Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Hogyan segíthetek...

Mit tegyek? Hogyan segíthetek rajta? Nagyon nagy bajban van és szinte csak rám számíthat!

Figyelt kérdés
Unokahúgomról lenne szó. Nővérem és sógorom nagyon szigorú ( és szerintem rossz) szülők. Két lányuk van. Csak a tanulás érdekli őket, de már fanatikusan, a gyerekeiket nem is ismerik. Nem beszélgetnek velük, semmi. A kissebbik lány tizenhat éves, ő még otthon tanul, de már egyre nehezebben bírja. A nagyobbik, húsz éves lányuk, aki tavaly érettségizett, év vége után se szó, se beszéd, lelépett otthonról. Neki a bulizás, a normális gimis élet kimaradt, a szülei nem engedték. Kb. egy évig pótolta a mulasztást, néha-néha beszélt velem vagy édesapámmal telefonon, a szüleivel szóba sem akar állni ( amúgy ez kölcsönös ). Most visszajött, terhesen. A szülei nem fogadják vissza, ők úgy tervezték, a lányuk egyetemre megy, látni sem akarják már őt, amiért nem ezt tette, a szemükben halott. Az én szüleimhez (a nagyszülőkhöz) egyenlőre nem mehet, mert jelenleg anyukám is kitagadta őt a családból, bár ez csak úgy fél évig fog tartani, utána tárt karokkal fogadja majd az unokáját. A férjemmel fölajánlottam, hogy költözzön arra a fél évre hozzánk. Már két hete nálunk lakik és nem lehet vele eggyütt élni. Mindent széthagy, az általunk lefektetett ( egyáltalán nem szigorú ) házi szabályokat felrúgja. Pl. a szennyes fehérneműt a nappaliban tárolja, stb. Ráadásul érzelmileg sincs a toppon, rengeteg gondja van a "barátaival", drogozik, iszik, cigizik, mindezt terhesen, mindentől kiakad ( mosson el egy poharat, ilyenek ). Több kérdésem is lenne: 1) Hogyan vegyem rá, hogy tartsa be a viselkedési normákat a mi házunkban? 2) Úgy néz ki, nekem és a férjemnek kell visszaterelgetni őt a normális élethez. Már keresek pszichológust, de amikor említettem a dolgot, hozzámvágta a TV-irányítót. El kéne küldenem drogelvonóra, pszichológushoz vagy valami klinikára, nem tudom. Valahova, ahol segítenek neki. De ő nem akar menni! Hogy vegyem rá? 3) Úgy néz ki, hogy az egézs terhesség-anya leszek dolgot nekem kell vele végigcsinálni. Ő még fel sem fogta igazán. Hogy kézsítsem fel erre a dologra??? Kérlek segítsetek, tanácstalanok vagyunk! Túl nagy fába vágtam a fejszém. Kitenni nem akarom, hiszen a keresztlányom, ráadásul nagyon nagy bajban van, mégha nem is látja be! Hogyan segíthetek rajta? Szeretném, ha lenne még esélye normális életre. 32N

2012. szept. 11. 19:37
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Menj el vele a védőnőhöz, hallgassátok meg a baba szívhangját. Szerintem, ha érzelmileg a baba felé fordul, talán lesz esélye az önrombolásain változtatni. Fontos, hogy ne "vegyetek el" tőle egyszerre mindent, hanem készíts egy listát és abból dolgozzatok.

Egy mentálhigénés szakember mindenképpen kellene, ha ő nem megy , menj el Te, hogy legalább tippeket adjon és támogasson.

Nem lesz könnyű, minden tiszteletem a Tiétek. Sok erőt és kitartást kívánok!

2012. szept. 12. 09:12
 22/24 anonim ***** válasza:
A legfontosabb a drogelvono, az osszes tobbi azon mulik. A gond az, hogy soha az eletbe nem fog rendesen leszokni, ha nem o akarja, hanem te. Szoval kenyszeriteni, belebeszelni nem lehet. (ertsd:addig nyuzod, mig bele nem megy) Probalj az erzelmeire hatni. Pl. Szereti, varja a babat? Jozan pillanataban adj neki egy heliumos lufit. Mondd meg neki, hogy a lufi a babat jelkepezi, ha tovabb folytatja a drogot, es tarsait el kell engednie a ballont es igy a babat is, mert beteg, serult, rosszab esetben halott lesz a kicsi. Beszelj te szakemberrel (nezz utana rendesen, sok a kokler) es kerj tole tanacsot, mivel tudnad te "hazilag analizalni" mig nem kepes szakertohoz menni. Tiszteletem a tied, kitartast, varjuk a fejlemenyeket. :)
2012. szept. 12. 12:56
 23/24 omba ***** válasza:

Nagyon jó emberek vagytok!

A nővéredék viszont messze estek attól a fától, felháborító!

Nekem is van olyan gyerekem, ami hasonló züllésbe kezdett, épp váltunk az anyjával, - nagyon sok szar dolgot meg tettem érte, hát azért a gyerekem.

(nagyon örülök, hogy így történt, teljesen jó fej lett)

Kerestem drogtanácsadókat, sok van:

[link]

Nyilván ilyen esetük is több volt, tőlük kérjetek tanácsot!

2012. szept. 15. 17:44
 24/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, unokahúgom holnap elköltözik a szüleimhez, mert én belebetegedtem. Természetesen továbbra is segítek neki, csak már nem nálunk fog lakni. A másik unokahúgom jó hatással van rá, úgyhogy lehet, hogy összejön majd valamikor ( ki tudja, mikor? ) az elvonó. Viszont lassan kezdi felfogni, hogy anya lesz, úgyhogy remélem, ráébred, hogy nem folytathatja a káros életmódját. Már nagyban keresgélünk elvonókat, de neki még nem szóltunk. Mégegyszer köszi!
2012. szept. 16. 10:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!