Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki fizesse a nővérem főiskolai...

Ki fizesse a nővérem főiskolai tanulmányait?

Figyelt kérdés
Nővérem 21 éves, csak fizetős képzésre vették fel. Ő nem igazán szeretne suli mellett dolgozni, anyukámnak meg teljesen lelkiismeretfurdalása van, amiért nem tudja kifizetni nővéremnek a sulit, mert nem állnak jól anyagilag. Gyakorlatilag csak kölcsönből tudná kifizetni. Mi ilyen helyzetben a teendő? Anyu nagyon szeretné, ha a nővéremnek lenne valamilyen végzettsége.
2009. aug. 6. 17:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
90%

Választhat különböző alternatívák közül.

1. nem kezdi el a sulit, jövőre megint felvételizik, egész évben tanul a felvételire, hogy növelje az állami képzésre való bekerülés esélyét

2. felveszi a diákhitelt egy összegben, abból kifizeti az első szemesztert, majd tanul mint a félőrült, hogy átvegyék februártól államira

3. alkalmi munkákat vállal a suli mellett és abból fizeti a tandíjat, elég húzós, de meg lehet csinálni

döntse el ő, mit akar, de lehetőleg ne anyuéktól várja, hogy fizessék a tandíjat, miközben ő a szebbik felét növeszti

2009. aug. 6. 17:41
 12/19 anonim ***** válasza:
90%
Na most olvasom, amiket a nővéred hozzáállásáról írtál. TI egy fillért se adajtok neki a suli kifizetéséhez, mert kidobott pénz lesz ablakon. most borítékolom, hogy a nővéred az első félévet sem fogja megérni ott ilyen hozzáállással. tényleg kár beléfektetni a pénzt!
2009. aug. 6. 17:44
 13/19 anonim ***** válasza:
90%

tapasztalatból beszélek!ne vegyen fel anyukád hitelt,mert ahogy olvasom,a testvéred nem is akar igazán tanulni.

a nővérem első évét a nagybácsim fizette,közel 2000euró volt a tandíj,és a testvérem 3hónap után otthagyta,mert egyszerűen nem ment neki,hiába akart tanulni,nehéz volt számára a menedzsment.Apukám képéről leégett a bőr,és minden eurót visszafizetett a bácsikámnak,és a testvérem tanult a hibájából.Már 27éves,de idén kezdi még csak a fősulit,neki ennyi év kellett ahhoz,hogy felnőjjön.Államilag támogatottra vették fel,úgyhogy ennyivel kevesebb gondja van.

Úgyhogy nem ajánlom a hitelt,a testvéred gondolkodjon előtte picit,és anyukád is,hogy biztos bele akar e menni ebbe!

2009. aug. 6. 17:47
 14/19 anonim ***** válasza:
90%

na ennek nem sok értelme van... mármint hogy fősulira járjon.

magad is írtad, hogy tanulni nem akar, akkor minek? hogy eltartassa magát? hogy fogja megtanulni, hogy az élet nem ingyen van, hanem tenni kell érte valamit?

nagyon sokan dolgoznak az egyetm vagy főiskola mellett.

én már 14 éves koromban kiegészítettem a zsebpénzemet újság kihordással és mással. és igazából nagyon jó érzés volt, hogy van olyan pénzem, amivel nem kell másnak elszámolni és megengedhettem magamnak olyan dolgokat, amit szerettem volna.

a nővéred nem vágyik függetlenségre? ha egyszer megérzi annak az ízét, akkor fog is érte tenni.

milyen céljai vannak a nővérednek?

