Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szülők miért élnek vissza a...

A szülők miért élnek vissza a hatalmukkal?

Figyelt kérdés
2009. aug. 16. 12:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
70%

Mert emberek és nem minden ember intelligens.

Mi a gond egyébként?

2009. aug. 16. 12:43
 2/13 A kérdező kommentje:
Gyakran kiabálnak, szidnak, olyan dolgot várnal el tőlem amitől félek és nincs hozzá tehetségem, ok nélkül vagyok sz@r tetü, folyamatosan azt látom hogy rosszkedvüek és nem lehet hozzájuk szólni
2009. aug. 16. 12:46
 3/13 A kérdező kommentje:
És én nem tehetek ellene semmit, mert szüleimet tisztelni kell mindig.
2009. aug. 16. 12:47
 4/13 anonim ***** válasza:
72%
Hú, ezen a kérdésen én is mindig sokat gondolkoztam. De ez csak átmeneti kereszt, hidd el. Ha idősek lesznek és neked is lesz családod, rá fognak jönni, hogy csak rád számíthatnak, és akkor már nem fogsz annyira függeni a szavaiktól, tetteiktől. Ezen persze tudatosan kell dolgoznod lelkileg, de vigasztaljon az a tudat, hogy mindenki a saját bűnéért felel, még ők is.
2009. aug. 16. 12:51
 5/13 anonim ***** válasza:
55%

Igen, a szüleidet tisztelni kell, viszont ez nem jelenti azt, hogy mindíg igazuk van és azt sem jelenti, hogy mindenben egyet kell értened velük.

Ha rosszkedvűek és ezért kiabálnak, szídnak akkor annak biztos nem te vagy az oka, csak rajtad csapódik az ostor.

Alakítsd ki a saját véleményed a dolgokról (saját magadról is) vizsgáld meg magadban mit szeretnél csinálni és mihez van tehetséged. És csináld azt. Udvariasan mondd el nekik a véleményed, mondd el nekik, hogy viselkedésükkel mit okoznak benned, hiszen valószínű, hogy ennek nincsenek is tudatában.

Felnőtt leszel, ez azt is jelenti, hogy meg kell tudnod fogalmazni a véleményed és ki kell tudni állni mellette, érvelni kell.

És végül úgyis felnősz, te fogsz mindenben dönteni és azt csinálod ami mellett döntesz.

2009. aug. 16. 12:55
 6/13 Kankalin ***** válasza:
84%

Ma sajnos jellemző az emberekre az ingerültség. Nagy a nyomás a szülőkön, nem hinném, hogy visszaélnek a hatalmukkal, egyszerűen te vagy az akin lecsapódik a napi feszültség.

Ja, és a kedves ismerősök, kollégák "csodagyerekei" akik valójában nem is olyanok, mint a büszke anyuka meséli, de meséli.

Tudom, hogy nehéz, de ez csak időszak, amit túl kell élni.

2009. aug. 16. 13:01
 7/13 anonim ***** válasza:
77%
A tiszteletet ki kell érdemelni a szülőnek is. Szülőnek lenni nem jár együtt azzal, hogy visszaéljek a "hatalmammal". Bármi gond van, bármekkora nyomás nehezedik is a szülőre, akkor is a gyerek kell legyen az első. Soha semmilyen körülmények között nem mondanék ilyesmit a gyerekekre, mindig mindent megbeszélünk, a gondokat is.
2009. aug. 16. 13:37
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen unintelligens emberek, sajnos amit a saját életükben nem értek el vagy nem jól csináltak, vagy nem tették meg, azt mind a gyereken akarják beptóolni. Kötelező sport, egyetem mittom én csak hogy az legyen amit ők jónak gondolnak. Igen ám de mikor erőszakosan csak azt nézik, hogy nekik mi lenne a jó és rád erőszakolják az akaratukat , attól függetlenül hogy ez szolgálja-e a te egyéni fejlődésedet, és hozzád passzol-e, akkor tudhatod hogy csak önzőségből teswzik.

Viszont, azt itt senki nem tudhatja hogy valójában miért teszik ez, lehet hogy tettél te is valami ami miatt ez van, vagy épp nem tettél....

Az éremnek mindig két oldala van.

27/N

2009. aug. 16. 13:38
 9/13 anonim ***** válasza:
75%

Nálam a 12:55-ös máris nyert egy képzeletbeli hangszórót.

(Aki ezt nem érti, ne keseredjen, el, egyszerűen csak fiatalabb korosztály, mint én.) ;)

A visszaélés erős kifejezés. Valamint szubjektív is. Ők élnek a hatalmukkal, a másik fél pedig érezheti ebből úgy, hogy ez máris visszaélés. Nincs szoros összefüggés, ugyanazt a szituációt külön-külön megítélhetik egymásnak ellentmondóan is.

A tisztelet megadása nem jelent sem szófogadást, sem egyetértési kötelezettséget. Csak egy elismerést a másik irányába: "Megbecsüllek Téged, mert a világon vagy, és mert teszed, amit tenned kell, amire képes vagy."

Az, hogy a szülő a gyerekét szóval és/vagy tettleg bántalmazza, nem függ össze ezekkel. Ez nem helyes. A szülő is ember. Előfordulhat, hogy olyat tesz, ami adott pillanatban helytelen. Mondjuk azon tölti ki a feszültségét, haragját, aki a közelében van (saját családja), és nem azon, aki ezt okozta neki (pl. a munkahelyi főnöke). Ez szomorú és igazságtalan, mégis sűrűn előfordul. Lehet rajta szomorkodni vagy dühöngeni, csak nem érdemes.

Az ilyen gondolatmenetek csapdája az, hogy a jó átváltozik benne gonosszá. Tegyük fel, én vagyok a gyerek. Haragszom apámra, mert elhagyott minket anyámmal 10 éves koromban. (Tényleg így volt.) Eljátszom azzal a gondolattal, hogy ez mennyire helytelen tett volt, Ő milyen gonosz ettől, bezzeg én mennyivel jobb ember vagyok nála. Ez pillanatnyilag kielégít engem, jó embernek érezhetem magam. Csakhogy már bele is estem a csapdába. Mert ugyan mitől jobb ember az, aki lenézi, gonosznak titulálja a másik embert? Aki ráadásul az apja. Semmitől.

Akkor mit tehetek? Elismerem, hogy Ő is élte a saját életét, elkövette a saját tévedéseit, meghozta a saját döntéseit. Meghagyom a sorsát neki, nem ítélkezem felette. És ettől nekem jobb lesz. Mert nem várok el tőle olyat, amit nem képes adni. Nem haragszom rá, azért, amit "ellenem tett".

Az áldozatot a saját haragja jobban összeköti az elkövetővel bármi másnál. Az áldozat akkor tudja elengedni az ellene elkövetett tett miatta haragját és egyéb negatív érzéseit, ha lemond a bosszúról, és arról az érzésről is, hogy neki milyen nagyon igaza van, a másiknak pedig mennyire nincs. Ezek a gondolatok csak megkeserítik az áldozat életét.

2009. aug. 16. 13:39
 10/13 anonim válasza:
100%
Milyen olyan céljai voltak a szüleidnek, amiket nem értek el ? (mail-em, msn-em: jmjm555@gmail.com )
2009. aug. 16. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!