A bátyám tőlem kér segítséget, én pedig tőletek. Hogyan segítsek neki?
Meglepődtem amikor azt mondta, hogy segítsek neki hogy jobb ember lehessen, hiszen ő az az ember akitől mindenki fél és senki sem szeret és ez tetszik is neki. Ennek ellenére szeretnék neki segíteni mert a testvérem és szeretem. Nagyjából annyit kell tudni róla, hogy a kinézete is ijesztő, ő az akire ha ránézünk akkor kiráz a hideg, sugárzik belőle a rosszaság. Gyerekkorában is problémás gyerek volt, gyakran váltott iskolát (általánostól kezdve), kamaszkorában kitiltották helyekről meg minden olyat csinált amit csak el tudtok képzelni és rossz. A szüleim szerintem minden nevelési módszert alkalmaztak de egyáltalán nem használt nála semmi. Előre látni lehetett a sorsát.
Hamar elköltözött itthonról és bűnözésből akart megélni, mindig a saját feje után ment, mondhattunk neki bármit nem hallgatott senkire csak magára. Egyszer lopott és le is csukták, aztán még kétszer. Azt mondta nekem, hogy többször már nem akar oda menni mert már rendes munkát, esetleg családot szeretne (én is úgy gondolom, hogy 31 évesen már ideje) nem ki-be járkálni félévenként. Néha bejön hozzánk 10-20 percre de nem látják szívesen a szüleim, viszont az a gáz, hogy most egy haverjánál lakik és el akar jönni onnan mielőtt bajba kerülne. Ezt valahogy szeretném megbeszélni a szüleimmel de hát arra a 20 percre is alig akarják beengedni. Az utcán azért nem élhet. Próbál tisztelettudóan beszélni és viselkedni a szüleimmel de alig megy neki mert a szüleim folyton piszkálják.
Biztos, hogy meg akar változni. Annyira őszinték a szavai és látszik rajta hogy megbánta a tetteit, én a szüleim helyébe visszafogadnám (persze lennének feltételeim). Szeretnék segíteni neki de nem tudom, hogy hogyan lehetne. 31 évesen még nem késő újrakezdeni de hogyan tudná elkezdeni? Milyen munkát tudna így találni? Vagy egyáltalán hogy bizonyítson ha mások nem bíznak benne, félnek tőle? Arra gondoltam, hogy elköltözhetne oda ahol nem ismerik de azt most nem lehet.
Egy ilyen emberen hogyan lehetne segíteni? Egyedül bennem bízik.
20/L
Hát nem kis terhet rót rád, az biztos. Ha a szüleid nem akarják visszafogadni, akkor is van más alternatíva is. Pl albérlet. Na meg elszakadni a haveroktól. Mond meg neki, az a legnehezebb, hogy saját magán uralkodjon. Ha ez sikerül, akkor felnézel rá. Már elég idős ahhoz, hogy megtanulja mi a
helyes, és mi a helytelen viselkedés. Persze nem könnyű így albérletet na meg munkát találni, de erőlködnie kell, nem feladni, még lehet belőle rendes szeretetre méltó ember
Pszichológust csak súlyosabb esetben javasolok, de ez az. Hátha hozzátesz valamit a megoldáshoz.
Pár dologban ismételném és kiegészíteném a fentieket:
Tényleg elsősorban saját magán múlik, amit meg lehet tenni.
De van, amit nemigen tehet meg az ember, se más helyette, pl. tisztességes ember is nehezen talál munkát manapság hazánkban.
És van olyan dolog is, amely idő kérdése.
Először is valóban a külsején kell változtatnia. Nem csak a ruházatán, hanem napi borotválkozás, frizura változtatása. Egy teljesen átlagos kinézetű fiatalembert kell belőle csinálni. Tehát semmi öltöny! Nem csak mások miatt kell az átlagos külső, hanem hogy mikor belenéz a tükörbe, akkor ne az jusson eszébe egyből, hogy de kemény csávó vagyok.
Akkor, valóban tudatosítsd benne, hogy ha nehezen fog munkát találni, akkor azt ne vegye személyes támadásnak, mert manapság mindenki nehezen talál. Diplomások vannak munka nélkül, fiatalok, idősek, tehát bárhova néz az ember, bármelyik réteget nézi, mindenhol nagy a munkanélküliség.
nem tudom neked milyen haveri társaságod van, mennyi idősek, de ha nálad valamivel idősebbek is vannak, akkor talán a testvéredet is bevonhatnád a haveri körbe, ezzel is segítve, hogy a sajátjaitól el tudjon szakadni. Mert hiába nem akar velük haverkodni, mármint a régi cimborákkal, ha egyszer nincs más társasága, akkor előbb-utóbb úgyis náluk fog kikötni. Társaság nélkül ugyanis igen rövid ideig bírná, pláne egy ilyen múltú ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!