A (kiskorú) gyerekek elköltözhetnek otthonról a nagymamához, ha az apa veri az anyát?
hű, basszus... nem semmi. nézd, 12 éves koruk után elvileg a gyerekek eldönthetik, hogy kinél óhajtanak élni (bár ezt én elvált szülőknél tudom, de gondolom a nagyszülők még benne vannak).
Az anyát nem értem, hogy miért tűri. Már csak azért sem, mertha a gyerekek már nem lesznek ott, akkor pláne elszalad a ló az apával, és a végén szó szerint agyonveri az anyát.
persze azt a részét innen nem tudhatom, hogy csak egy kamaszos túlzást olvastam, vagy tényleg így van.
Ezzel együtt azt sem értem, hogy a gyerekek miért nem tesznek ha nem is feljelentést, de legalább bejelentést. a gyámügynél mindenképpen, a rendőrségen pedig szintén.
A feleség nem kötelezhető tanúvallomásra, de a többiek elvileg tehetnek vallomást.
Nem kamaszos fellángolás. Ezen mi lehetne az? Ha veri akkor veri egy öt éves is láthatja.
Neki így jó, szereti. Nem azért nem költözik mert fél. Ezáltal a feljelentésnek sincs értelme. De ez akkor sem egy jó környezet, ha a gyerekek nincsenek bántalmazva. De nem tudom, hogy jogilag lehet e valamit tenni ellene?
melyik része ellen? a verés, vagy, hogy máshol éljenek a gyerekek?
a máshol életet leírtam, úgy tudom, a gyerek is eldöntheti, hol akar élni.
azt sem értem, hogy a gyerek vagy a nagyszülő miért ne tehetne feljelentést? legalább egy próbát megérne, ha tényleg segíteni akarsz, és nem csak messziről valamit csinálni.
szerintem 18 éves kor előtt indokolt esetben is kijelöltethet a bírósággal gyámot a gyámhatóság, ha alkalmatlannak találja a környezetet, ahol él a gyerek.
így lehetnek a nagyszülők is gyámok, akik aztán eldönthetik, hogy a szülők hol és mikor láthatják a gyerekeket.
De ha bemennek a nagyszülők + a gyerekek a gyámhivatalba, és elmondják mi a helyzet akkor mit fognak tenni? Csak az anyát szokta megütni/megverni. Ez ellene tehet valaki feljelentést? Ha az anya majd azt mondja nem igaz. Látleletet is csak róla tudnak venni.
Esetleg el kell menni tanúskodni, hogy megtörtént, de elveszik ilyen esetben a gyerekeket a szülőktől, ha ők nem akarják? Hiszen ellenük fizikai támadásról nem volt szó.
Szóval értitek. Az egy dolog hogyan kellene hogy működjön, de tényleg így is működik?
Ha anya nem tesz feljelentést, amiatt nem indulhat eljárás az apa ellen.
Kiskorú veszélyeztetésére érdemes hivatkozni a gyámhivatalban.
16 éves gyerek kérheti ,,szülői ház elhagyását'' a gyámhatóságon. A gyámhatóság majd környezettanulmányt készít, és meghallgat mindenkit. Kel olyan személy, aki megbízható, és fogadja a gyereket. (Ezek szerint a nagyszülők hajlandóak erre.) A szülőket is meghallgatja a gyámhatóság, de a döntés a gyámhatóságé, tehát a szülő már nem tudja közvetlenül érvényesíteni az akaratát. A gyámhatóságnak a gyerek érdekét kell a szeme előtt tartania.
Hogy már most rögtön át lehet-e pakolni azt nem tudom. Lehet, hogy igen (ezt nem tudom), de a gyámhatóságot akkor is érdemes értesíteni, hiszen végül is ő fog dönteni.
Kisebb gyerekek: gondolom az ő esetükben nem a 16 éveseket megillető jog alapján, hanem egyszerűen csak a gyermekvédelem általános szabályai alapján jár el a gyámhatóság. A részegség és a verés nagyon súlyos dolog (még akkor is, ha a gyereket közvetlenül nem bántják).
Szóval szerintem kérjetek tanácsot szakembertől, és lehet, hogy nagyon komoly esélyeitek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!