Aputól hárman örököltünk egy házat, volt egy élettársa igy a fele az élettársa lányát illeti. Apai részről a nővérem és én kaptuk a másik felét. Az élettárs lánya az adósságba se szállt be. Most meg egy villanyáltalány jött ki kamatostól. Mit tegyek?
Ennek fuss neki még egyszer, mert nem értem.
Csak arra tudok gondolni, hogy a fele eleve a lányé volt, és ő nem öröklés jogcímén jutott hozzá.
Ha ő is apukád örököse lenne (ehhez az kéne, hogy a féltestvéred legyen), akkor nem a felét, hanem az egyharmadát kapta volna.
Szóval írd le rendesen, hogy hogyan volt, mert így válaszolni sem lehet.
Ha az élettárs lánya apukádnak nem gyereke, és nem is fogadta örökbe, akkor ő nem örökölt apukád után, hanem eleve tulajdonostárs volt az ingatlan felén, ti pedig tesóddal 1/4-1/4 részt örököltetek, jól értem? És 1/2 rész meg a lányé volt eleve?
Csak így van értelme.
Ebben az esetben is persze az ingatlan terheit is mindenkinek arányosan kell viselnie, de!!!: a hagyatéki terhek csak titeket mint örökösöket terhelnek!
Tehát nem mindegy, hogy a terhek, amikről beszélünk, csak a ti örökrészetekhez kapcsolódnak-e, vagy az ingatlanhoz magához (pl. rezsi, felújítás költségei, a teljes ingatlanra(!) felvett hitel törlesztése, stb.).
Ja, és persze a rezsi esetén számít, hogy ki lakik ott!
Szóval ennyi információból sajnos jogilag lehetetlen megfelelő választ adni a kérdésedre, ezért azt tanácsolom, hogy fordulj ügyvédhez, aki majd kikérdez rendesen, és megnézi a hagyatékátadó végzést, a tulajdoni lapot, meg mindent. Ő majd kibogozza, mi a helyzet, mert nem mondtad el eléggé világosan sajnos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!