Szülők, hogyan döntötték el, hogy mi legyen a gyerekük neve?
Kíváncsiságból tettem fel a kérdést :) De főleg az utóbbi történet miatt, melyet lejjebb olvashatják.
Egy gimis barátnőm mondta még abban az időben, hogyha lesz fia, Dávidnak fogja keresztelni, mert az a kedvenc fiúneve. Csakhogy ez nem teljesült be, pedig fia született. Azt felelte, hogy az a név nem illett az apja vezetékneve mellett. Azt is mondta, hogy nem bánta meg.
Egy másik barátnőm azért Viktóriának nevezte el a lányát, mert az apját Viktornak hívják, és nekik ez a név ugrott be. A kislány 7 éves, és mondta a barátnőm, hogy tényleg az apjára üt :D
Tavaly az egyik rokonomnak lánya született és a Boglárka nevet kapta. Ez kiverte a biztosítékot a családom körében, mármint az anyai ágban. Az idősebbek szerint ez a név egyáltalán nem illik ebbe a családba,a fiataloknak (unokatesóim és azok gyerekei) meg nem tetszett a név. Tudom, a szülőknek van joguk eldönteni, milyen nevet adjon a gyerekének, de érthető volt a családom reakciója. Én meg csak csöndben voltam.
anyuka felír 10 nevet ami neki tetszik
apuka szintén
utána megmutatják egymásnak, ami közös benne úgy fogják hívni :)
Az en anyukamek anno ugy valasztottak ki a nevünket, hogy egyezzen a vezeteknev elsö betüje a keresztnev elsö betüjevel, ez anyum csaladjaban hagyomany mar nagyon regota, meg az üknagyimnak talaltak ki a szülei. Igy ezt szerettek volna tovabb vinni, apunak is tetszett az ötlet. A masodik szempont az volt, hogy különleges nev legyen, de ne idetlen!
Igy lettem en Melitta, az öcsem Milan (meg 26 evvel ezelött a Milan is ritka nev volt) es a hugom Mirella.
En a gyerekeimnel szinten szerettem volna ezt tovabb vinni, de majdnem lehetetlen küldetes. A ferjem vezetkneve u betüvel kezdödik... Igy neki alltunk atböngeszni az utonevkönyvet, mivel en vagyok a kritikusabb is elöször en atneztem es ami nekem tetszett kiirtam es abbol valasztott a ferjem.
Zoe es Robin es Zalan neven lettek anyakönyveztetve a kisördögök :)
Az öcsem tovabbvitte anyuek hagyomanyat, igy lett a kislanyuk Manna, a kisfiuk Miksa.
A hugom meg var a gyerekkel egy ideig, de szeretne a hagyomanyt tovabb vinni Ö is, aztan majd meglatjuk, hogy hogy alakul.
Nalunk nem szoltak bele a szülök. A nagyszülök is elfogadtak es tetszenek nekik a nevek.
Nálunk egyetlen kritérium, hogy ne legyen ilyen neve senkinek a családban.
Írtam egy listát az utónévszótából, hogy mely nevek tetszenek, párom kihúzta azokat, amik neki nem tetszettek (ez eléggé leszűkítette a kört) és a fennmaradóból választottunk.
Így lettek Levente és Bianka (a lánynevet meg kellett szokniuk a családunk bizonyos tagjainak, de senki véleménye nem számított volna)
Szia! :)
A mi kisfiunkat Nimródnak hívják. Azért választottuk ezt a nevet, mert magyar eredetű, és ezért tökéletesen passzol a Buzás vezetéknévhez. Büszkén viselheti gyermekként, és felnőttként is.
Úgy gondolom, nagyon felelőtlenek azok a szülők, akik Napsugárnak, Felhőcskének, Ajándéknak.... nevezik el gyermeküket. Ezzel a gúnyolódás célpontjává válik később, mert sajnos a gyerekek olykor nagyon kegyetlenek tudnak lenni!
Hát.. ha a gyerekek közül a suliban csak egynek is van vadász ismerőse, rokona vagy magyar vizslát tartó ismerőse, akkor nagy eséllyel meg fogja kapni a gyereked, hogy kutya neve van.....
Szóval ennyi erővel a te névválasztásod is felelőtlen, Nimród anyukája.
21:44-es azt hiszem a Nimród egy kicsit más kategória, mint a Felhőcske!!!!!!! Nimród a vadászok védőszentje. Na és akkor mi van? Ennyi erőből nincs olyan név, amit maximális megnyugvással adhatnánk a gyereknek, mert mindegyiknek van valamiféle jelentése, úgy hívják valaki kutyáját, macskáját........
Nem tudom érted-e, hogy mire akarlak rávezetni. Inkább leírom! A Felhőcske önmagában is nevetséges, míg a Nimród egy szép, magyar eredetű férfias név. De hát nem vagyunk egyformák....
De ha te beszólsz a Felhőcskére, mert...
Akkor ennyi erővel más is beszólhat a te gyereked nevére, mert....
Nem lenne egyszerűbb, ha nem cseszegetnétek egymást, amiért vkinek az a név tetszett és azt adta a gyerekének?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!