Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Felvehetek más vezetéknevet?

Felvehetek más vezetéknevet?

Figyelt kérdés

17 vagyok.

Apu és anyu nem voltak házasok mikor megszülettem.

Egészen a születésem napjáig úgy volt hogy anyu vezetéknevét kapom.

Aztán "apu" akivel azóta sem tartom a kapcsolatot /azt sem tudom hol van/

felakart venni a nevére (anyu szerint azért hogy velem anyut magához láncolhassa).

Nem akarom az ő vezetéknevét viselni.

Felvehetem anyuét?

2012. okt. 21. 19:46
 1/8 anonim ***** válasza:
52%
Megvárod, míg nagykorú leszel és olyan nevet használsz, amilyet akarsz. természetesen szépen megfizeted az árát majd.
2012. okt. 21. 19:50
 2/8 anonim ***** válasza:

Természetesen kérvényezheted, van egy un. eljárási díj, de az nem lesz sok.

Sok sikert! :)

2012. okt. 21. 19:57
 3/8 A kérdező kommentje:

Utolsó

köszönm szépen :)

2012. okt. 21. 20:02
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha nagykorú leszel, betöltöd a 18-at, akkor nem függesz majd senkitől - a lakóhelyed szerinti illetékes anyakönyvvezetővel kell elintézni, oda kell benyújtanod egy kérelmet.

Vezetéknevekkel kapcsolatban valami olyasmi van érvényben, hogy speciális írásmódú, régies, történelmi nevet csak különös engedély birtokában vehetsz fel. Egyébként meg szabadon válogathatsz, lehet anyukádé is, az indoklásban szerepelhet az, hogy családon belüli rossz viszony miatt kéred ezt, mittomén.

Egyébként érdemes azért felkészülnöd, némi pénzt félretenni, mert ha megváltozik a neved az anyakönyvi kivonatod, az azt is jelenti, hogy ki kell cserélned a papírjaidat is, ld. iskolai érettségi bizonyítvány, jogosítvány (ha már van), személyigazolvány, stb.

2012. okt. 21. 20:05
 5/8 A kérdező kommentje:

Csincsi a vezetéknév.

Egyrészt jobban passzol a keresztvemhez,másrészt apu nevét nem akaom viselni...

2012. okt. 21. 20:08
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha a szüleid belemennek, akkor 14 évesen is lehet, egyszerűbb is, mert akkor még kevesebb papírodat kell átiratni. Bár asszem mindkettejük engedélye kell és ebbe apád biztos nem megy bele.
2012. okt. 22. 01:18
 7/8 anonim ***** válasza:
amúgy remélem, a keresztneved nem Csilla a Csincsi vezetéknévhez :D
2012. okt. 22. 01:18
 8/8 A kérdező kommentje:
Petra
2012. okt. 22. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!