jön a második baba, csak annyit mondott hogy minek nekem még egy, ha a fiamat is másra bízom? Sógornőm is forgatja rám a szemem, mert ő már 10 éve nem dolgozik.
Nem értem miért vélekednek így egyre többen Magyarországon. Csak egy lehetőség ez a két év. Legtöbb országban nincs is ilyen. Aki igénybe veszi örüljön, hogy megtehet ha ez a vágya. De aki nem akarja azt szerintem nem kellene leszólni. Nem lesz semmi baja az én fiamnak sem. Nincs semmiféle kötődési zavara, semmi baja. Ezt szokja meg. Már ha csak a felméréséket nézzük abból kiderül, hogy nem éppen a magyar nép a legsikerültebb.. pedig máshol nem ülnek otthon az anyukák. Itt meg ha valaki dolgozik máglyára van vetve hogy tönkreteszi a gyereke életét..
:)
Senki nem a kérdésre válaszol :)
Nem azt kérdeztem hogy melyik jobb? Nyilván nincs olyan hogy jobb, ami mindenkinek jobb.
Azt írtam, hogy úgy látom mindenki szerint én vagyok a sz.r anya, amiért dolgozni merek.
Egyébként írtam, hogy itthonról dolgozok. 8 hónapos koráig szoptattam. Nincs kizárva az életemből, csak ha dolgozok a lány vigyáz rá, de együtt eszünk, ha be szeretne jönni beengedem, ha elesett kimegyek megnézni mi történt megvigasztalom.
Ha a kicsi megszületett pár hónapig nem fogok dolgozni, utána megy a fiam bölcsibe. A kicsivel pedig ugyanígy csináljuk majd.
12
Ó ezt hagyjuk már. Nem fog senkihez jobban kötődni. Most is jól tudja ki-kicsoda pedig még nagyon kicsi. Nem hülye, hanem gyerek. Az, hogy mit fog nekem elmondani az azon múlik, hogyan fogom alakítani a kapcsolatunkat, mennyire leszek én őszinte hozzá, hogyan viselkedek ha rosszat csinál. Ha ezeket rosszul fogom csinálni, akkor nem fog bennem bízni. Ez ettől függ.
Mi a baj a másodikkal? Ennyi erővel elsőt sem? Na pont ezt nem értem.
Imádom a fiam, boldog vagyok hogy van. Ő is egy kiegyensúlyozott kissrác. A második is ilyen lesz remélhetőleg. Attól, hogy dolgozok, még anya vagyok.
17
Én is így gondolom ahogy te.
Amit a végén írtál az is nagyon igaz. De ez arra az anyára is igaz lehet aki otthon van. Kiviszi délelőtt a gyereket a játszótérre ott beszélget, utána alvás, majd csinálja a dolgait, pihen, tv-t néz. Nem látom be ez mitől több mint amit én teszek. Odafigyelek arra, hogy játszunk, fejlesszem, vagy arra, hogy mi is sétáljunk kettesben, összebújjunk. A játékot, fejlesztést, sétát rábízhatnám mindig a lányra aki vigyáz rá. Na akkor megérteném, hogy rossz anyának gondolnak.
Akkor válaszolok a kérdésedre.
Magyarországon azt hiszem, 1967 óta létezik a gyes intézménye. Ez azt jelenti, hogy a mai nagyszülők már szinte mindannyian otthon maradhattak évekig a gyerekeikkel. Ezt szoktuk meg, nekünk ez a természetes. Lehet, hogy Nyugaton máshogy van, de ez itt nem Nyugat, ez Magyarország. Itt nem kérdezik meg a terhesgondozáson, hogy van-e kedved szoptatni, és nem vesznek be bölcsibe 6 hetes babákat. Amíg itt is csak pár hetes volt a szülési szabadság, minden vállalatnak volt bölcsije, és az anyukák 3 óránként kaptak szoptatási szünetet. Ma már nincsenek vállalati bölcsik, a túlnyomó többség pedig nem tud otthonról dolgozni. Gyakorlatilag nem létezik részmunkaidő. Ha én visszamegyek dolgozni, az úgy fog kinézni, hogy a gyerekeket elszórom fél 8-ig a bölcsibe-oviba, 9-re beérek a munkahelyemre, ott maradok 5-ig, fél 7-re hazaérek (hogy ki hozza őket haza, az egyelőre rejtély), megvacsiznak, aztán alvás. Napi max. 1 órát fogok látni a gyerekeimből. Olyan meglepő, hogy ezt minél tovább el szeretném kerülni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!