2009. aug. 6. 17:51
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is ideje rádöbbenteni a hölgyet, hogy nem ártana, ha egy kicsit összekapná magát! 21 évesen már úgy lenne illő, ha hozzájárulna a családi költségekhez, nem még hogy ő vigye el a legtöbbet a kalapból, miközben csak lógatja a lábát. Mondjuk nálunk is a nővérem, meg én 18 éves korunktól önállóan éltünk, dolgoztunk, a későbbi tanulmányainkat is magunk fizettük, otthonról nem kértünk semmit, sőt nem is otthon laktunk. A bátyám viszont füle botját sem mozgatta, csak otthon sajnálta magát, akkor sem segített semmiben, amikor már rendes fizetése volt. Nem tudom, családon belül miből adódhatnak ezek a hozzáállásbeli különbségek, de egyre gyakrabban hallok ilyet... sajnos.
2009. aug. 6. 17:58
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

"Amúgy nem volt annyira rossz az átlaga, 3 körüli. "

Hát, ne haragudj, de a hármas körüli az elég gyenge eredmény ahhoz, hogy valaki továbbtanuláson gondolkodjék. Sokan kitűnő mellett még nyelvvizsgára hajtanak, hogy plusz pontot szerezhessenek, ő meg ellógatta magát egy hármassal négy évig? Akkor tényleg nem sok esélye van annak, hogy jobban fogja hajtani magát a fősulin, ahol csak a vizsgaidőszakban ébrednek rá legtöbben, hogy hoppá tanulni kellene. Felesleges pénzkidobás, különösen úgy, hogy nyilvánvalóan nem becsüli a munkát. Szerintem akkor tanuljon, ha valamilyen munkát képes belefektetni: vagy "kétkezit", hogy pénzt keressen a tandíjra, vagy "agyilag", hogy államilag finanszírozottra be tudjon kerülni. Még ez utóbbi sem éppen egy olcsóság, mert rengeteg térítés köteles dolog is van a sulikon.

2009. aug. 6. 18:02
 17/19 A kérdező kommentje:

Teljesen igazatok van sajnos, én nem pontoztam le senkit.

Az a baj, h anyu túlságosan is szívén viseli a sorsát/sorsunkat, nem szeretné, ha a gyereke elkallódna. Ezért képes lenne mindent megtenni. Én is magyaráztam neki ugyanazokat a dolgokat, amiket ti, de akkor csak én voltam a rossz testvér :( Én is szeretném, h a tesómnak jó legyen, de akarata ellenére nem tudja vele senki elvégeztetni a fősulit! Mert ugye azt a munkát már (állítólag) szívesen csinálná..

A 3-as átlag persze, h nem jó, csak itt valaki azt írta, h 2-essel is be lehet kerülni áll. finanszírozottra. Ez azért nem így van.. Minden relatív.

2009. aug. 6. 18:15
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom anyukádat... :[

A nővéred elég lelkiismeretlen, nem törődik vele, hogy mennyi gondot okoz anyukádnak, éli a kényelmes kis életét és eldönti, hogy mihez van kedve és mihez nincs...

Én azt javasolnám, hogy küldjétek el 1 évre DOLGOZNI valahová (bolti árufeltöltőnek, sepregetőnek, McDonaldsba, stb.), hogy kicsit megtapasztalja, milyen anapi 8 órai kemény munka, hogy semmit nem adnak ingyen, mennyi munkába kerül még a minimálbér megkeresése is...

Általában ez elegendő tanulság az ilyen lusta embereknek, hogy rájöjjön, sokkal kényelmesebb tanulni és megéri hajtani az iskolában a jó jegyért és ösztöndíjért!

Amúgy vannak tandíjmentes szakképzések is :

[link]

"...Szakképző évfolyamunk hallgatói családi pótlékra, árvaellátásra és diákigazolvány használatára jogosultak!..."

"...Iskolánk egy állásközvető cég közreműködésével segítséget nyújt a végzős diákok mielőbbi elhelyezkedéséhez..."

Igazából én a diákhitelt sem ajánlanám, mert mindjárt adósággal kezdeni valakinek úgy az életét, hogy még munkahelye sincs és kilátásban sincs, illetve kezdő fizetése lesz, ha lesz... Ez elég nagy butaság!

(Erre már sokan rájöttek, akik felvették a diákhitelt ezelőtt és most törleszteniük kellene.)

2009. aug. 6. 18:31
 19/19 anonim ***** válasza:
Én is munka mellett végeztem el a fősulit, és saját magam fizettem. Mi ezzel a gond?
2009. aug. 7. 08:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!