Felvehetek más vezetéknevet?
17 vagyok.
Apu és anyu nem voltak házasok mikor megszülettem.
Egészen a születésem napjáig úgy volt hogy anyu vezetéknevét kapom.
Aztán "apu" akivel azóta sem tartom a kapcsolatot /azt sem tudom hol van/
felakart venni a nevére (anyu szerint azért hogy velem anyut magához láncolhassa).
Nem akarom az ő vezetéknevét viselni.
Felvehetem anyuét?
Természetesen kérvényezheted, van egy un. eljárási díj, de az nem lesz sok.
Sok sikert! :)
Utolsó
köszönm szépen :)
Ha nagykorú leszel, betöltöd a 18-at, akkor nem függesz majd senkitől - a lakóhelyed szerinti illetékes anyakönyvvezetővel kell elintézni, oda kell benyújtanod egy kérelmet.
Vezetéknevekkel kapcsolatban valami olyasmi van érvényben, hogy speciális írásmódú, régies, történelmi nevet csak különös engedély birtokában vehetsz fel. Egyébként meg szabadon válogathatsz, lehet anyukádé is, az indoklásban szerepelhet az, hogy családon belüli rossz viszony miatt kéred ezt, mittomén.
Egyébként érdemes azért felkészülnöd, némi pénzt félretenni, mert ha megváltozik a neved az anyakönyvi kivonatod, az azt is jelenti, hogy ki kell cserélned a papírjaidat is, ld. iskolai érettségi bizonyítvány, jogosítvány (ha már van), személyigazolvány, stb.
Csincsi a vezetéknév.
Egyrészt jobban passzol a keresztvemhez,másrészt apu nevét nem akaom viselni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!