Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Van esetleg itt olyan, aki...

Van esetleg itt olyan, aki fiatal (egyetemista, főiskolás) korában a családi légkör miatt gyakorlatilag kényszerült elköltözni? Hogy tartotta el magát?

Figyelt kérdés
Tehát semmi képzettséggel, és tanulás mellett, albérletbe ment-e valaki, kezdett-e így neki az életnek.
2012. aug. 22. 01:01
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A második vagyok. Megnéztem és a Semmelweis Egyetemen tényleg nem kapsz sokat. 4,5ös átlagra 25000 jár. A felvi pont hu-n meg lehet nézni bármilyen egyetem bármilyen szakára az ösztöndíj átlagos összegét. A műszaki és közgáz szakokon bizony van 40-50 ezres ösztöndíj is. Az tehát, hogy nem vagyok tisztában vele, csak fél igazság.

98 ezerből pedig ahogy írtam meglehet élni, de attól még nem sok. A megélhetés nem azt jelenti, hogy éhezteted magad és folyamatosan stresszelve kell spórolnod. Nekem csak a kaja kerül 50 ezer forintba. (1 ezres az ebéd és majdnem egy ezres a többi. Ez még nem is drága.) De persze, ehetsz napi egyszer is, de szerintem így már nem éri meg, hogy éhezel.

Ha az albi ami ugye nem koli (mert a kérdésben albérlet van írva) CSAK 30.000 rezsivel, akkor is 80 ezres kiadásnál jársz. A maradék 18 simán elmegy a többi dologra, mint bérlet, tisztítószer, tisztálkodószer, 1-2 gönc és 1-2 buli. Plusz bármi tönkremehet és az ember előrelépni is szeretne, tehát nem árt néha félretenni pár ezrest.

Én megértem, hogy a kolisok elvannak 50ből úgy, hogy otthonról hoznak kaját vagy a menzán esznek és nem kell takarítaniuk sem vagy ingyen van.. De egy albisnak ez nem sok. Nem lehetetlen, de nem sok. Ráadásul így hogy ösztöndíj esélyed sincs és a diákmunka sose stabil, én nem vágnék bele.

2012. aug. 24. 03:04
 12/12 anonim ***** válasza:

50 ezer forint csak kajára??? Valamit nagyon rosszul csinálsz akkor. Nekem összesen van 40 ezrem egy hónapban mindenre (szállás, utazás, étel, tisztálkodás stb.), ebből ha kifizetem a kolit és a bérletet, marad 20 ezer, ezt osztom be a kajára és a tisztálkodási szerekre. Így élek már 2 éve, és még nem haltam éhen. Félretenni semennyit nem tudok, de hát ki tud manapság?

Kérdezőnek meg azt tudom mondani, hogy szociális ösztöndíjjal és bursával kezdje (igaz, nekem bursám nincs, mert hiába igényeltem, nálunk nagyon kevés ember kapja), ez így összesen 20-25 ezer forint, a legolcsóbb szoba már kijön ebből, ha jó helyen keresgélsz. Kajára meg mint írtam, elég kb. 15 ezer forint, ha nem akarsz mindennap kaviárt enni. Hétvégi diákmunkával össze lehet kaparni. Pihenni emellett nem nagyon fogsz tudni, de hát ez van, legalább éhen nem halsz.

2012. szept. 9. 08:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!