Anyukám és apukám testvérei a keresztszüleim, kiskoromtól kezdve (viszonylag) normális volt a kapcsolatunk, ajándékok szüli-és névnapkor, ottnyaralások...stb. Aztán ahogy betöltöttem a 18at kijelentették, hogy már nem lesz ajándék többet(nem ezzel van bajom, mielőtt félreértitek), csak aztán ez addig fajult, hogy a napokban töltöttem a 24et és már annyi se volt, hogy boldogot, vagy valami. Hozzáteszem, minden hétvégén jönnek hozzánk(mert mamám is velünk él, és ugye keresztanyám anyukája). Most komolyan, tényleg a keresztgyerek 18éves koráig keresztszülő valaki? Én úgy tudtam, élete végéig. Akkor hogy is van ez? Amúgy annyira szívesen a képükbe vágnám, de abból családi vita lenne, azt pedig anyuék miatt nem szeretném, de komolyan kezdem azt érezni, hogy utálom őket, pedig nem egy ismerősömtől hallom, mennyire jóban van a keresztszüleivel, komolyan irigylem őket:(
2012. júl. 22. 19:12
1/8 anonim válasza:
a keresztszülő az az élete végéig az marad és nagy bunkóság hogy egy boldog szülinapot se kapsz mert azt azért legalább illene nekik
2012. júl. 22. 19:23
2/8 anonim válasza:
Tradicionálisan a keresztszülők feladata az, hogy felneveljék a gyermeket, vagy segítsék a nevelését akkor ha a szülőkkel történik valami. Ma Magyarországon az a szokás hogy középiskolai ballagásra és az esküvőre illik adniuk 1-2 napi fizetésüknek megfelelő összeget.
2012. júl. 22. 19:45
3/8 anonim válasza:
Itt nem is a keresztszülőségről van szó, hiszen ők valójában a te nagybátyád, nagynénéd is. tehát már csak ebből kifolyólag is illik az ünnepelt rokont köszönteni.
De arról nem írtál, hogy visszafelé tőled ők megkapják az odafigyelés? Valamilyen hálát kifejeztél azért, hogy vállalták a keresztszülőséget (ugyanis ezért te hálával tartozol nekik, nem lett volna ugyanis kötelező ez a feladat számukra)?
2012. júl. 27. 21:07
4/8 anonim válasza:
Mikor én voltam gyerek, a kicsik felét nem keresztelték meg, ott "tiszteletbeli " keresztszülőnek a névadó szülőket tekintették. Ők valójában tanúk voltak a névadó ünnepségen, mindenféle további kötelezettség nélkül.
A keresztelés a tényleg vallásos emberek körében fennmaradt az előző rendszerben is, akik akkor hitük alapján vállalták a keresztszülőséget, azokat a lelkiismeretük vezeti, semmilyen időkorlát nincs!
Ha te a 18. szülinapig kaptál ezt-azt, köszöntést és azóta semmit, ez arra utal, hogy eddig is csak nyűgnek érezték a kényszerből elvállalt (nem illik visszautasítani a felkérést) keresztszülőséget!
2012. júl. 27. 21:52
5/8 anonim válasza:
Életük végéig azok. De figyel ez még mindig jobb helyzet. Nekem aki a "keresztanyám" azzal ki nem állhatjuk egymást sose volt az, hogy szülinapkor felkszönt egyáltalán nem beszélünk. Nem is emlékszek, hogy mikor találkoztam vele utoljára. 17/l
2012. júl. 27. 22:09
6/8 anonim válasza:
A keresztelői fogadalomnál (reformátusoknál) a gyerek keresztyén nevelésére tesznek ígéretet a keresztszülők. Vagyis ez az eskü a konfirmációig tart. Unána ugyan a keresztszülők még továbbra is keresztszülők névleg, de már nincs ennek egyházi szerepe - simán gyülekezeti tagok, vagy testvérek mindnyájan.
2012. júl. 28. 01:57
7/8 anonim válasza:
Én nem is ismerem s kereszt szüleimet:DD
Nálunk úgy van,hogy névnapra-szülinapra,egyéb ünnepekre jönnek-megyünk.(mondjuk az egyik keresztlányom már 24 éves,de vele csak ritkán találkozunk,mert messze laknak)
De azért fel szoktuk köszönteni(ha csak e-mail-ben is)
2012. júl. 28. 10:56
8/8 anonim válasza:
Életed végéig keresztszülő, nem csak 18 éves korodig. Az én "keresztapám", aki anyám testvére, még az esküvőmre sem jött el. A gyerekemet sem látta még. Most 7 hós. Gyönyörű keresztapa, mit ne mondjak.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!