Ha a páromnak két keresztneve van pl Kovács Tamás András. /csak példa/ De én nem szeretnék Kovács Tamás Andrásné lenni, hanem csak Kovács Tamásné, az is lehetek? Vagy ha már így veszem fel a nevét, akkor kötelező a másodikat is?
2009. aug. 9. 11:41
1/10 anonim válasza:
Igen, kötelező, mert a teljes, hivatalos nevét kell felvenned. Bemutatkozásnál természetesen mondhatod azt a nevet, amelyiket a férjed használja, pl. ha a Tamást, akkor csak Kovács Tamásné, de a hivatalos okmányaidban mindkettő szerepelni fog.
2009. aug. 9. 11:50
2/10 anonim válasza:
Ez nem így van. Nagyapámnak is két keresztneve van, de nagyanyám a másodikat nem vette fel. Példának írom, hogy náluk így van:
nagyapám Takács József Aladár, de nagyanyám csak egyszerűen Takács Józsefné. Most jut eszembe, hogy a másik nagyapámnak is két keresztneve volt, de annak a mamámnak is csak egy keresztnévvel szerepel az asszonyneve.
2009. aug. 9. 13:01
3/10 anonim válasza:
Ez elég bonyolult dolog, ugyanis pl. egyik rokonomnak a neve el volt írva, de csak olyan apróságban, hogy egy ékezet pluszban volt a nevén és a feleségének is ugyanúgy kellett a nevét felvenni. Ezt nagyon komolyan veszik. Ebből gondolom, hogy ilyen típusú névváltoztatásnál akkor az egész nevet kell felvenni abban a formában, ahogy az a születési anyakönyvin van. Szerintem lehetsz Kovács Tamásné, de ahhoz vagy külön névmódosítási kérelem kell vagy a férjednek kell esküvő előtt megváltoztatni a névviselését. Kérdezd meg a hivatalban, ahol lesz az esküvőtök, mert ott meg tudják mondani, hisz épp az anyakönyvvezető az, aki a névváltoztatási kérelmeket is benyújtja.
2009. aug. 9. 13:19
4/10 anonim válasza:
Fel kell venni mind a kettőt. Sőt negyven éve is fel kellett venni, csak nem igen használta a mindennapi életben senki.
2009. aug. 9. 13:37
5/10 anonim válasza:
Igen, sajnos kötelező. De aláíráskor nem kell az egészet aláírnod... Vagy vedd vel csak a vezetéknevét, pl. X-né Y. Z.-alakban.
2009. aug. 9. 13:37
6/10 anonim válasza:
Nálunk úgy van, hogy apukám Tóth József István, anyukámat meg úgy hívják hogy Tóth J. Istvánné. Szóval kötelező felvenni. De ha megkérdezik hogy mi a neve, akkor azt mondja, hogy Tóth Istvánné:)
2009. aug. 9. 13:43
7/10 anonim válasza:
Második vagyok. Érdekes, mert mindkét mamámnak csak egy keresztnévvel szerepel a személyi igazolványában a neve. Nem csak a hasamra csaptam és mondtam valamit, tényleg így van.
2009. aug. 9. 15:11
8/10 anonim válasza:
Azért lehetett így, mert a nagyszüleidnél az anyakönyvezető öntörvényűen így csinálta és vagy nem vették észre vagy nem foglalkoztak vele. De a szabály az, hogy mindkettőt fel kell venni és hivatalos okmányok aláírásánál (pl. bank, önkormányzat, adóhivatal, szerződésekstb.) mindkettővel kell aláírni, de bemutatkozásnál vagy csak úgy aláfirkantásnál rövidíthetsz.
2009. aug. 9. 17:58
9/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat. egy darabig még nem lesz esküvő, csak szerettem volna tudni, hogy fel kell-e vennem. ezek szerint igen. na mindegy, nagyon szeretem őt, és azt szeretném hogy ha már a nevemből tudnák az emberek hogy hozzá tartozom, úgyhogy akkor felveszem mindkét nevét. mégegyszer köszönöm, hasznosak voltak.
2009. aug. 9. 21:14
10/10 anonim válasza:
Na, akkor megfejtjük nektek ezt a feladványt. Régen nem kellett felvenni. Ezért lehet nagymamák esetében másképp. Pár éve (talán kb. 10) változtattak a törvényen. Ekkor kötelezővé tették. És akinek addig úgy volt az okmányban, hogy xy-né, annak szépen a következő cserekor átírták, hogy xyz-né. Volt is az ismeretségi körben iszonyat felháborodás, mert akit 20 éve már XY-nénak hívtak, az elég rosszul viselte, hogy mostantól nem Y-né, hanem Z-né.
Szerintem is oltári nagy baromság, pláne, hogy a Z-t általában nem használják az emberek, hiszen az a MÁSODIK neve. De így szól a törvény.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!