Mit lehet tenni ilyen esetben?
Figyelt kérdés
A gyermekem 14 éves.Ugy alakult az életünk,hogy tavaly kiköltöztünk külföldre munka miatt.Egy évet itt járt iskolába,többé-kevésbé beilleszkedett,az én meglátásom szerint már jol beszéli az itteni nyelvet,iskolában tovább mehet a következö évfolyamba,de kijelentette hogy nem hajlando tovább itt tanulni,haza akar menni magyarországra,és ott folytatni az iskolát...Na mármost,mi nem tehetjük meg hogy hazaköltözzünk,itt dolgozunk,és a továbbiakat is itt tervezzük.Mondtam a gyerekemnek hogy sajnos ezt nem tudjuk megoldani,gondolja át mégegyszer,nem mindig adodik ilyen lehetöség.Hallani nem akar rola hogy itt folytassa az iskolát.Tanácsot szeretnék kérni,mit lehet ilyenkor tenni,mi lehet a megoldás hogy mindenkinek jo legyen?2012. júl. 20. 16:18
1/9 anonim válasza:
Esetleg ha van itthon valami ismerős vagy rokon,akinél lakhat,akkor pl oda is költözhet,vagy pedig muszáj elfogadnia.
2/9 anonim válasza:
Ez sajnos nem kívánságműsor, neki is be kell látnia...
A miérteket lehet boncolgatni, legfennebb, keresni ott egy másik iskolát.
3/9 anonim válasza:
Kérdezd ki, hogy mi a baja az ottani iskolával! Esetleg egy másik iskola? Sajnos ebben a korban már képes a gyerek megérteni, hogy a család boldogulásáért alkalmazkodnia kell. Mondjátok, hogy 14 éves gyerek egyedül nem élhet, akkor haza külditek, de nevelőotthont kerestek neki! Az sem lenne paradicsomi helyzet. Esetleg nagyszülő, nagynéni szóba jöhetne - ha vállalnák a felelősséget.Örüljön, hogy olyan nyelvtudást szerezhet így, amiért mások akár 1 millió forintot is kifizetnek magántanárnak. Tény, hogy a kinti oktatás más, mint az itthoni, de ez sem tökéletes. Egy középiskolai kollégiumban sem vállalják a pátyolgatását a szülő helyett. De ti ismeritek, önálló-e, felelősségteljes-e, lehet-e benne bízni.Vagy elkallódna-e, sodródna a társasággal, pláne, ha egyedül élne egy lakásban szülők nélkül. Nehéz dolog, de ilyenkor a legmakacsabbak, felnőttnek érzik magukat, de az önállóságra még nem mindegyik érett.
4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ,igen sajnos arrol sem akar hallani hogy egy másik iskolát keresünk itt neki,egyszerüen mindenáron haza akar menni,és otthon akar iskolába járni.Sajnos kilátástalannak érzem a helyzetet,és nem látok megoldást,mivel otthon senki nincs aki felelösséget vállalna érte.Sajnos nem látja mennyire komoly dolog ez,és milyen nagy problémát zudit ránk ezzel.Nem megbizhato az önálló életre,ilyenformán az a megoldás kizárható hogy otthon legyen egyedül.Nemtudom mi lesz a kimenetele a problémánknak,de ahogy ismerem nem fog változtatni az elhatározásán..Egyáltalán van joga ehez?Ha lehet igy fogalmazni?
2012. júl. 20. 17:18
5/9 anonim válasza:
Nincs hozzá joga, 18 éves koráig a gondviselő dönt minden ilyen ügyben. Arról próbáld kifaggatni, hogy mi baja a külföldi iskolával. De ha ennyire nem érti vagy nem akarja megérteni, miért muszáj külföldön élnetek, messze nem érett meg arra, hogy haza menjen egyedülés ott tanuljon, csak belerángatnák minden hülyeségbe. Kint meg legalább tanulja a nyelvet minden nap ésatöbbi...
De ha te azt mondod, hogy nem, ez így lesz és pont, abba neki nincsen törvényileg beleszólása.
6/9 A kérdező kommentje:
A baj még fokozható,mivel beszéltem már erröl vele,és azt mondta hogy itt nincsenek barátai mint otthon,egy év távlatából "még" nem beszéli ugy a nyelvet ahogyan azok akik már akár csak 3 éve itt élnek.Erövel nem lehet folytatni a dolgot,az rendben hogy elmondjuk neki hogy ez van,nincs más választása,na de,ahogy ismerem megkeseriti a mindennapokat,nem jár pontosan iskolába,csak a problémákat okozza majd,csak azért mert nem ugy történtek a dolgok ahogyan ö eltervezte.Az utobbi két honapban már volt olyan probléma vele az iskolában hogy reggel nem kelt fel idöben,és késöbb sem ment be,nekem kellett beszolni hogy ma nem megy iskolába.Igy dolgozni sem lehet ilyen idegállapotban,vagy legalábbis nehezen.Még egyszer megbeszéljük vele ezt,remélem hogy megérti a helyzetet,de ha végképp nem akarja belátni,inkább nem is gondolok bele mi lesz.....:(
2012. júl. 20. 17:43
7/9 anonim válasza:
Akkor itt nem csak az a probléma lehet, hogy vágyik a magyar iskolarendszer után, hanem ebben látja a hatalmát felettetek, sakkban tarthat benneteket. Micsoda dolog, hogy nem megy be az iskolába? Ezt itt sem tehetné meg. Meg nincs barátja? Hát üljön az internet elé, a világ minden táján találhat magyar nyelvű valakiket, akivel levelezhet, beszélgethet. Valami miatt ellenetek dolgozik a gyermek. Egyébként megértené, hogy ti sem örömmel vagytok ott, hanem ez az egyetlen racionális lehetőségetek. Esetleg ti is barátkozhatnátok hasonló korú gyermekkel bíró szülőkkel, nem az ő feladata volna a barátkeresés. Mondja el, ő hogyan képzelné el a jövőt: itt se pénz, se állás, javasoljon megoldást. Rá kellene jönnie, hogy egy felnőtt ésszel bíró ember alkalmazkodik a lehetőségekhez, s nem makacsul hajtja a magáét. És főleg, hogy neki is vannak kötelezettségei, nem csak vágyai.
8/9 A kérdező kommentje:
Jó rálátásod van a dolgokra.Jó lenne tudni hogy miért van ez igy,mert mostmár én is azthiszem hogy "ellenünk" dolgozik.Ha szeretettel vesszük körül a gyermeket,és mindig probáljuk a helyes utra terelgetni,el lehet "rontani".Mindezidáig azt gondoltam hogy akivel nem foglalkoznak gyerekkorában,az elkallodik,tévutra tér,de mostmár bizonytalan vagyok abban amit idáig tettem,és ahogyan megtettem azt vele kapcsolatban.Mindenesetre köszönöm a véleményed,annyit segit hogy láttatja velem nem vagyok egyedül aki másképp"látja a dolgokat gyerekemmel ellentétben.
2012. júl. 20. 18:47
9/9 A kérdező kommentje:
A mai napon kiderült hogy egy 20 éves fiuval akar összeköltözni,és ezért ez az egész!Teljes tanácstalanság!!!
2012. júl. 22. 16:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!