Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nagynéni/nagybácsi "rang"...

A nagynéni/nagybácsi "rang" választható, elvállalható vagy mindenkinek jár a "rang"? (lent többi)

Figyelt kérdés

Ma párommal beszélgettünk és meglepő dolgot mondott. Nekem ugye az a megszokott, hogy nekem 2 nagynéném,2 nagybátyám van(ugye két szülő 1-1 tesó + 1-1 házastársuk), kérdés nélkül.,tehát nem kiváltság ,hanem olyan jelző mint mondjuk a testvér,vagy a szülő.

Pároméknál pedig 1 nagybácsi és 1 nagynéni van, nem az összes tesó az,mondván,hogy nálunk az lesz "nagy",aki elvállalja(náluk több tesó mindkét szülőnél), a többieknek pedig nincs meg ez a "rang".

Ti hallottatok már ilyenről,netán van valóság alapja a dolognak, vagy csak valószínűleg náluk van ez a furcsa szokás?!

Köszönöm a válaszokat! (20/l és 27/f)

2012. ápr. 26. 22:03
 1/9 anonim ***** válasza:
Ööö hát ez durva. És akkor unokatesó is csak az lesz, aki elvállalja? :D
2012. ápr. 26. 22:08
 2/9 anonim ***** válasza:
75%

Akkor ez náluk hasonló, mint a vallásosaknál a keresztszülő, legtöbbször ott is valamelyik szülő valamelik testvére lesz az. Nem hallottam még erről, nálunk is olyan a nagybácsi, nagynéni, mint a szülő, testvér. A keresztszülő a választható. Én pl. nem vagyok vallásos, a gyerekemnek keresztszülője sem lesz. A lényege a dolognak annyi, hogy akersztszülő (esetükben a nagynéni/nagybácsi) a szülők halála esetén köteles a gyerekről gondoskodni.

Azaz nem köteles, nincs erről törvény, de az alapja a keresztszülőségnek ez, ezt várták el oda és vissza. Lényegében a pótszülőket jelenti.

2012. ápr. 26. 22:10
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A szülők testvérei a nagybácsik-nagynénik. A házastársuk már nem az.

Egyik "rang" sem választható.

2012. ápr. 26. 22:13
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy választható, a szülő testvérét jelentik ezek a szavak...

Akit "választani" akarnak, az mondjuk keresztszülő lesz. Legalábbis nálunk.

2012. ápr. 26. 22:19
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez a párodéknál egy családi szokás.

A nagynéni, nagybácsi a papa/mama testvére.

2012. ápr. 26. 22:30
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen nincs, hogy ki vállalja. Ez annak a rokoni kapcsolatnak a megnevezése.

Anyukámnak van két fivére, mindkettő a nagybátyám.

2012. ápr. 26. 22:33
 7/9 anonim ***** válasza:

A szülő testvére a nagybácsi/nagynéni.

A nagybácsi felesége ángy.

A nagynéni férjére nincs ilyen "hivatalos" megnevezés. Így őt mi is sógornak hívjuk (mert ugye az én szülőmnek ő sógora)

2012. ápr. 26. 22:36
 8/9 anonim ***** válasza:

Bezony a szülő testvére és annak a házastársa IS nagynéni/bácsi.

"nagybácsi (valaki nagybátyja vagy nagybácsikája): szülő fiútestvére, szülő lánytestvérének férje

nagynéni (valaki nagynénje vagy nagynénikéje): szülő lánytestvére, szülő fiútestvérének felesége"

Forrás: [link]

A szülő fiútestvérének a feleségét még "ángy"-nak is hívják, de ez már inkább csak tájszóként maradt fenn.

Egyrészt én is úgy tudtam gyerekkorom óta, hogy apám húgának a férje a nagybátyám, másrészt pont a napokban került szóba, hogy a férjem nővérének a lányának én most mije vagyok. Áttúrtuk a netet és valóban, a nagynénje vagyok.

Ahogy "kapható" ez a rang: unokatestvéreimmel inkább testvéri viszony van, én egyke vagyok. Mivel nincs elterjedt megnevezése annak a rokonsági foknak, ami köztem és az unokatesóim gyerekei között van, én kértem egy "tiszteletbeli nagynéni" címet.

A megnevezés itt nem pontos, hiszen nem számítok annak, de ennyi tárgyi tévedés bele fog férni a gyerekek tudásába :)

2012. ápr. 27. 07:04
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek :)
2012. ápr. 27. 07:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!