Mi lenne a családdal, ha az anya már nem tudna elvégezni alapvető házimunkákat?
Hát igen, a férj dolga lenne, ami belefér az idejébe/kapacitásába. Ami nem, az a dolog várna, ez van. A legfontosabbakat kell előre venni.
Persze ha van segítőkész ráérős ember a közelben, akkor néha-néha szóba jöhetne.
A gyerekeket meg amint lehet, be kell fogni. És ez nem gyerekkínzás, sem gyerekmunka...
Ha már elkezdtek iskolába járni, akkor vannak akkorák, hogy néhány egyszerűbb, könnyebb munkát megcsináljanak!
Sőt, a legtöbb gyerek ő maga is szívesen segít, mert játéknak tartja eleinte. Utána meg azért csinálja, mert örül, ha megdícsérik!!!
Egész kicsi koromban már én porszívóztam és portöröltem, meg felmosni is szerettem a folyosón. Hasznosnak éreztem magam és örültem, ha megdícsérnek...
Persze egy idő után én is unalmasnak tartottam, de akkor már az én feladatom volt sok dolog. :-)
Később már főzni is én főztem, 10 éves koromban meghalt a nagyim, akkortól.
Ezek nem olyan nagy dolgok. Még a kád súrolás sem. Egy gyereknek testedzés... Függönyt meg fel/leveszi a férj, és bevásárol és vasal, mert a forró vasaló azért veszélyes gyerekeknek, bár ha ügyes/okos lány, akkor abba is belejön.
Bevásárlásba még a szomszéd is besegíthet. Azt én is szívesen megtenném ingyen egy közel élő ismerősnek...
Ez az állapot hosszútávon elsősorban azt a feladatot rója az apára, hogy minél többet dolgozzon. Hiszen több pénzt kell keresnie, a kieső fizetés, és a betegellátás miatt.
Nyilván ezek után aligha elvárható, hogy éjjelente még ő mosson, vasaljon, főzzön, porszívózzon, bevásároljon.
Mindenképpen kell külső segítség, akár heti egyszer, mama, testvér, bárki.
De már kicsi gyermekeket is be lehet fogni, kiviheti a szemetet, segíthet a boltból hazahozni a kenyeret, tejet. Ha tudtátok gépesíteni a háztartást, hároméves gyerek is be tudja tenni a mosni, mosogatnivaló. Sőt, el is tudja tenni a szekrénybe.
Elsősorban a férj feladata,de persze testvérek,szülők is besegitenek.
Nálunk is volt már erre példa,műtét után sok hét fekvés,majd az emelgetés 1 pohár vizben merült ki,még fürdéshez is segitség kellett,rokonok az ország másik végén,4 éves volt a lányunk.Párom vitte oviba,hozta,bevásároltak,mindent megcsináltak, a lányunk segitett neki (tényleg tud egy 3 éves segiteni,kipakol,bepakol,amig párom ölben tartott addig ágyról leszedett mindent áthúzáshoz,stb)
Előtte és mióta felgyógyultam,azóta se rám hárul minden házimunka,érdekes is lenne,én is dolgozom,igy megosztva csináljuk.
anyum párjának 14 évvel ezelőtt meghalt a felesége. :( ott maradt a 10 éves kislányával meg a háztartással.
kényszerhelyzet volt, de fantasztikusan megtanult főzni, takarítani, mindent ellátni amit általában egy nő szokott.
bejárónőre is lett volna pénz, de ő úgy gondolta, hogy a lány is hamarabb megtanulja a házimunkát, ha együtt csinálják.
a férj teljes lelki nyugalommal megcsinálhat minden munkát, nem esik le a gyűrű az ujjáról. már én is elkezdtem tanítani a páromat, mert ha várandós leszek, akkor neki is be kell állnia az itthoni feladatokba. meg amúgysem árt, ha ehhez is van némi fogalma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!