Munkakeresés a család nyomása alatt?
18-19 évesen érettségiztél. Az elmúlt 3-4 évben semmit sem dolgoztál?
Csak webmesterként keresel munkát? Mert nem hiszem, hogy évek alatt nem volt felvétel egyetlen (pl.) Tescoba sem, vagy gyárba, vagy bármelyik maszek kisboltba.
A kiválasztott szakma ingyenes? Vagy fizetik a költséget?
Mindkettő lehetőség szuper, használd ki.
Érettségivel kitörölheted a ***-d, bár manapság már diplomával is sajnos.
Jó, ha minél több lábon állsz, ha csak 1 szakmád van papíron, amihez a gyakorlatban nem értesz és nem is szereted, mégis mit vársz?
Rengeteg az álláskereső, én sem pont téged választanálak ezek ismeretében.
Tehát ha a szakmádban nem is tudsz elhelyezkedni,azért még bármi mást elvállalnál, vagy azért van némi elképzelésed, hogy mit dolgoznál szívesen?
Én azt mondom, hogy semmiképp se végezz el egy olyan szakmát/tanfolyamot,amit ők erőltetnek rád. Találj ki valamit magadnak mindenképpen. Gondolkozz el, ha kell órákig, olvasgass,nézz körül a neten, és találd ki mit szeretnél.Mik a vágyaid! Na meg amit az elején írtam. Ha úgy vagy vele, hogy mindenképp a pénzkeresés a lényeg, akkor valamit mindenképp vállalj el. Nagyonsokan dolgoznak szinte az éhbér feléért, csak azért, mert valahol el kell kezdeni, plusz azért, hogy később valami referenciájuk legyen, és tudjanak előrehaladni.
Pl én is a semmiért melózom kb jó régóta, de már van látszata és tudok feljebb menni a ranglétrán is. Többszáz önéletrajzot el kell küldeni,személyesen kopogtatni akár a csatornázásiaknál, hogy van-e munkaerőfelvétel stb.
Itt választhatsz új szakmát magadnak, ingyenes képzés keretén belül.
A szüleid még az előző rendszerben éltek, amikor nem volt olyan, hogy nincs munkád. Ha nem volt, az állam adott, ha nem mentél, lecsuktak mint közveszélyes munkakerülőt. Ezért a legtöbb mai szülő nem megértő a gyerekei álláskeresési problémái iránt.
Egyébként ezt én is megéltem. Már úgy értem a "minden rossz amit csinálsz, amíg munka nélkül vagy" fázist.
Amit tudok mondani:
- Vállalj el bármit amit találsz. Gyorséttermi és Tesco-s melók. Sz*rok, de legalább vannak.
- Diákszervezetek. 22 évesen még bemehetsz bármelyikhez, ez óriási előny. Sok munka amit adhatnak kamu vagy béna, de kehet hogy találsz olyat amelyik bejön.
- Minkanélküli segély és tanácsadás. Sorbanállás, küzdelem a bürokráciával, egóromboló, de pénzt hoz a házhoz és kedvezményes (ha nem is mindig minőségi) számítógépes tanfolyamokhoz is lehet jutni.
- Ha a szüleid hajlandóak fizetni, menj vissza a suliba. Ettől mondjuk az otthoni helyzeted nem változik meg, de legalább haszon szakmát tanulsz. Ha most nem is tűnik annak, szerintem az informatikai tudásod fejlesztése jó befektetés.
- Állásközvetítők. Biztosan próbáltad már és sok köztük a kamu.
Az én kedvencem a Kelly Services, ami direkt angolos munkákra megy rá. Ha nyelvet tudsz ajánlanám.
Amúgy hol jártál webmester képzésre? Mit tanítottak/meddig jutottatok?
Ha már a nem megértő szülőknél tartunk: az álláskeresés művészete az amit a szülők többnyire nem értenek és ezért nem is tudnak benne érdemben segíteni, pedig ezen áll kezdetben minden. Esetleg érdemes megnézni te jól csinálod-e.
Önéletrajz: döbbenetes módon az emberek többsége tökéletesen rosszul csinálja, pedig egy gyors "önéletrajz minta", "CV" vagy "curriculum vitae" kereséssel letölthető egy tetszetősebb sablon. A külcsínre érdemes időt szánni, ez kitűnő módszer a kitűnésre. Számítógépes tudásnál nyugodtan leírhatod hogy konkrétan melyik programokkal (Word, Excel, aknakereső) dolgoztál már. A motivációs levél szintén olyasmi amit nem szoktak szeretni a kezdők, pedig (munkahelyi tapasztalat híján) ez az ahol még hatni tudsz a leendő munkaadódra. "A munka kéne mert már kinéznek otthonról/éppen éhenhalok" helyett itt valami személyeset és terveket és ígéreteket várnak, hogy lássák hogy van-e valami elképzelésed a munkáról.
Mindenképpen jó a cégről tájékozódni annyira, hogy bele tudd szőni a levélbe.
Az is jó lehetőség, ha direkt olyan cégeket célzol meg ahol várható hogy munkaerőhiány van, mondjuk a földrajzi helyzet miatt.
Ha máshogy nem megy, utazz. Egy albérlet rezsivel mondjuk havi 70-80ezer, plusz kell pár tízezer tisztasági cikkekre meg kajára, de ha mondjuk 100-120 fölött van a fizetésed, illetve trükközöl olyasmikkel mint társbérlet (sok fiatal csinálja), esetleg a munkahely fizeti az utazást, spórolás a villanyon, még úgy is kijöhetsz hogy félre tudsz esetleg tenni. Havi 120 fölötti fizetésért már érdemes lehet utazni. Csinálj egy gyors fejszámolást, és ha pozitívra jössz ki, vállald el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!