Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ajándékot visszakérni csak...

Ajándékot visszakérni csak szerintem nem helyes?

Figyelt kérdés

Egy gazdag külföldi családnál lakom most ahol év elején kaptam egy mobiltelefont "ajándékba" (?). Egy drága készüléket.

Azt mondták enyém lehet nekik már nem kell tartsam meg. Eladhatom, csinálhatok vele amit akarok.

Idő közben meghibásodott kétszer is mind a kétszer saját pénzből megjavíttattam. Közben vásároltam magamnak egy másik készüléket is mert megtetszett és nagyon olcsón megvehettem valakitől (itt külföldön alig kerül valamibe otthon ilyen telefonom soha nem lehetne). Nem nagyon mutogattam mert tudtam, hogy nem szeretik hogy érdekelnek ezek a dolgok, de valahonnan megtudták hogy van. Ma azt mondta vacsoránál az apa, hogy hallotta hogy van egy új készülékem és hogy adjam oda a telefont mert jó lenne a nagyobbik fiúnak.

Én pedig úgy vagyok vele, hogy nem akarom már visszaadni. Nyár végén utazom haza. Ugyanakkor szeretem őket és nem akarom megbántani, nekik tudom ez csak egy filléres műanyag és fém kacat.

Mit gondoltok mit kéne tennem?

2012. júl. 8. 20:45
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ. Egy ilyenből könnyebb építkezni (bármelyik választás mellett mint egy sima igen/nem válaszból)

Bevallom ezt érzem én is és igen lehet megerősítést várok csak hozzá. És hazudni valamit könnyű lenne, de mégsem akarok.

Az hogy megmondom nekik, hogy megszerettem a telefont és sokat költöttem rá ezért nem fogom visszaadni egy elég nehéz dolgo. Főleg azért mert nem hárítja a felelősséget valami külső körülményre, bevallja hogy önző vagyok és azt is, hogy ragaszkodom egy tárgyhoz. De azt hiszem ez lenne a legérettebb út. Ez vagyok én és elfogadom magam így.

Egy ilyen dolog mindig nehéz, még önmagunk előtt is. Vagy akár vissza is adhatom kicsinyes megjegyzésekkel, hogy persze hogy nem gond, hiszen alig került nekem valamibe hogy újra működésbe hozzam de most mégis szívesen visszaadom. Vagy valami hasonló. Ez is nehéz döntés lenne magam miatt mert veszítenék. Ráadásul kicsinyesen köpkölődve. Nem lenne okos dolog.

Visszaadhatom mosolyogva is ami sokak szerint morálisan helyes lenne. De akkor veszítenék beletörődve. ÉS végigkísérné az életem, hogy veszítettem és hogy beletörődtem.

Vagy hazudhatok is. Ami könnyebb. Eldugom a telefont és azt mondom ezért cseréltem el a mostanit. Kérdeztem az eladót, de nem cseréli már vissza. Nagyon sajnálom. De ez hazugság és hárítás. Egyszerűbb?.. az. Ez is egy nyertes út? az.. de nem vállaltam itt ismét csak magam.

2012. júl. 8. 22:11
 22/29 anonim ***** válasza:
Én nagyon finoman megkérdezném, hogy esetleg megtarthatnám-e mert megszerettem. Lehet ők nem is tudják, hogy neked sokat ér ez a telefon.
2012. júl. 8. 22:55
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem egyszerűbb hazudni. Lehet, hogy rövidtávon igen, de hosszútávon eléggé bonyolítja a helyzetet. Eldugni a másikat, kínosan ügyelni arra, hogy azt meg ne lássák, az elég fárasztó. Ha meg lebuksz, az nagyon égő.

Mondd azt, hogy nagyon megszeretted, a szívedhez nőtt. Igaza van az utolsónak, lehet, hogy nem tudják, hogy neked az milyen fontos. Kiváncsi lennék, hogy újra felhozzák-e, hogy add a fiúnak. Eléggé sz*rrágókra vallana.

2012. júl. 8. 23:19
 24/29 A kérdező kommentje:

Hát hamarosan kiderül. Mindenesetre nagyon rossz érzés az egész. Igazságtalannak érzem teljesen, de ugyanakkor nem tudom mi lenne a jó lépés.

Persze azt mondjátok adjam vissza. De ha visszaadnám még inkább úgy érezném. És ha ők nem is lennének rólam rossz véleménnyel, én annál inkább márpedig ebben a kapcsolatban szerintem én is vagyok olyan fontos mint ők. Ez nagyon önző tudom, de így érzem. Nekem is van igazságérzetem.

2012. júl. 8. 23:44
 25/29 anonim ***** válasza:

Azt írod, hogy náluk laksz, együtt vacsoráztok. Nem tudom hogy van ez, de gondolom sokat köszönhetsz nekik, és nem tudom pl az ételbe bele kell-e adnod. De ha azt vesszük ehhez képest semmi az, amit a telefonra költöttél. Én ebben az esetben vissza adnám jó szívvel.

De egyébként én sem vagyok a híve a visszakérésnek. A húgom ilyen, neki nem kell, odaadja, és mikor én örülök neki, pár nap múlva rájön, hogy mégis csak jó lenne neki is. Ilyenkor is visszaadom, mert végülis az övé, ez van.

De ha olyan ajándék lenne, hogy szülinapi, amit direkt nekem vesz, és visszakéri, az más kategória. Azt nem adnám vissza senkinek.

2012. júl. 9. 10:02
 26/29 A kérdező kommentje:
Nem pár napról van szó. Egy éve nálam van a készülék már.
2012. júl. 9. 14:04
 27/29 A kérdező kommentje:
Nem egy alkalmazást vettem már rá, + vettem hozzá egy tokot futni és egy kijelzővédő fóliát is rendeltem már otthonra.
2012. júl. 9. 14:06
 28/29 anonim ***** válasza:

Mostanra már biztos eldöntötted, hogy végül megtartod-e (vagy esetleg mégis visszaadod).

Megosztod velünk?

2012. júl. 11. 15:45
 29/29 zusomJe válasza:

Te vagy vendég egy idegen országban, kultúrában, családban! (akik valszeg költöttek is rád elég sokat), neked kell alkalmazkodnod. Add vissza, legyen benned tartás!

VAGY

A családfő kellemetlen helyzetbe hozott és nálad a labda, de visszaütheted, ha elmondod, hogy mennyire megszeretted, milyen sokat költöttél rá, meg hogy a másik telefont igazából elígérted anyádnak vagy valakinek... elég szívtelennek kell lenni ahhoz, hogy egy gazdag ember erre azt mondja, hogy add vissza!

2012. júl. 25. 03:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!