Mi a szabály az asszonyok névviselésével kapcsolatban?
Figyelt kérdés
Pl. Tóth József és Kis Ildikó házasságot kötött, az asszony a Tóth Ildikó nevet vette fel. A férj elhunyt, újabb házasságkötés esetén maradhat-e a feleség neve Tóth Ildikó? (feltéve, hogy az új férj nem ellenzi)2007. aug. 15. 21:59
1/8 anonim válasza:
Szerintem igen.
Hiszen a saját születési neved is megtarthatod a házasságkötés után, így szerintem ezt is.
2/8 anonim válasza:
Nem tarthaztod meg. Nekem legalábbis ezt mondta az anyakönyv-vezető, mert a ha férjhez mész vagy az új férjed nevét vagy a születési neved tartod meg, de az elöző férjed nevét nem.
Addig tarthatod meg a volt férjed nevét amíg nem mész újból férjhez.
3/8 anonim válasza:
Tesék felcsapni a jogszabályt! "Ha a feleség házasságkötéskor felveszi férje vezetéknevét, azt megtarthatja válás után és új házasságában is."
4/8 anonim válasza:
Igen, megtarthatja a feleség az elvált, vagy elhunyt férje nevét, SŐT, az új férje is felveheti az asszony előző férjezett nevét, Tehát ha Tóth Ildikó férjhez megy Nagy Istvánhoz, akkor Nagy István lehet Tóth István. Bár nem tudom melyik férfi szeretné ezt!!??
5/8 anonim válasza:
igen maradhat ha te nem szeretnéd megváltoztatni
6/8 anonim válasza:
Megtarthatod,apukám volt felesége is megtartotta.
7/8 anonim válasza:
Eléggé kacifántos ez a dolog.Szerintem véglegesíteni kellene egyformát és nem lenne több akár félreértésre okot adó lehetőség.Úgy gondolom,ha egy nő szeret egy férfit akkor a nevét sem szégyen viselnie.Kicsit a "kivagyiság" felé visz ez a lehetőség.Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a doktori cím használatánál felmerül probléma.Egyáltalán nem mindegy,hogy valaki dr,Nagy Istvánné,vagy pedig Nagyné dr,Kovács Éva.Ezért szerintem két forma lenne ideális:a hagyományos és megszokott X-né forma,illetve a férj vezetékneve a né képzővel és a születési név.Halálozás estén pedig az illető hölgy dönthessen használja-e az özvegy előtaggal volt férje nevét továbbra is,vagy leánykori nevét szeretné.Válás után tisztább lenne a kép ha visszaállna a leánykori név,mert szerintem sok férfi nem örül túlzottan,hogy ex nejük továbbra is használhatja azt.Esetleg lehetne új forma hogy az egyenjogúság ne sérüljön: mindkét szülő születési vezeték neve és keresztnév.Például Nagy István és Kovács Éva fia Nagy Kovács Zsolt.Természetesen egy két név így elég terjedelmes lenne,de tökéletes megoldás nincs.
8/8 anonim válasza:
A névválasztás lehetösége manapság nem elérhetetlen, söt.Mikor elöször hallottam egy gyerek nevét a büszke apukátol, meglepetésemben akaratlanul kicsuszott a számom:"Egy spanyol lord talán a kicsi?!"Köztudott a spanyolok hosszú neve, ha egy gyermeknek mindkét szülö családi nevét + két utónevet is adunk, akkor majdhogynem kitolunk vele, ha majd aláirásra kerül a sor.Magam is sokszor sóhajtottam fel: "Most szeretnék csak Kis Èva lenne!!!"Példának legyen itt: Kerékgyártó Hidvégi Annamaria Valéria. A Kis èva nekem jobban tetszik, ha be kell mondani vagy alá kell irni, s erre bizony sokszor kerül sor életünk során.Az asszonyneveknél is jobb a rövidebb választás, mert a többi ugyis csak valami disz inkább, de nem használják se a szomszédok, se a munkatársak, az ismerösök meg és családban meg pláne nem.De mivel vélemények különbözöek, én elfogadom másokét is, csak nem követem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!