Temetésen ezer éve nem látott rokonokkal tudtatok mit kezdeni, hogyan köszöntök odamentek mindenkihez "ismeretlenül "?
Ezen én is gondolkoztam annak idején a nagyapa halálakor. Ott volt a temetés, ahonnan a család származik, de már rég elköltözteknagyszülők is. Viszont a távoli ismeretlen rokonság ott lakika mai napig.
Mivel én a legközelebbi rokonai közt voltam az elhunytnak, így nem nagyon kellett mennem senkihez, inkább hozzánk jöttek részvétet nyilvánítani a távolabbi rokonok. Akkor megköszöntem, beszéltünk néhány szót, és jött a következő. Ez most ilyen gépiesnek hangzik, de egyébként volt valamiféle rituálé-jellege.
Nálunk -falun- még van halotti tor.
Temetés után a hozzátartozók meghívják a rokonokat, akik elmennek. (általában)
De lassan már mi is csak temetéseken találkozunk. :(
A nagymamám temetésén ez úgy történt, hogy állt a közvetlen család, a távolabbi rokonok odajöttek, édesapám pedig bemutatott azoknak minket, akikkel mi még nem találkoztunk, pl. az ő unokatestvérei vagy azok gyerekei.
Nagyon nagy a rokonság és nagy a távolság, viszont így nem voltak ismeretlen arcok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!